Spata unui război de ţesut, exponatul lunii la muzeul devean

6 ianuarie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, în ianuarie, un nou exponat în cadrul proiectului intitulat „Exponatul lunii”, ce poate fi admirat în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

În gospodăriile ţărăneşti din trecut, războiul de ţesut, utilizat de mai multe generaţii, era o piesă nelipsită, un element la fel de important precum vatra de gătit. Bărbatul era cel care confecţiona primul război de ţesut, la puţin timp după ce se însura, pentru soţie.
Exponatul lunii provine din colecţia de etnografie a Expoziţiei de Istorie Locală şi Etnografie Brad şi prezintă o piesă din angrenajul complicat al războiului de ţesut – spata. Aceasta era compusă dintr-un şir de dinţi realizaţi în lemn de alun, corn sau salcă, fixaţi în două întărituri laterale din lemn de stejar.
Exponatul poate fi vizionat pe tot parcursul lunii ianuarie, de marţi până duminică, între orele 9 şi 16,30. (A.Năstase)

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Apa Serv Valea Jiului revine cu atenţionarea pentru perioada de ger

Informările transmise repetat de operatorul de apă şi canal din Valea Jiului încă de la începutul iernii şi-au atins scopul....

Două sportive de la CNS Cetate Deva, convocate la lotul naţional de gimnastică aerobică

Noul an începe cu ştiri dintre cele mai bune pentru clubul devean. Deşi se află în vacanţă, două gimnaste legitimate...

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban      Jamila Cuisine. Cele mai iubite rețete, de Geanina Staicu-Avram, apărută la Curtea Veche Publishing, București, 2016. Reprezentanţii...

Închide