Şomerii hunedoreni uită să se prezinte la viză

Nicoleta Popa

Şomerii hunedoreni nu se înghesuie să îşi vizeze carnetul de şomaj. Spre exemplu, numai într-o zi, peste 50 de persoane care trebuiau să îşi semneze carnetul de şomaj nu s-au prezentat la Agenţia Locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Deva.

Pierd bani
Mulţi dintre cei care au rămas fără un loc de muncă şi beneficiază de indemnizaţia de şomaj nu se prezintă la timp la viză, susţinând fie că au uitat, fie că nu le pasă. „Mulţi dintre cei care întârzie sunt cilenţii fideli. Când binevoiesc totuşi să se prezinte la sediul AJOFM sau la agenţiile locale, încearcă tot felul de scuze, crezând că scapă de sancţiuni, şi spun că fie au fost plecaţi din localitate, fie au uitat, cu toate că programările se fac cu o lună înainte. Dacă şomerii nu se prezintă la viză, e ca şi cum nu se prezintă la serviciu şi astfel, pentru ziua respectivă nu primesc bani. Cei care nu au putut veni din motive medicale, trebuie să aducă acte doveditoare de la medic, în caz contrar, vor fi şi ei sancţionaţi”, a declarat Zoriţa Radu, referent de specialitate la Agenţia Locală Deva.
De exemplu, dacă o persoană primeşte lunar, un ajutor de şomaj de 500 de lei, pentru fiecare zi de întârziere, pierde aproximativ 16 lei. În plus, pentru zilele în care nu s-a prezentat la viză, nu i se va recunoaşte nici vechimea. Totodată, şomerii indemnizaţi sunt obligaţi să se prezinte la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, ori de câte ori sunt solicitaţi pentru încadrarea în muncă, la bursa locurilor de muncă, sau pentru a participa la cursuri de recalificare.

Peste 21.000 de persoane fără slujbe
Numărul şomerilor din judeţul Hunedoara a ajuns la 21.062, iar rata şomajului este de 10,05 la sută. Numai în luna noiembrie, au rămas fără loc de muncă 3.404 de hunedoreni, dintre care 1.366 au fost disponibilizaţi colectiv, iar 28 sunt proaspeţi absolvenţi. Cei mai mulţi şomeri sunt în Deva, 3.084, Hunedoara, 3.038 şi în Orăştie, 2.680. Tot în luna noiembrie, peste 1.600 de persoane au reuşit să se angajeze.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.