Sport

„Şmecheria” bate performanţa

11 x 1 Nicolae-AlexeCiprian Marinuţ

Profesorul-antrenor Nicolae Alexe (foto), de la CNS CSS „Cetate” Deva, acuză Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara de „manevre mârşave” în acordarea gradaţiilor de merit. Iuliu Deldegan, inspectorul de specialitate la educaţie fizică şi sport, susţine în schimb că legislaţia şi fişele de evaluare sunt imperfecte şi că performanţa sportivă este insuficientă pentru gradaţii de merit în învăţământ. În realitate, sistemul de evaluare permite şmecherilor să profite de banii statului, iar cei cu adevărat valoroşi sunt puşi la colţ.

O tonă de medalii, doar nota 7,4
Nicolae Alexe a devenit în ultima vreme unul dintre numele de referinţă în atletismul hunedorean. Sportivele sale, în special Andreea Todereanu şi Florentina Marincu, au fost în ultimii ani pe podium la numeroase competiţii naţionale şi internaţionale, fapt ce le-a plasat de fiecare dată în topul celor mai buni sportivi hunedoreni ai anului. „În ultimii ani, activitatea mea a fost răsplătită cu 52 de medalii, dintre care cinci la competiţii internaţionale şi 18 titluri naţionale, un record european şi unul naţional. De fiecare dată, atletele mele au fost în ierarhia celor mai buni sportivi ai anului din judeţul Hunedoara”, a spus antrenorul. În ciuda acestor performanţe, dosarul depus de antrenorul devean pentru a obţine gradaţia de merit a fost evaluat cu 74 de puncte din 100 posibile, atât în prima fază, cât şi la contestaţie. „Consider că membrii comisiei de la ISJ Hunedoara care au făcut evaluarea sunt paraleli cu performanţa. Îi suspectez de rea intenţie şi mârşăvie. După calculele mele, trebuia să am 88 de puncte, nu 74. În plus, o parte dintre componenţii comisiei se află şi într-un evident conflict de interese, întrucât şi-au evaluat angajaţii din şcolile/cluburile lor. Decizia lor murdară şi legislaţia cu două tăişuri le permite celor şmecheri să obţină gradaţii de merit, iar cei care muncesc şi au valoare şi performanţe sunt descurajaţi. Antrenorii muncesc oricum din pasiune şi pentru a construi un viitor sportivilor, iar marea lor satisfacţie e ca aceştia să urce pe podium. Dar în astfel de situaţii, când sunt călcaţi în picioare şi nu le este recunoscută munca, îţi vine să te laşi de meserie”, a spus Nicolae Alexe.

Legislaţia, bat-o vina
Iuliu Deldegan, inspectorul de specialitate la educaţie fizică şi sport, spune că înţelege supărarea antrenorului, mai ales că îi cunoaşte şi apreciază munca. Însă, reprezentantul IŞJ Hunedoara respinge acuzaţiile lansate de tehnician şi pune rezultatele comisiei pe seama imperfecţiunii legislaţiei. „Am o părere deosebită despre activitatea antrenorului Nicolae Alexe, dar sunt legat de mâini şi de picioare, din cauza legislaţiei. Conform ordinelor ministeriale ce reglementează acordarea gradaţiilor de merit, punctajul acordat performanţelor sportive este limitat la maximum 80 la sută din nota finală. Restul trebuie obţinut din activităţi conexe, cum ar fi specializări, cursuri de perfecţionare, publicare de materiale ştiinţifice, atragere de sponsorizări etc. Cei care se dedică performanţei sportive nu au efectiv timp şi pentru astfel de activităţi, astfel că în cazul lor, fişa de evaluare ar trebui să aibă alte metode de măsurare. În nici un caz, însă, nu e vorba de rea-voinţă sau mârşăvie. Totul s-a făcut la vedere şi e public. Ba mai mult, inspectorul general a avut înţelegere faţă de profesorii antrenori şi i-a încadrat la o categorie separată, deoarece la concurenţă cu simpli profesori de educaţie fizică şi sport nu ar fi avut nici o şansă. Aşa măcar, trei dintre ei au obţinut gradaţii de merit. Din păcate, prea puţini şi nu şi domnul Alexe”, a afirmat Iuliu Deldegan. La rândul său, Adrian Liga, directorul CNS CSS „Cetate”, e de părere că Nicolae Alexe ar fi meritat gradaţie de merit, însă sistemul nu încurajează performanţa. „Munca profesorilor-antrenori nu e evaluată la adevărata ei valoare. Spre deosebire de simpli profesori de educaţie fizică, ei lucrează şi în weekend, şi la competiţii, şi în concedii, pentru că se dedică performanţei. Din păcate, când vine vorba de recompense, devine aproape imposibil pentru ei să se încadreze în cerinţele sistemului, pentru că ei îşi dedică tot timpul performanţei şi nu se mai pot ocupa şi de alte proiecte”, a precizat Adrian Liga.

Cine e bun şi cum se fentează sistemul?
Conform legislaţiei în vigoare, gradaţiile de merit se acordă pentru maximum 16 la sută din totalul cadrelor didactice şi reprezintă un bonus de 25 la sută la salariul de încadrare, adică aproximativ între 200 şi 700 de lei, în funcţie de fiecare caz. În acest an, în judeţul Hunedoara s-au aprobat gradaţii de merit pentru nouă profesori de educaţie fizică şi sport şi trei antrenori. Raportul este ciudat, mai ales că performanţa este mai degrabă obiectul de activitate al antrenorilor, decât al profesorilor simpli. Pe de altă parte, pe lista profesorilor de educaţie fizică pentru care s-a aprobat gradaţie de merit nu există multe nume sonore. E posibil ca ei să fie foarte competenţi, însă munca lor nu se compară cu performanţa de a „inventa” un medaliat naţional, european sau mondial. Unii dintre ei pot fi de fapt cei care forţează limitele sistemului şi profită de situaţie prin manevrele invocate de Nicolae Alexe.
Dincolo de acest aspect, la modul general, e greu de înţeles cum la nivel judeţean s-au acordat 31 de gradaţii de merit la învăţământul primar şi 15 la cel preşcolar. Câţi dintre preşcolarii şi elevii îndrumaţi de dascălii ce primesc astfel de gradaţii vor ajunge la liceu şi câţi vor lua examenul de bacalaureat? Pe când atletele antrenorului Nicolae Alexe sunt deja în top. Iar Florentina Marincu are şanse să fie în vară chiar campioană mondială şi poate atunci bucuria sufletească a lui Nicolae Alexe va fi imensă şi tehnicianul se va simţi prea bun pentru o gradaţie de merit de la IŞJ Hunedoara.

3 comentarii la „„Şmecheria” bate performanţa

  • Foarte bine domnule profesor.Aveti perfecta dreptate!!! Din pacate asta este Romania!! Rusine,rusine rusine,rusine!!!

  • Cred ca o solutie este sa va adresati sindicatelor care ar putea sa forteze modificarea metodologiei de acordare a acestor gradatii. Din pacate doar pixul ministrului educatiei mai poate schimba ceva in acest caz.

  • Cartea de vizita a domnului deldegan (D)este de mult patata pentru mine. Ii sunt totusi datoare : atitudinea dumnelui m-a determinat sa imi transfer copilul de la Scoala Andrei Muresanu, a carei director este, la CNS Cetate Deva. Am intalnit aici oameni cu adevatat deosebiti, mi-am vazut copilul incantat si indragostit de scoala si de sport.Nu e de mirare ca dl. deldegan (D) se complace in lipsa de performanta atat sportiva cat si umana !
    Domnule profesor Alexe, va sunt alaturi !
    Va felicit pentru rezultate si va doresc mult succes in continuare pe toate planurile!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura