Categories: ActualitateFlash

„Slujbă electorală”, de Paşti, în biserica din satul Sârbi

Natalia Bumbac

Slujitorul bisericii din satul Sârbi, comuna Ilia, se pare că şi-a asumat rolul de agent electoral înainte de începerea campaniei pentru alegerile locale din 5 iunie. În predica ţinută la slujba de Paşti, preotul Ioan Boldor, că despre el este vorba, i-a povăţuit pe enoriaşi să-i schimbe din funcţii pe cei aleşi, arătându-le şi ce capete ar trebui să cadă în urma alegerilor din acest an. Aşa susţin nişte enoriaşi care au reclamat situaţia, după ce au participat la slujba respectivă de la biserică.
„Pentru că sunt hoţi şi vor pensii speciale”
Din relatările celor care au participat la liturghie, preotul Ioan Boldor le-a spus răspicat oamenilor că: „trebuie schimbaţi primarii, consilierii locali şi parlamentarii, pentru că sunt hoţi şi vor pensii speciale.” Pentru a fi şi mai credibil în faţa comunităţii, preotul a adăugat la final că mesajul său vine ca urmare a unui „ordin primit de la Bucureşti de la Patriarhie”. Asta, în condiţiile în care există un comunicat de dată recentă al Patriarhiei Române în care clericii sunt informaţi, în cazul în care nu erau la curent, despre atitudinea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) faţă de viaţa politică şi campaniile electorale, în contextul anului electoral 2016.
„Este exclus să existe un astfel de ordin de la Patriarhie, să fie puşi preoţii să transmită asemenea mesaje. Este total fals ce a spus preotul din Sârbi. Dimpotrivă, există un comunicat cu precizări ale Sfântului Sinod al BOR privind anul electoral 2016, în care se spune că preoţii nu trebuie să se implice în politica partinică”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Acesta a mai spus că există anumite sancţiuni care sunt aplicate clericilor pentru o astfel de situaţie, acestea trebuind decise de către episcopia de care aparţin.
Despre cuvântarea cu iz electoral a preotului din satul Sârbi, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, preotul Gabriel Miricescu, a arătat că nu cunoaşte situaţia. Acesta a mai precizat că luni, preotul va fi băgat în anchetă, pentru a se stabili dacă omul a greşit sau nu. „Nu este adevărat că s-au transmis de la Patriarhie asemenea mesaje. Din contră, am fost informaţi că nu trebuie să spunem în biserici nici un mesaj politic, avem dreptul să votăm, dar atât. Dacă preotul Boldor a greşit, va fi sancţionat”, a declarat Miricescu pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.
Cu toate insistenţele noastre, preotul Ioan Boldor nu a putut fi contactat pentru a ne oferi un punct de vedere despre cuvântarea sa de la slujba de Înviere, deoarece la numărul de telefon de pe site-ul Episcopiei Devei şi Hunedoarei a răspuns doar soţia acestuia.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Acest om nu este preot. Esența creștinismului este cu totul alta decât ceea ce propovăduia acest laic îmbrăcat în preot. Dumnezeu judecă oamenii nu preotul.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

23 de ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

23 de ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

23 de ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

23 de ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

23 de ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

23 de ore ago