„Slujbă electorală”, de Paşti, în biserica din satul Sârbi

02 biserica sarbiNatalia Bumbac

Slujitorul bisericii din satul Sârbi, comuna Ilia, se pare că şi-a asumat rolul de agent electoral înainte de începerea campaniei pentru alegerile locale din 5 iunie. În predica ţinută la slujba de Paşti, preotul Ioan Boldor, că despre el este vorba, i-a povăţuit pe enoriaşi să-i schimbe din funcţii pe cei aleşi, arătându-le şi ce capete ar trebui să cadă în urma alegerilor din acest an. Aşa susţin nişte enoriaşi care au reclamat situaţia, după ce au participat la slujba respectivă de la biserică.
„Pentru că sunt hoţi şi vor pensii speciale”
Din relatările celor care au participat la liturghie, preotul Ioan Boldor le-a spus răspicat oamenilor că: „trebuie schimbaţi primarii, consilierii locali şi parlamentarii, pentru că sunt hoţi şi vor pensii speciale.” Pentru a fi şi mai credibil în faţa comunităţii, preotul a adăugat la final că mesajul său vine ca urmare a unui „ordin primit de la Bucureşti de la Patriarhie”. Asta, în condiţiile în care există un comunicat de dată recentă al Patriarhiei Române în care clericii sunt informaţi, în cazul în care nu erau la curent, despre atitudinea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) faţă de viaţa politică şi campaniile electorale, în contextul anului electoral 2016.
„Este exclus să existe un astfel de ordin de la Patriarhie, să fie puşi preoţii să transmită asemenea mesaje. Este total fals ce a spus preotul din Sârbi. Dimpotrivă, există un comunicat cu precizări ale Sfântului Sinod al BOR privind anul electoral 2016, în care se spune că preoţii nu trebuie să se implice în politica partinică”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Acesta a mai spus că există anumite sancţiuni care sunt aplicate clericilor pentru o astfel de situaţie, acestea trebuind decise de către episcopia de care aparţin.
Despre cuvântarea cu iz electoral a preotului din satul Sârbi, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, preotul Gabriel Miricescu, a arătat că nu cunoaşte situaţia. Acesta a mai precizat că luni, preotul va fi băgat în anchetă, pentru a se stabili dacă omul a greşit sau nu. „Nu este adevărat că s-au transmis de la Patriarhie asemenea mesaje. Din contră, am fost informaţi că nu trebuie să spunem în biserici nici un mesaj politic, avem dreptul să votăm, dar atât. Dacă preotul Boldor a greşit, va fi sancţionat”, a declarat Miricescu pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.
Cu toate insistenţele noastre, preotul Ioan Boldor nu a putut fi contactat pentru a ne oferi un punct de vedere despre cuvântarea sa de la slujba de Înviere, deoarece la numărul de telefon de pe site-ul Episcopiei Devei şi Hunedoarei a răspuns doar soţia acestuia.

One thought on “„Slujbă electorală”, de Paşti, în biserica din satul Sârbi

  • 6 mai 2016 la 8:08
    Permalink

    Acest om nu este preot. Esența creștinismului este cu totul alta decât ceea ce propovăduia acest laic îmbrăcat în preot. Dumnezeu judecă oamenii nu preotul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare