Slujbă de Bobotează, oficiată pe pârtia de schi

Maximilian Gânju

În staţiunea montană Straja, astăzi, 6 ianuarie are loc o ceremonie religioasă care adună la un loc turişti şi localnici ce vin să primească botezul şi apa sfinţită în inima muntelui.  
Ceremonia devenită deja o tradiţie în staţiunea din Munţii Vâlcan este oficiată de părintele Daniel, stareţul Schitului Straja, iar apa sfinţită împărţită creştinilor este adusă în butoaie de către salvamontişti de la o altitudine de 1.700 de metri din izvoarele de pe Vârful Straja, cu ajutorul akiei.
“Pentru noi, este deja o tradiţie la care nu vrem să renunţăm. Cu ocazia Bobotezei, transportăm cu akia apa sfinţită de la izvorul Strajei până la schit şi la Crucea Eroilor, unde se derulează slujba religioasă. Cred că sfinţirea crucii la altitudinea de peste 1.500 de metri este unică în România şi reprezintă un eveniment deosebit pentru toţi turiştii veniţi la Straja”, spun salvamontiştii din Lupeni. Slujba de Bobotează ţinută în staţiune este un eveniment care, pe lângă localnici, adună şi sute de turişti din întreaga ţară, veniţi special pentru a primi botezul pe pârtie. „Este deja o tradiţie ca, de Bobotează, apa adusă de salvamontişti pe schiuri să fie sfinţită pe pârtie. Sunt turişti care vin în Straja doar pentru acest moment”, spune Emil Părău, unul dintre organizatorii manifestării şi ctitorul schitului din Straja. Ceremonia religioasă este ţinută la bisericuţa din staţiune, iar turiştii sunt botezaţi pe platoul din faţa Crucii Eroilor, despre care se spune că-i apără de accidente. Crucea a fost ridicată la sugestia unui călugăr, după ce în staţiune au apărut mai multe semne.
„La Cabana Montana, în anul 1996, s-a aprins într-o seară lumina într-o încăpere, becul s-a ars, iar flama făcută de filament a imprimat pe sticla becului o cruce. Becul a fost spart de unul dintre turişti, dar la ceva timp, al doilea incident de acest fel a avut loc, o altă cruce apărând pe un alt bec, care poate fi văzut la schitul Straja. Omul s-a dus la Stareţul Mânăstirii Lainici, care l-a sfătuit să ridice o cruce”, mai spune Părău. De Bobotează în Straja se estimează că vor urca sute de turişti, precum şi localnicii din cătunele de munte din Valea Jiului, dornici să participe la slujba religioasă de la schit.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.