Situaţie fără ieşire la căminul REMPES din Deva: Şase familii devene vor ajunge în stradă

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVolodia Macovei

Mai multe familii din căminul REMPES din Deva (foto) sunt într-o situaţie limită, după ce au primit înştiinţări că vor fi evacuate, în urma unor hotărâri judecătoreşti definitive împotriva lor. Oamenii au ajuns să fie daţi afară din casă, deoarece nu şi-au plătit datoriile la chirie şi utilităţi. Datoriile acumulate de unele familii sunt atât de mari, încât nu vor putea fi plătite niciodată.

Un bloc al sărăciei
Căminul REMPES, din Deva, este un spaţiu al sărăciei, condiţiile de trai de aici fiind cumplite pentru multe familii, o parte din ele trăind numai din ajutoare sociale, iar cei care au de lucru primesc salarii mizere. Nu există apă caldă, nu există racordare la gaz, cei mai mulţi dintre locatari fiind nevoiţi să se spele la lighean. Dar marea nenorocire e alta. Cel puţin şase familii, deocamdată, au primit înştiinţări de la executorul judecătoresc că trebuie să-şi părăsească locuinţele în această lună.
„Nu am avut de unde plăti chiria şi întreţinerea. Şi cu penalităţile în fiecare lună vine dublu. Ce să facem? Eu poate am acum vreo 20-30 de lei, dar copilul, veniţi să vedeţi, are febră, ce să fac: să mă duc să plătesc la chirie sau să iau medicamente? Mulţi dintre noi au probleme dificile, nu ajungem cu datorii că nu vrem să plătim, uneori nu putem, nu avem de unde”, ne-a declarat o femeie care urmează să fie evacuată.

Nu mai prea există soluţii
Problema familiilor ce vor fi evacuate este extrem de complicată şi, la prima vedere, fără soluţie. Datoriile acumulate de unele familii, la chirie şi utilităţi, trec bine de 10.000 de lei, bani pe care, din veniturile pe care le au, nu îi vor putea plăti niciodată. O situaţie fără ieşire, care va arunca în stradă părinţi şi copii, acum, când se apropie sezonul rece.
Problema este la fel de complicată şi pentru Direcţia de Asistenţă Socială (DAS), a Consiliului Local Deva, care este presată mereu de furnizorii de utilităţi, în fapt, această instituţie înregistrând datoriile uriaşe acumulate la căminul REMPES. Directorul executiv al DAS, Elena Ivan, spune că s-a ajuns în această situaţie limită, după ce s-au încercat mai multe soluţii pentru a se recupera din datorii. S-a ajuns, astfel, la un proces, instanţa hotărând că vina aparţine rău-platnicilor. „Nu avem ce face. Noi avem datorii foarte mari la furnizorii de utilităţi, datorii care provin mai ales de la aceşti mari datornici, şi nu am avut altă soluţie. În acest moment, după decizia instanţei, acţionează un executor judecătoresc, care a trimis avize de evacuare pentru persoanele care au acumulat datorii uriaşe”, ne-a declarat Elena Ivan.

Nu-şi mai trimit copiii la şcoală
Locatarii ajunşi în pragul evacuării sunt disperaţi. Oamenii au copii, trăiesc din venituri mai mult decât modeste, şi acum, tremură la gândul că vor face iarna în stradă. Oamenii mai spun că nici măcar nu li se acceptă să plătească eşalonat, câte puţin din datorii, deşi ştiu bine că asta nu rezolvă integral problema, dar ar fi o variantă să rămână în locuinţe măcar până trece iarna.
„Eu, ca să primesc cameră aici, am fost nevoită să plătesc datoriile celui dinainte, de 60 de milioane (lei vechi, n.r.). Acum, am ajuns cu restanţe, pentru că n-am mai avut cum să plătesc de fiecare dată. Ce o să facem? Ne scoate în stradă, cu copiii. Ne gândim deja că începe şcoala şi nu o să-i mai dăm pe copii la şcoală, că nu ştim dacă nu vom fi în stradă până atunci. Muncim cum putem, dar câştigăm puţin şi nici măcar nu putem să plătim eşalonat, sume mai mici din datorii. Unde o să ne ducem? Nimeni nu ne bagă în seamă”, mai spune un locatar.
Legat de această situaţie limită, mâine, de la ora 16, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, Comunitatea Etniei Romilor din judeţul Hunedoara va organiza o dezbatere pe tema evacuării persoanelor de etnie romă din locuinţe, întâlnire la care va participa şi Dorin Cioabă, preşedintele Uniunii Internaţionale a Romilor.
Dincolo de discuţii şi dezbateri, situaţia familiilor ce vor fi evacuate din căminul REMPES rămâne fără o soluţie vizibilă. În condiţiile în care demersul legal este dus până la capăt, şase familii de acolo vor prinde, cel mai probabil, luna octombrie în stradă. Nu ştim cum va gestiona municipalitatea această situaţie dramatică.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.