Sistemul impus de federaţie în Divizia Naţională de Seniori la rugby a fost unul păgubos (partea a II-a)

8 ianuarie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Sport

Nicolae Gavrea

Rugby-ul românesc a mai pierdut în 2018 câteva cluburi: Politehnica Iaşi, Sportul Studenţesc Bucureşti (campioana de anul trecut a Diviziei A) şi CS Mănăştur (fostă până acum doi ani în Divizia Naţională de Seniori), iar Moromeţii Turnu Măgurele nici nu a apucat să joace.

Deci, din cele 12 echipe înscrise iniţial în competiţie doar nouă au luat startul în sezonul 2018 – 2019, ceea ce înseamnă că un sfert dintre participante s-au retras fără să dispute nici măcar o singură partidă.
Întrecerile din cele două serii alcătuite pe criterii geografice – Grupa Centru-Nord şi Grupa Centru-Sud – au fost la discreţia a două echipe. Ştiinţa Petroşani în Nord (secondată de Bucovina Suceava), cu opt victorii cu bonus din opt partide, şi CS Năvodari (urmată în clasament de Rugby Club Bârlad), cu şase victorii din şase, au dominat cum nu se poate mai clar competiţia. Au mai obţinut calificarea în play-off şi formaţiile clasate pe locul 3 în cele două grupe. Acestea au fost, oarecum surprinzător, nou înfiinţata Gura Humorului şi Griviţa Bucureşti, venită din Divizia A.
Revenind la play-off, să menţionăm că partidele între cele şase formaţii calificate sunt programate între 30 martie şi 27 aprilie 2019. Se va juca un singur tur de campionat, în care toate echipele vor pleca de la zero, cu tragere la sorţi după tabela Berger pentru poziţia de start. Semifinalele din play-off vor opune locul 1 locului 4 şi locul 2 locului 3, învingătoarele urmând să joace finala. Locurile 5 şi 6 îşi vor păstra poziţia de la finalul play-off.
Echipa care la sfârşitul tuturor jocurilor programate va termina pe locul întâi va fi declarată campioana naţională şi va primi tricourile de campioană, o cupă şi medaliile de aur.
Regulamentul competiţiei mai prevede că echipa clasată pe locul întâi promovează direct în SuperLiga CEC Bank, iar echipa clasată pe locul al doilea va susţine un meci de baraj, pe teren propriu, cu echipa clasată pe locul opt din SuperLiga CEC Bank, dacă este cazul.
Ce se va întâmpla însă cu meciurile din play-out nu se ştie, deoarece acolo au mai rămas doar trei echipe în loc de şase, câte erau prevăzute când s-a întocmit sistemul competiţional pentru sezonul 2018 – 2019 al Diviziei naţionale de seniori. Probabil se va juca un singur tur de campionat fiecare cu fiecare, dar nu este exclusă nici varianta renunţării complete la play-out, în aceste condiţii.
Clasament Grupa Centru-Nord:
1. Ştiinţa 40 p., 509 – 91
2. Bucovina 30 p., 260 – 136
3. Gura Humorului 18 p., 167 – 185
4. Arad 11 p., 125 – 276
5. Sibiu 1 p., 107 – 480
Clasament Grupa Centru-Sud:
1. Năvodari 29 p., 223 – 41
2. Bârlad 13 p., 123 – 155
3. Griviţa 9 p., 74 – 134
4. Galaţi 7 p., 89 – 179

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Legend Cup Hunedoara 2019

Începând de vineri, 11 ianuarie, la baza Eurocenter din Hunedoara se vor desfăşura întrecerile primului turneu de fotbal juvenil, Legend...

Campionatul judeţean de futsal

La sediul AJF Hunedoara a fost efectuată tragerea la sorţi pentru noua ediţie a Campionatului Judeţean de fotbal în sală,...

ACS Energeticianul mai pierde un jucător

Formaţia care activează în Valea Jiului, ACS Energeticianul, face schimbări majore în lot în această iarnă, după ce a încheiat...

Închide