Sisteme inteligente de irigații pentru florile din Deva

Magdalena Șerban

Cei de la Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală (SPÎGM) Deva au în plan ca în toate sen­su­rile giratorii sau locațiile reședinței de județ în care au fost plantate flori să fie montate sisteme de irigații mo­derne, gestio­na­te direct de pe te­le­fon. De altfel, și la ora actuală sunt zone din oraș unde funcționează astfel de aparate.

Ne aliniem metropolelor
„Este un fel de lanț al slăbiciunilor, deoa­re­ce cu cât ai mai multe flori, cu atât e ne­voie de și mai multă atenție, deci implicit timp și implicare. Dar cum ar arăta un oraș gri, fără minunatele culori care să-i dea viață? Personal, consider că Deva s-a schim­bat mult în ultimii ani, totul fiind acum vivace, arătând vesel și colorat. E greu să ții sub control arealuri mari de flori, în sensul că e musai să ai un plan zilnic al acțiunilor de udare (vara toridă cere multă apă), trebuie alocată mână de lucru și monitorizarea să fie una generoasă. Așa că un sistem de iri­gații e soluția nu doar practică, ci și de ac­tua­litate și de viitor. Sunt deja câteva func­țio­nale, mai exact în sensurile giratorii de la Penny, Dedeman, Lido, Uzo Balcan, pe bulevardele Iuliu Maniu, Mihai Eminescu și B-dul 22 Decembrie, în Piața Arras, în Par­cul Cetății, în zona Casei de Cultură etc. O parte au fost făcute din fonduri europene, iar o alta au fost făcute/reparate de noi. Apa consumată este plătită, bineînțeles. De ase­me­nea, dintre ele, unele se pot programa direct de pe telefon (prin conexiune la In­ter­net), iar altele sunt cu comandă manuală. Chiar astăzi (n.r. ieri) am discutat cu băieții de la noi, care au în activitate manevrarea sistemele acestea de irigații, și urmărim să extindem rețeaua în toate sensurile gira­torii din municipiu. Un alt deziderat este să se treacă la modernizarea celor ce se por­nesc/opresc manual, astfel ca în final, toate să poată fi coordonate de pe telefon“,
a precizat Irinel Faur (foto), directorul S.P.Î.G.M. Deva. Reamintim că locuitorii municipiului pot transmite instituţiei sugestii, propuneri sau opinii, la nr. de telefon 0254-233.588.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.