Sindicatul „Sanitas” al spitalului din Hunedoara are grijă de dinții celor mici
Magdalena Șerban
Din păcate, prevenția nu se mai regăsește în multe segmente din viață și puțini sunt cei care își unesc forțele ca să informeze și să încurajeze ca lucrurile să se îndrepte în direcția lor firească, adică una fără consecințe.
Însă e bine cât există măcar câteva exemple. Recent, Sindicatul “Sanitas” din cadrul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, cu sprijinul Primăriei Municipiului Hunedoara (prin Direcţia de Asistenţă Socială) şi al subfilialei de Cruce Roşie Hunedoara, a derulat o acţiune ce i-a vizat pe cei mici, legat de importana igienei dentare. Este a doua din acest an și se urmărește ca luna viitoare să se mai bifeze încă una, dar de data aceasta implementată la Şcoala Gimnazială nr. 2.
Prevenție prin educație
Elevii claselor “0” de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 au luat parte la o lecţie interactivă pe parcursul căreia li s-a explicat de către medicul stomatolog Paul Bobouțanu de ce este foarte important să te speli pe dinţi de cel puţin două ori pe zi, chiar dacă ai încă “dinţii de lapte”. Atenția prichindeilor le-a fost răsplătită cu materiale didactice şi produse de igienă dentară. “Au primit câte o carte colorată, cu informații esențiale despre importanța spălării dinților, caiete (mulțumim Alma Print pentru aceste caiete), câte două periuțe de dinți și câte două bucăți de pastă de dinți. Activez de 32 de ani în spitalul din Hunedoara, în decembrie 2022 a fost înființat cabinetul de stomatologie din cadrul unității sanitare, dar nu știu să mai fi existat astfel de acțiuni. Ideea acestui demers a pornit de la faptul că se prezentau la cabinet, cu urgențe medicale stomatologice, copilași care nu auziseră de spălat pe dinți, de existența periuțelor sau a pastelor de dinți. Ne-am canalizat în special spre cei care nu cunosc aceste informații sau părinții nu i-au educat în acest sens. Vin cu dinți de lapte cariați, acuză dureri. Atât prezentarea propriu-zisă cât și filmulețul sunt adaptate pentru nivelul lor. Copilașii pot pune întrebări, totul fiind interactiv. Unii știu cum stau lucrurile, alții au fost deja la noi la cabinet, dar e important să fie duși la un control periodic. Inițiativele ar fi bine să fie cât mai multe, mai dese și diverse. Și pe alte paliere sunt necesare. Dorim să fie un prim pas și un impuls și pentru ceilalți, de pe alte specialități. Sprijinim cum putem și cu ce putem. Tare mult ne-ar plăcea să revenim la educație, de câțiva zeci de ani uitându-se de prevenție. Erau foarte bune informările din școli, de la locurile de muncă, etc. Educația aceasta (cel puțin a spălatului pe dinți) se face în primii ani din viață. Insistăm foarte mult pe ideea că nu e normal ca un copil să fie speriat că dacă nu se spală pe dinți, va fi dus la doctor. Nu trebuie indusă frica de medic”, a punctat Mirela Haluca (foto), vicepreședintele Sanitas și asistent coordonator Ambulatoriu Integrat din cadrul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara.
Zâmbetul, nu doar rol estetic, ci și sănătos
„Felicitări medicului stomatolog Paul Bobouțanu pentru implicarea în acest proiect și colegilor mei, membri ai Sindicatului Sanitas, pentru implicarea financiară și voluntariatul alocat acestei acțiuni, președintelui Sanitas – Gabriel Puvak și vicepreședintei Mirela Haluca. Campania pentru igiena dentară și prevenirea tratamentului precoce al potenţialelor probleme dentare sper să fie una cu un ecou cât mai mare, mizând pe puterea exemplului. Menţinerea sănătăţii orale este esenţială la toate vârstele, însă obiceiurile sănătoase se deprind la vârsta copilăriei, de aceea introducerea spălatului pe dinţi, de la apariţia primului dinte, în programul zilnic al copilului, precum şi îngrijirea cavităţii bucale a bebeluşului sunt prioritare”, a transmis Radu Budae (foto), managerul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara. De adăugat că potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 530 de milioane de copii suferă de carii dentare netratate ale dinţilor primari (dinţii de lapte) şi 796 de milioane de persoane sunt afectate de boli parodontale.