Sindicatul „Plastor” Orăştie anunţă pichetarea Prefecturii

03 Protest Sindicate (4)Natalia Bumbac

Conducerea Sindicatului Liber „Plastor” Orăştie anunţă că mâine, 7 octombrie, între orele 14.00 şi 17.00, va picheta sediul Prefecturii Hunedoara.
La acţiunea de protest vor participa mai multe sindicate din ţară, membre ale Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie (FSLCP), precum şi sindicatele din CNS Cartel Alfa-Filiala Hunedoara. Prezenţa sindicaliştilor în faţa prefecturii coincide cu Ziua Mondială a Muncii Decente, eveniment marcat la nivel mondial. Totodată, protestatarii doresc să atragă atenţia asupra abuzurilor grave comise de patronatul de la Platforma Chimica Orăştie faţă de Sindicatul Liber „Plastor” Orăştie şi a membrilor acestuia.

I s-a interzis accesul în firmă
Potrivit comunicatului transmis de Sindicatul Liber „Plastor” Orăştie, începând cu 27 mai 2015, preşedintelui organizaţiei sindicale, jr. Nicolae Martin, i s-a interzis accesul pe Platforma Chimica Orăştie, implicit în sediul sindicatului. Toate acestea s-au întâmplat după ce în cursul anului a negociat în Chimsport un contract colectiv de  muncă (CCM) prin care salariaţii societăţii au beneficiat de o creştere substanţială a veniturilor. Înainte de a începe negocierile cu alte patru firme, controlate de acelaşi patron, Alexandru Farcaş, preşedintele sindicatului „Plastor” Orăştie a fost concediat abuziv, se arată în comunicatul trimis redacţiei. Mai mult, conducerea Chimica a cerut dizolvarea sindicatului, iar celelalte cinci societăţi au splicitat anularea reprezentativităţii sindicatului în instanţă, se precizează în acelaşi document.

Angajaţii, cercetaţi disciplinar
Pe lângă toate aceste lucruri, Nicolae Martin, preşedintele Sindicatului Liber „Plastor” Orăştie, reclamă o serie de abuzuri şi intimidări practicate de patronatul firmelor în raport cu angajaţii. Acesta susţine că anul trecut a fost dat în judecată sindicatul şi aproximativ 170 de salariaţi de la Chimica Automotive, pentru că au îndrăznit să oprească activitatea şi să ceară o majorare salarială de 150 de lei. Anul acesta, hărţuirile au continuat, angajaţii fiind chemaţi la cercetări disciplinare, pentru protestul de anul trecut, împotriva unora dintre ei fiind luate măsuri abuzive, cum ar fi suspendarea contractului individual de muncă sau restricţionarea accesului în societate. Asta, deşi cercetarea disciplinară, conform Codului Muncii, nu mai poate fi efectuată după şase luni de la comiterea faptei. „Am anunţat ITM Hunedoara despre această situaţie, dar nu s-a luat nici o măsură, deoarece preferă să apere pe cei tari şi cu bani, în detrimentul celor săraci şi năpăstuiţi”, se arată în comunicatul semnat de Nicolae Martin. Preşedintele sindicatului „Plastor” Orăştie adaugă că nici până acum, ITM Hunedoara nu a clarificat problemele sesizate, fiind îndreptăţit să creadă că şi instituţiile statului au fost intimidate de patronatul firmelor respective cu ameninţarea că le va acţiona în judecată pentru abuzuri asupra firmelor sale.

One thought on “Sindicatul „Plastor” Orăştie anunţă pichetarea Prefecturii

  • 6 octombrie 2015 la 11:46
    Permalink

    Ai dreaq patroni, sa-l dea ei afara pe prezidentul sindicatului inca liber, sa nu-i mai admita accesul in firma. Pai cine o sa mai bage batul prin gard?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.