Actualitate

Sindicaliștii de la Ambulanță declanșează proteste

Adriana Năstase

Federația Națională Sindicală „Am­bu­lanța” din România, afiliată la Blocul Național Sindical, anunță că va de­clan­șa acțiuni de protest în toate Ser­vi­ciile Publice de Ambulanță, în pe­ri­oada următoare. Calendarul va de­buta cu un miting care va fi orga­ni­zat pe 22 noiembrie în fața Minis­te­rului Afacerilor Interne, Depar­ta­men­tului pentru Situații de Urgență (DSU), res­pectiv în fața Ministerului Sănă­tății și în fața sediul Guvernului Ro­mâniei.

Au pierdut 400 de ambulanțe
Nemulțumirile membrilor Blocului Național Sindical și ale membrilor Federației ”Ambulanța” sunt legate de lipsa de reacție a premierului României Nicolae-Ionel Ciucă la memoriul îna­in­tat de FNSAR în data de 30 mai 2022, în care au fost prezentate problemele acute cu care se confruntă serviciile publice de ambulanță. De asemenea, sin­dicaliștii sunt nemulțumiți de refu­zul șefului DSU, care este și pre­șe­din­tele Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic dr. Raed Arafat, de a convoca ședințe CIMST pe parcursul anului 2022, precum și sabotarea ser­viciilor publice de ambulanță de către Departamentul pentru Situații de Ur­gență, respectiv Inspectoratul General pentru Situații de Urgență prin neim­pli­care în cursul anului privind încheierea contractului subsecvent pe anul 2022 din Acordul-CADRU pe anii 2018-2022. Acest fapt a dus la pierderea a unui număr de aproximativ 400 de ambulanțe Tip B 4×4 și 4×2 pentru echipaj medical de urgență și a celor aproximativ 100 de ambulanțe Tip C pentru echipaj medical de urgență cu medic, în condițiile în care, serviciul se confruntă cu o mare lipsă de auto­sa­ni­tare, iar din numărul de autosanitare din dotare, doar 25 la sută îndeplinesc condițiile tehnice legale.

20 din Hunedoara
Liderul sindical de la „Ambulanța” Hunedoara, Petrișor Ciuica, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că la protestul din 22 noiembrie vor par­ticipa 20 de salariați de la Serviciul Județean de Ambulanță.
Alte nemulțumiri sunt legate de sus­pendarea Legii nr. 5/2021 privind sta­tutul personalului profesionist operativ de intervenție din cadrul serviciilor civile care asigură asistență publică me­dicală de urgență și prim ajutor ca­lificat prin OUG nr. 69/2021 la pro­pu­nerea Secretarului de Stat dr. Raed Arafat, folosindu-se de motive nerea­liste, cât și discriminatorii față de struc­turile din subordinea directă a aces­tuia, adică pompierii, precum și corec­tarea salarizării personalului din ser­viciile de ambulanță, cu prioritate a sa­lariului de bază al asistentului medical din aceste servicii și nu numai, cât și crearea unui punct distinct al salarizării pentru întregul personal din Serviciile Publice de Ambulanță în Anexa II din viitoarea Lege a salarizării.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura