Actualitate

Sindicaliștii către ministrul Energiei: Al cui agent străin ești, Virgil Popescu?

Caravana împotriva sărăcirii a ajuns ieri în județul nostru, iar sindicaliștii au protestat în fața Termocentralei Mintia

 

Sorina Popa
Caravana împotriva sărăcirii populației a ajuns ieri, la Termocentrala Mintia și apoi la Deva și în mai multe localități hunedorene. Costurile aberante la energie și costurile în creștere ale alimentelor și ale altor bunuri esențiale forțează milioane de lucrători să facă alegeri dureroase și îi împing pe mulți în sărăcie, spun sindicaliștii.

Dependenți de energia străinilor
„Este clar, o schimbare radicală în ultimii doi ani, de când e Virgil Popescu la șefia mi­nis­terului. România, din exportator de ener­gie electrică a devenit net importator. Am ajuns să avem energie mai scumpă ca în Germania, dar salariile noastre nu se com­pară cu ale germanilor. Suntem dependenți de importul de energie electrică. Primul semnal a fost dat în 8 ianuarie 2021, când șase județe din vestul țării au rămas în beznă timp de șase ore. S-a văzut clar că siguranța sistemului energetic trebuia asigurată de Termocentrala Mintia. Este tot mai aproape un moment de black out, adică să rămânem fără curent pentru o perioadă mai mare de timp”, a declarat Cristian Iștoc, liderul sin­dical al Cartel Alfa-Hunedoara.

„Reprezintă interesele străinilor”
Liderul Cartel Alfa din Maramureș, Florin Hossu, a afirmat la protestul de la Mintia: „Astăzi, România este îmbrăcată în albastru. Români, trebuie să ne dezghețăm. Nu ne este rușine să spunem lucrurilor pe nume. Inactivitatea acestei termocentrale (n.r. Ter­mo­centrala Mintia), mă face să spun că obiec­tivul guvernanților a fost să producă ca­davre industriale. Au închis tot ce se putea închide, ca să cumpere cu preț triplu de la străini. Ne-au închis mineritul, ne-au trimis copiii din țară. Și, ce vedem, un ministru al Energiei care râde ca un nesimțit atunci când i se pun întrebări. Al cui agent străin ești, Virgil Popescu? Pentru că tu reprezinți inte­re­sele străinilor, nu ale românilor. Vom merge la București ca să te înjurăm, pentru că atât ne-a mai rămas. Râdeți de noi. Câți dintre parlamentari vin în teritoriu să ne întrebe des­pre legile votate? V-am trimis la Bruxelles nu ca să ne milogim acum ca să intrăm în spațiul Schengen. Să vă duceți…. cu spațiul Schengen cu tot. Aveți salarii la fel ca și cu euro­par­lamentarii germani. Cu germanii care ne spun să stingem lumina. Iar muncitorii ro­mâni lucrează pe salariul minim pe eco­nomie. România este un stat de drept?”.
Protestul Cartel ALFA se derulează în perioada 17-21 octombrie 2022, sub forma a două caravane care au pornit din zonele Ardeal și Moldova spre București, cu pro­teste organizate în localități de pe traseu unde există riscuri majore de blocare a unor activități de producție și pierderea locurilor de muncă. Cele două caravane se vor întâlni la București unde va avea loc pe 20 oc­tom­brie un amplu miting-marș în Piața Victoriei și Piața Revoluției.