Actualitate

Sindicaliştii au „muls” ilegal de bani Compania Huilei

Carmen Cosman

Compania Naţională a Huilei Petroşani a acordat ilegal sindicatelor miniere bani în baza fondului de 5,8 la mie, constituit la nivelul CNH. Tribunalul Hunedoara a dispus, ieri, respingerea acţiunii în contencios administrativ, formulată de CNH împotriva Curţii de Conturi.

Curtea de Conturi a decis că nu-i în regulă

Compania Naţională a Huilei Petroşani a încheiat cu sindicatele un protocol, susţinut – spun ei – de legislaţia în vigoare, prin care sindicatele primeau un procent de 5,8 la mie, din fondul de salarii. Ulterior, fondul s-a redus la 3,9 la mie, raportat la fondul de salarii, dar anul trecut, Curtea de Conturi a decis că sumele au fost alocate ilegal. În urma unui control, reprezentanţii Curţii de Conturi au stabilit că sindicatele miniere au primit ilegal banii şi au cerut Companiei Naţionale a Huilei Petroşani să recupereze prejudiciul calculat la peste 3,3 milioane de lei, pentru perioada 2007-2009. Organele de control au stabilit că CNH nu a constituit fondul prevăzut în contractele colective de muncă la nivel de ramură, respectiv 1 leu/an/angajat şi nici nu a virat sumele potrivit acestora, ci „a făcut plăţi pe baza unor deconturi, către organizaţiile sindicale reprezentative la nivel de companie”.

Vor să atace sentinţa în recurs

Raportul Curţii de Conturi a fost contestat de către conducerea CNH, dar Tribunalul Hunedoara a respins acţiunea introdusă de juriştii companiei. „În data de 19.01.2011, instanţa a respins acţiunea în contencios administrativ, formulată de reclamanta C.N.H. S.A. şi a respins cererea de intervenţie accesorie, formulată de intervenienta L.S.M.V.J. Hotărârea instanţei este supusă recursului în termen de 15 zile de la comunicare”, a declarat Ildiko Glăman, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara.

La aflarea sentinţei, directorul general al CNH Petroşani, Constantin Jujan, a spus că se va sfătui cu juriştii şi va ataca sentinţa cu recurs. Pe rolul Tribunalului Hunedoara, există încă un proces, în care Compania a dat în judecată Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului pentru recuperarea sumelor calculate de Curtea de Conturi drept prejudiciu. Instanţa a suspendat acest dosar până la judecarea contestaţiei formulate de CNH împotriva raportului Curţii de Conturi.

One thought on “Sindicaliştii au „muls” ilegal de bani Compania Huilei

  • Cat au furat fosti directori impreuna ce cei din minister ??????????

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura