Sindicaliştii au „muls” ilegal de bani Compania Huilei

20 ianuarie 2011 | 1 Comentariu | Publicat in: Actualitate

Carmen Cosman

Compania Naţională a Huilei Petroşani a acordat ilegal sindicatelor miniere bani în baza fondului de 5,8 la mie, constituit la nivelul CNH. Tribunalul Hunedoara a dispus, ieri, respingerea acţiunii în contencios administrativ, formulată de CNH împotriva Curţii de Conturi.

Curtea de Conturi a decis că nu-i în regulă

Compania Naţională a Huilei Petroşani a încheiat cu sindicatele un protocol, susţinut – spun ei – de legislaţia în vigoare, prin care sindicatele primeau un procent de 5,8 la mie, din fondul de salarii. Ulterior, fondul s-a redus la 3,9 la mie, raportat la fondul de salarii, dar anul trecut, Curtea de Conturi a decis că sumele au fost alocate ilegal. În urma unui control, reprezentanţii Curţii de Conturi au stabilit că sindicatele miniere au primit ilegal banii şi au cerut Companiei Naţionale a Huilei Petroşani să recupereze prejudiciul calculat la peste 3,3 milioane de lei, pentru perioada 2007-2009. Organele de control au stabilit că CNH nu a constituit fondul prevăzut în contractele colective de muncă la nivel de ramură, respectiv 1 leu/an/angajat şi nici nu a virat sumele potrivit acestora, ci „a făcut plăţi pe baza unor deconturi, către organizaţiile sindicale reprezentative la nivel de companie”.

Vor să atace sentinţa în recurs

Raportul Curţii de Conturi a fost contestat de către conducerea CNH, dar Tribunalul Hunedoara a respins acţiunea introdusă de juriştii companiei. „În data de 19.01.2011, instanţa a respins acţiunea în contencios administrativ, formulată de reclamanta C.N.H. S.A. şi a respins cererea de intervenţie accesorie, formulată de intervenienta L.S.M.V.J. Hotărârea instanţei este supusă recursului în termen de 15 zile de la comunicare”, a declarat Ildiko Glăman, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara.

La aflarea sentinţei, directorul general al CNH Petroşani, Constantin Jujan, a spus că se va sfătui cu juriştii şi va ataca sentinţa cu recurs. Pe rolul Tribunalului Hunedoara, există încă un proces, în care Compania a dat în judecată Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului pentru recuperarea sumelor calculate de Curtea de Conturi drept prejudiciu. Instanţa a suspendat acest dosar până la judecarea contestaţiei formulate de CNH împotriva raportului Curţii de Conturi.

Loading...

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Minerii Vaii Jiului spune:

    Cat au furat fosti directori impreuna ce cei din minister ??????????

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
E vremea investitiilor la Veţel

Un primar bun e un primar chibzuit. Cu toate că Veţelul nu este o comună cu carenţe la capitolul financiar,...

Hoţii acţionau în gaşcă

Şase tineri, cu vârste cuprinse între 21 şi 34 de ani, sunt cercetaţi de poliţişti, după ce au sustras mai...

Amenzi pentru terenurile agricole nelucrate

Guvernanţii le pregătesc agricultorilor noi surprize financiare. Nu vor primi bani mai mulţi de la stat, ci vor plăti pentru...

Închide