Sport

Simona Halep, suspendată pentru doping la US Open. Sportiva respinge acuzaţiile şi anunţă că va contesta rezultatul: „E cel mai mare şoc al vieţii mele”

Agenția Internațională de Integrita­te a Tenisului a anunțat vineri că a sus­pendat-o „provizoriu” pe Simona Halep pentru doping în timpul turneului US Open, unde fusese eliminată încă din primul tur (august – septembrie 2022). Mai exact, instituția susține că Halep a folosit o substanță numită Roxadustat, inclusă în lista de substanțe interzise din 2022 a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA), scrie G4Media.

Confuză și trădată
Instituția a analizat două probe prele­vate în timpul US Open, ambele fiind pozitive. Pe durata suspendării provi­zorii, Simona Halep nu are dreptul de a participa la nici un eveniment de tenis organizat de organismele de conducere ale sportului.
În replică, Simona Halep a transmis pe Facebook că nu s-a dopat niciodată și că va lupta pentru a dovedi că acuzațiile sunt nefondate.
„Este cel mai mare șoc al vieții mele. De-a lungul carierei mele, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte pentru că este împotriva valorilor cu care am fost educată. În fața unei ase­menea situații incorecte, mă simt com­plet confuză și trădată. Voi lupta până la final pentru a demonstra că nu am luat niciodată în mod conștient vreo subs­tanță interzisă și sunt convinsă că ade­vărul va ieși la iveală. Nu e vorba despre titluri sau bani. E despre onoare și des­pre povestea de dragoste cu tenisul”, a scris Simon Halep pe Facebook la puțin timp după apariția comunicatului oficial al Agenției de Integritate a Tenisului. Halep riscă 4 ani de suspendare.
Roxadustat, vândut sub denumirea comer­cială Evrenzo, este un medica­ment împotriva anemiei. Roxadustat este un inhibitor al HIF prolitil-hidro­xilază care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează produc­ția de hemoglobină și de globule roșii.
Anunțul instituției internaționale vine într-un moment dificil al carierei pentru Halep (31 de ani). Ea și-a suspendat participarea la turnee până la finalul acestui an după o serie de înfrângeri dureroase. Pe plan personal, ea a divorțat de Toni Iuruc.

Comunicatul oficial:
Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a confirmat că Simona Halep, o jucătoare română de tenis în vârstă de 31 de ani, a fost suspendată provizoriu în temeiul articolului 7.12.1 din Programul antidoping în tenis (TADP) din 2022. ITIA i-a trimis jucătoarei o no­ti­ficare de preîncărcare privind o încăl­care a regulilor antidoping la 7 octom­brie 2022 în temeiul articolului 2.1 din Program (prezența unei substanțe interzise în proba unui jucător) și/sau al articolului 2.2 (utilizarea unei substanțe interzise fără o AUT valabilă).
Halep, care are un loc 9 în clasamentul WTA, a furnizat un eșantion în timp ce concura la US Open în august 2022. Proba a fost împărțită în probe A și B, iar analiza ulterioară a constatat că proba A conținea FG-4592 (Roxadustat), care este o substanță interzisă inclusă în lista de substanțe interzise din 2022 a Agen­ției Mondiale Anti-Doping (WADA). Constatările analitice negative pentru substanțele nespecificate implică o suspendare provizorie obligatorie.
Jucătorul și-a exercitat dreptul de a solicita analizarea probei B, care a confirmat constatarea din proba A. Pe durata suspendării provizorii, jucătorul nu are dreptul de a participa la nici un eveniment de tenis organizat de orga­nismele de conducere ale sportului.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura