Actualitate

Din ce zonă a României provine numele tău de familie?

Popescu, Popa, Ionescu sau, de ce nu, Pisică ori Rață sunt nume de familie românești. Multe dintre ele provin din anumite zone ale țării și au un istoric însemnat, scriu cei de la shtiu.ro. Există un site creat de un român care arată din ce regiune se trag anumite nume de familie din țara noastră.

Peste 130.000 de nume
Site-ul cu pricina se numește ottomotor.ro și conține o hartă care indexează anumite nume de familie din România. Astfel, dacă tastezi „Ionescu”, un motor de căutare va arăta care este zona geografică în care se află cei mai mulți locuitori care poartă acest nume de familie.
Conform lui Florin Lipan, cel care a dat viață site-ului, motorul de cău­tare de pe ottomotor.ro indexează 2.700.000 de nume de persoane din 3.800 de localități (atât orașe cât și sate) și conține mai mult de 130.000 de nume de familie di­fe­rite.

Care este cel mai comun nume de familie din România?
Conform datelor Direcției Pentru Evidența Persoanelor și Adminis­tra­rea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administrației și Inter­ne­lor, cel mai des întâlnite nume de familie din România sunt Popa, Popescu, Radu, Pop, Dumitru, Stan, Stoica, Gheorghe, Matei, Ciobanu, Ionescu, Rusu, Dumitrescu, Ioniță, Tudor, Dobre, Barbu, Nistor, Florea, Ene, Dinu, Georgescu, Diaconu, Diaconescu, Mocanu, Oprea, Voinea, Albu, Constantin, Șerban, Manole, Cristea, Toma, Stănescu, Preda și Mihai. Statistica arată că aproape 200.000 de oameni din România se numesc Popa.
Multe dintre numele de familie sunt legate de zona geografică din care au provenit strămoșii noștri (Munteanu, Olteanu, Vrânceanu, Moldoveanu etc.) dar și de mese­ri­i­le pe care le-au avut aceștia (Fieraru, Grădinaru, Tâmplaru, Moraru, Lemnaru, Cojocaru, Oieru, Tunaru etc.)
Sunt însă și foarte multe nume de familie românești care desem­nea­ză numele unui animal și i s-a atașat un sufix (Lupu, Lupoiu, Zimbrean, Căpraru, Boureanu, Cocoș etc.)