Sport

Şi umiliţi, şi medaliaţi

11 x 1

Ciprian Marinuţ

Naţionala de futsal a României, cu şase jucători (din 12) de la cluburi din judeţul Hunedoara în lot, a cucerit medaliile de bronz la turneul “Grand Prix 2009 din Brazilia”, deşi în semifinale a suferit un eşec usturător (0-12) în faţa echipei ţării gazdă.

Cea mai bună performanţă din istorie
Turneul din Brazilia al naţionalei de futsal a României, încheiat ieri, a reprezentat o adevărată lecţie de viaţă şi futsal, oferind atât glorie şi acumulări, cât şi umilinţă şi regrete tricolorilor. Dincolo de câştigul în planul experienţei, al imaginii sau al maturităţii, şi dincolo de umilinţa din semifinala cu Brazilia (scor 0-12) turneul din ţara fotbalului şi a futsalului a adus cea mai bună performanţă din istoria futsalului românesc. Medaliile de bronz cucerite la “Grand Prix 2009 din Brazilia”, una dintre cele mai puternice competiţii de nivel mondial, întrec ca valoare participarea la Campionatul European din Portugalia în 2007. Mai mult decât atât, pentru victoria din finala mică cu Cehia, scor 4-2 (1-1), tricolorii au câştigat şi un cec de 5.000 de dolari.

Jumătate din echipă “made in Hunedoara”
Ca de obicei, naţionala României a avut majoritatea jucătorilor de la echipe din judeţul Hunedoara. Cinci jucători de la campioana FC CIP Deva, respectiv Cosmin Gherman, Robert Lupu, Alpar Csoma, Mimi Stoica şi Gabi Dobre, şi Cristi Matei de la Olimpic Simeria au asigurat jumătate din lotul echipei conduse în premieră de antrenorul spaniol Sito Riveira. De remarcat că devenii Gherman, Dobre, Stoica şi Lupu au format linia întâi a naţionalei. Trei dintre cei mai buni jucători ai României, Molomfălean, F. Matei şi Al-Ioani, toţi de la FC CIP, au lipsit de la turneu, întrucât au preferat vacanţa în locul competiţiei.

Parcurs bun
„Tricolorii“ au terminat pe locul doi în grupă preliminară după 5-3 cu Costa Rica, 2-5 cu Iran şi 2-1 cu Uruguay. Costa Rica a condus cu 2-0, iar tricolorii au marcat cinci goluri consecutive prin Stoica (FC CIP Deva), R. Radu şi E. Răducu (ambii Concordia Chiajna) şi Dobre (FC CIP Deva, de două ori). Iran, campioana Asiei şi finalista turneului, a condus cu 5-0, iar golurile de onoare ale tricolorilor au fost reuşite de Mimi Stoica (FC CIP Deva, în minutele 29 şi 36). În partida cu Uruguay, ambele goluri ale României au fost marcate de R. Radu de la Concordia Chiajna. În „sferturi“, tricolorii au eliminat Argentina, locul 4 la Campionatul Mondial din 2004, cu 7-5 la penaltyuri, după ce meciul s-a terminat egal, 3-3. Toate golurile din timpul regulamentar de joc au fost reuşite de jucători de la FC CIP Deva: Gherman (9), Csoma (11) şi Stoica (15).

Hopul umilitor cu Brazilia
Semifinala cu campioana mondială la futsal, Brazilia, a fost însă de coşmar pentru tricolori. Românii au încasat un umilitor 12-0 şi au fost în genunchi după ce au primit un gol magic marcat dintr-o “braziliană” de vedeta gazdelor, Alessandro Rosa Vieira, poreclit Falcao. Acesta a săltat mingea cu călcâiul peste portarul Rizan şi a marcat cu capul în ciuda opoziţiei lui Lupu. Campionii mondiali le-au ascuns efectiv mingea românilor, dezorientaţi de viteza de joc uluitoare şi de tehnica sclipitoare ale brazilienilor. Românii au încasat câte şase goluri în fiecare repriză, adică un gol la trei minute şi jumătate.

Bronz salvator
Tricolorii au dres busuiocul şi au devenit revelaţia turneului după ce au câştigat finala mică în faţa Cehiei, scor 4-2 (1-1). România a cucerit astfel medaliile de bronz şi 5.000 de dolari şi şi-a luat revanşa pentru eliminarea suferită în faţa cehilor în dubla pentru calificarea la Campionatul Mondial Brazilia 2008. Componenţii echipei României vor reveni în ţară azi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura