Şi alţii fură…

13 decembrie 2010 | 6 Comentarii | Publicat in: Fara bascalie

Convorbirile telefonice înregistrate la Călan, al căror protagonist principal a fost Marius Cristian Vladu, dincolo de relevanţa lor politică, au pus încă o dată în evidenţă strategia de comunicare a PDL (poate nu doar a acestui partid, dar de data asta, ei sunt în cauză), bazată pe emiterea de sofisme în serie, de deturnare a discuţiilor şi de tentativă de a le arunca în derizoriu, inclusiv prin invocarea unor conjuncturi „nefavorabile” – cum ar fi alcoolul, de exemplu. Voi detalia.
Pentru cei care nu ştiu ce înseamnă un sofism, voi da o definiţie perfect accesibilă, fără a recurge la etimologii şi extracţii filosofice. Una dintre variantele DEX este: sofism = raţionament corect în aparenţă, dar fals în realitate. Sofismele se demontează de regulă prin comparaţii cu alte situaţii, în care falsitatea este dovedită. Acum, la subiect. Pusă în faţa înregistrărilor, consiliera lui Emil Boc, Andreea Vass, susţinea la nesfârşit că şi ce dacă, doar şi alte partide discută şi fac aşa. Extrem de corect… în aparenţă. D-na Vass vrea să sugereze că din moment ce şi la alţii se întâmplă, ce să ne mai batem capul. Acum demontăm. Este iertat un hoţ dacă-i spune judecătorului să-l lase în pace, că doar şi alţii fură? El are doar vina de a fi fost prins… Exemplul este, cred, destul de clar. Or fi furând şi alţii, dar ăsta nu este un motiv să fie iertaţi cei prinşi.
Aşa şi cu înregistrarea. Or fi discutând şi alţii, dar înregistrarea provine, de data asta, de la PDL. Scopul este, dacă doriţi, inclusiv unul didactic, cu dublu sens: ori să nu se mai lase înregistraţi, ori să nu mai facă. Iar pentru ceea ce au făcut, să suporte (cel puţin) oprobriul opiniei publice. Nu că s-ar sinchisi ei prea mult de aşa ceva… Dar de un procent-două pierdute în sondaje, ca urmare a devoalării mecanismelor interne ale partidului ce vrea reformarea societăţii româneşti, ei da, de asta fiţi siguri că le pasă.
Deturnarea discuţiilor. Am mai vorbit despre asta. Noi întrebăm una, ei răspund alta şi tot aşa, până când îţi cedează nervii, că ei sunt antrenaţi – vezi cazurile Marcel Hoară şi Alin Popoviciu, cu încununarea lor, care se numeşte Roberta Anastase. Sau invocând misiuni mesianice: „de asta ne arde nouă acum, când ţara…” şi dă-i şi luptă…
La rigoare, cel înregistrat este dus în tagma celor necredibili. L-am auzit pe Gheorghe Falcă spunând că nu poţi pune bază pe ceea ce spune un om după ce a băut nu ştiu câte sticle sau pahare de alcool. Dacă persoana în cauză ar fi fost Gică de la sculărie, argumentul era (aproape) de bun-simţ. Dar aşa, cu şefi, mă întreb de ce s-ar face politica în stare de ebrietate.

Loading...

Comentarii (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. giga spune:

  io zic ca solutia o au cei de la europafm, mai in gluma, dar mai mult in serios:
  afara cu porcii din tara !
  destul am plecat noi, acu’ e timpul sa plece ei, si definitiv.

 2. Hunedoreni spune:

  Cred ca in cazul Vladu ,Falca a fost rafuieli intre taberele Udrea-Blaga cu interese pentru a conduce judetul in perspectiva alegerilor PD-L de la centru.

 3. tavi spune:

  Comentez doar ultima parte a textului dvs, pentru ca aici e “miezul problemei”, daca , e s-o abordam din acest punct de vedere, pentru ca celelalte sunt comune intregii clase politice.
  Apreciez spiritul critic, dar sa fie nepartinitor (cam dur??.)

  -“mă întreb de ce s-ar face politica în stare de ebrietate”-

  Pentru ca intreaga politica din ultimii 20 de ani s-a cam petrecut in aceasta stare, e drept ca n-a fost in permanenta stare de ebrietate , dar a fost o stare de “betie” permanenta determinata de alti factori.
  Politica “ai lor fura mai mult” ! Nu ne mai onoreaza.
  Faptul ca am ajuns celebrii in Europa pentru furtisaguri din magazine si gospodarii, culmineaza deja cu celebra sintagma “Romanul e descurcaret”- adica cam tot asa ceva.
  Cred ca a trecut timp suficient si ar trebui sa gasim alte slogane !!!

 4. RUPA VILI spune:

  SI IN POLITICA SI IN INSTITUTILE STATULUI DACA PROMITI CA FACI CEVA SI NU MAI FACI,ESTI DECLARAT UN MINCINOS,UN ANTISOCIAL.AM ZIS.

 5. cetateanul spune:

  Dar cu porcii care va platesc sa purtati asemenea campanii cum ramane,
  daca ei pleaca cu voi cum ramane ,cine va mai plateste ?

 6. Simona spune:

  Si cand ma gandesc ca, dupa aceasta prelungita stare de ebrietate, de care vorbea si dom’ Tavi, urmeaza o (cel putin la fel de) prelungita stare de mahmureala…si ca tot pe noi ne vor “stoarce” de zeama de varza de care au EI nevoie !…Bleah…

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Raluca Haidu, hunedoreanca pură din echipa României

Dintre cele trei sportive de la „Cetate” Deva aflate pe lista celor mai bune 10 gimnaste românce ale anului 2010,...

Gura lumii

Cum se aude puţin zăngănitul de cătuşe prin preajma unui mahăr ce-şi bagă mâna până la cot în banii comunităţii,...

Winkler: Îl sustin pe Kelemen Hunor la sefia UDMR

După aproape 20 de ani, liderul UDMR, Marko Bela, a anunţat că nu va mai candida pentru un mandat în...

Închide