Sport

Raluca Haidu, hunedoreanca pură din echipa României

Ciprian Marinuţ

Dintre cele trei sportive de la „Cetate” Deva aflate pe lista celor mai bune 10 gimnaste românce ale anului 2010, numai Raluca Haidu (foto) are sânge de hunedoreancă în vene. Ocupantă a locului cinci în topul naţional pe 2010, Haidu este fiica unei familii de mineri din Petrila.

Fiică de miner

Născută pe data de 20 noiembrie 1994 la Petroşani, Raluca provine dintr-o familie de mineri din Petrila, tatăl sportivei, Gabriel Haidu, lucrând ca electrician minier. Raluca a fost îndrumată spre gimnastică la vârsta de cinci ani, la CSŞ Petroşani şi mai apoi, la Deva, unde a fost cooptată în lotul olimpic de junioare. Familia Ralucăi este una modestă şi trăieşte doar din venitul de 1.700 de lei al tatălui. „Fata mea nu a fost pasionată de sport. Eu am dus-o la gimnastică, pentru că am vrut să se mai dezvolte, dar tot mică a rămas. A început gimnastica la Petrila, cu antrenoarea Elena Becze şi a continuat un an la CSŞ Petroşani, după care a plecat la Deva, la doar şase ani. La Petrila, puţini ştiu că fata mea face sport de performanţă, deoarce nu ne place să fim în centrul atenţiei. Medalia din acest an de la Europene este prima ei performanţă importantă realizată. Nu are vise, pentru că…. singurul ei vis e gimnastica”, a spus tatăl fetei.

Un copil fără mofturi

Raluca Haidu a cucerit în anul 2010 bronzul la bârnă la Campionatul European de la Birmingham şi a făcut parte din lotul tricolor care a participat la Campionatele Mondiale de la Amsterdam.

Raluca vine acasă doar cinci zile pe an, dar familia o vizitează lunar la Deva. „La Deva nu-i lipseşte nimic. Este mulţumită cu tot ceea ce are acolo”, a precizat Gabriel Haidu. Cel mai preţios lucru pe care Raluca îl are în cantonamentul de la Deva este o poză de familie, cu mama Elena, tatăl Gabriel şi cei doi fraţi, Andrei şi Gabriel, pe care o ţine înrămată deasupra patului. „Spune că în acest fel, noi îi suntem alături şi o protejăm, mai ales atunci când îi este greu”, a explicat tatăl valoroasei gimnaste. Familia Ralucăi este întreţinută de tatăl Gabriel, care este electrician minier la Petrila şi care s-a aflat, în momentul exploziei din anul 2008, când mai mulţi mineri şi-au pierdut viaţa, în mijlocul evenimentelor dureroase. „Am fost la 50 de metri de explozie, am scăpat ca prin minune, nu am păţit nimic, era mult fum şi multă teamă”, îşi aminteşte Gabriel.

Florin Cotuţiu şi Ramona Micu sunt antrenorii care i-au îndrumat paşii spre gimnastica de performanţă la Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura