Şi-a ispăşit pedeapsa primită în dosarul „Comorile dacice I”

03-bratariUnul dintre hunedorenii condamnaţi la închisoare cu executare în dosarul „Comorile dacice I” a fost eliberat condiţionat.

Ioan Petru Groza a părăsit ieri Penitenciarul Bârcea Mare, după aproape doi ani petrecuţi în detenţie. Acesta a ajuns în libertate, deoarece Judecătoria Deva i-a admis cererea de liberare condiţionată în 14 noiembrie, decizia instanţei nefiind contestată de procurori. Ioan Petru Groza a ajuns în spatele gratiilor în decembrie 2014, fiind condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare. Alături de acesta au mai fost condamnate alte nouă persoane. Ciprian Hidişan State a primit o pedeapsă de şase ani şi patru luni închisoare. Ion Nedelcu, Florin Ioan Nistor, Mugur Niu Nedelcu, Mihai Zercula, David Magda au fost trimişi după gratii pentru cinci ani, iar Adrian Marcel Nistor pentru şase ani şi două luni. Alberto Ioan Deak şi Iulian Ceia, considerat capul grupării, au primit câte doi ani de detenţie.
Sentinţa în dosarul „Comorile dacice I” a fost dată după 10 ani de la începerea judecăţii. Acesta a fost primul proces, început în anul 2005, legat de braconajul arheologic de la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. În afară de acesta, pe rolul instanţelor de judecată au mai fost înregistrate alte trei dosare, în care procurorii anchetau cazuri de furturi de bunuri de patrimoniu din siturile arheologice din Munţii Orăştiei. (N. Bumbac)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.