Şi-a băgat în buzunar încasările ocolului silvic
O fostă angajată din cadrul Direcţiei Silvice Hunedoara a furat peste 120.000 de lei din încasările Ocolului silvic unde lucra. Femeia era casier şi a furat din banii de încasări în mod constant, până când un control financiar a scos la iveală lipsa sumelor.
A recunoscut furtul
Acuzată de delapidare, angajata a recunoscut totul şi a fost trimisă în judecată la instanţa din Deva. ”La data de 05.10.2015, Direcţia Silvică Hunedoara a depus o plângere penală împotriva fostei angajate, casieră, în care s-a susţinut că (…) şi-a însuşit şi folosit, în interes propriu, suma de 121.252,40 de lei.Prejudiciul a fost stabilit cu ocazia controlului efectuat de reprezentanţii Direcţiei Silvice Hunedoara şi a verificării documentelor, respectiv: facturile emise în perioada 2012 — 2015, evidenţa financiar-contabilă, fişele de regim special, registrele de partizi, APV-urile aferente perioadei, bonuri de lucru, avize de însoţire, arondarea cantoanelor pe categorii de proprietate”, se arată în dosar. Femeia a fost angajată a Ocolului Silvic Hunedoara în funcţia de secretar, casier-magazioner, având atribuţiile de a depune integral numerarul încasat în fiecare zi la bancă, în contul unităţii, de a întocmi zilnic Registrul de casă pe care îl preda pentru operare la contabilitate, de a ridica zilnic extrasele de conturi şi a le preda în contabilitate pentru a fi înregistrate.
Facturi în fals
Practic, inculpata întocmea facturi în avans pentru servicii de pază persoane juridice, sumele aferente acestora fiind încasate şi, ulterior, însuşite de inculpată. Această sarcină de serviciu revenea unui alt angajat, care le întocmea conform prevederilor legale, ajungându-se la dublarea facturilor. Aşadar, inculpata întocmea facturi ce dublau valoarea iniţială pentru material lemnos, cu o dată ulterioară şi încasa respectivele sume. „Modalitatea prin care a comis aceste fapte consta în utilizarea mai multor blocuri de facturi fiscale pe ani şi a chitanţelor aferente, toate cu serii diferite, pentru a face imposibilă depistarea acestora de către superiorii ei. Fiind o angajată veche, beneficia de încrederea superiorilor, astfel că a profitat de această stare de fapt, ceea ce a permis ascunderea activităţii sale infracţionale pentru un timp îndelungat”, au susţinut procurorii. În urma unui proces civil, femeia a fost obligată în anul 2017 să plătească suma de 154.116,41 de lei către Direcţia Silvică Hunedoara, din care suma de 121.252,40 de lei reprezintă prejudiciul cauzat, la care se adaugă accesorii. În ceea ce priveşte delapidarea, Judecătoria Deva a pronunţat zilele trecute sentinţa în baza acordului de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara cu inculpata în vârstă de 57 de ani, din Deva. ”Condamnă pe inculpata (…) la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare, (număr nedeterminat de acte materiale). (…) Dispune suspendarea executării pedepsei aplicate inculpatei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe”, se arată în soluţia pe scurt a Judecătoriei Deva. (M. Gânju)