Şi-a băgat în buzunar încasările ocolului silvic

O fostă angajată din cadrul Direcţiei Silvice Hunedoara a furat peste 120.000 de lei din încasările Ocolului silvic unde lucra. Fe­meia era casier şi a furat din banii de în­casări în mod constant, până când un con­trol financiar a scos la iveală lipsa sumelor.

A recunoscut furtul
Acuzată de delapidare, angajata a re­cu­noscut totul şi a fost trimisă în judecată la instanţa din Deva. ”La data de 05.10.2015, Direcţia Silvică Hunedoara a depus o plângere penală împotriva fostei angajate, casieră, în care s-a susţinut că (…) şi-a însuşit şi folosit, în interes propriu, suma de 121.252,40 de lei.Prejudiciul a fost stabilit cu ocazia controlului efectuat de re­pre­zen­tanţii Direcţiei Silvice Hunedoara şi a veri­fi­cării documentelor, respectiv: facturile e­mise în perioada 2012 — 2015, evidenţa fi­nanciar-contabilă, fişele de regim special, registrele de partizi, APV-urile aferente pe­rioadei, bonuri de lucru, avize de însoţire, arondarea cantoanelor pe categorii de proprietate”, se arată în dosar. Femeia a fost angajată a Ocolului Silvic Hunedoara în funcţia de secretar, casier-magazioner, având atribuţiile de a depune integral nu­merarul încasat în fiecare zi la bancă, în contul unităţii, de a întocmi zilnic Registrul de casă pe care îl preda pentru operare la contabilitate, de a ridica zilnic extrasele de conturi şi a le preda în contabilitate pentru a fi înregistrate.

Facturi în fals
Practic, inculpata întocmea facturi în avans pentru servicii de pază persoane juridice, sumele aferente acestora fiind în­casate şi, ulterior, însuşite de inculpată. Această sarcină de serviciu revenea unui alt angajat, care le întocmea conform pre­ve­derilor legale, ajungându-se la dublarea fac­turilor. Aşadar, inculpata întocmea facturi ce dublau valoarea iniţială pentru material lem­­nos, cu o dată ulterioară şi încasa res­pec­tivele sume. „Modalitatea prin care a comis aceste fapte consta în utilizarea mai multor blocuri de facturi fiscale pe ani şi a chi­tanţelor aferente, toate cu serii diferite, pentru a face imposibilă depistarea aces­tora de către superiorii ei. Fiind o angajată veche, beneficia de încrederea superiorilor, astfel că a profitat de această stare de fapt, ceea ce a permis ascunderea activităţii sale infracţionale pentru un timp îndelungat”, au susţinut procurorii. În urma unui proces civil, femeia a fost obligată în anul 2017 să plătească suma de 154.116,41 de lei către Direcţia Silvică Hunedoara, din care suma de 121.252,40 de lei reprezintă prejudiciul cauzat, la care se adaugă accesorii. În ceea ce priveşte delapidarea, Judecătoria Deva a pronunţat zilele trecute sentinţa în baza acordului de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara cu inculpata în vârstă de 57 de ani, din Deva. ”Condamnă pe inculpata (…) la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru să­vârşirea infracţiunii de delapidare, (număr nedeterminat de acte materiale). (…) Dis­pune suspendarea executării pedepsei apli­cate inculpatei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, calculat de la data rămânerii definitive a pre­zentei sentinţe”, se arată în soluţia pe scurt a Judecătoriei Deva. (M. Gânju)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.