Servicii inutile, contractate pe bani mulţi

8 februarie 2018 | 2 Comentarii | Publicat in: Actualitate

Natalia Bumbac

Aşa cum am promis în ediţia trecută a ziarului, revenim şi în numărul de astăzi cu noi date din raportul de audit intern excepţional efectuat şi dat publicităţii de Consiliul Judeţean Hunedoara la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Deva, pe perioada ultimilor şapte ani.
Mai mulţi paznici la spital
În materialul trecut am redat modul în care se făceau cheltuielile în spital cu achiziţiile de medicamente, reactivi şi alte bunuri care depăşeau, uneori, de trei ori bugetul disponibil pe un an de zile. În continuare, vă vom relata câteva exemple de contracte încheiate de SJU Deva pentru prestări de servicii şi care nu îndeplinesc condiţiile de legalitate, după cum susţin auditorii. Unul dintre ele este cel parafat cu firmele care asigurau serviciile de pază şi protecţie ale unităţii medicale pe perioada anilor ianuarie 2011 – iunie 2017.
Conform datelor din raport, între 2009 şi 2010, paza a fost asigurată de 12 salariaţi cu o cheltuială anuală de circa 200.000 de lei. În 2011, spitalul decide să externalizeze serviciile şi se întocmeşte o notă în care necesarul de pază trebuie asigurat de 37 de persoane, cu o cheltuială estimată de peste 700.000 de lei pe an. Se prezintă trei firme la licitaţie, spitalul încheind contractul cu durată de un an şi o valoare de 339.282 de lei cu SC Compact Security SRL. În următorii ani, contractul este prelungit şi modificat prin acte adiţionale până la începutul lui 2017. Suma totală încasată în cei cinci ani de firma de pază ajunge la 3,3 milioane de lei.
„În majoritatea cazurilor, serviciile prestate au fost plătite fără ca beneficiarul să confirme efectuarea lor prin întocmirea unui proces verbal de recepţie. În majoritatea cazurilor, facturile nu poartă viza de certificare în privinţa realităţii, regularităţii şi viza ordonatorului de credite. În toate cazurile analizate, contractele sau actele adiţionale încheiate nu au fost însoţite de PROPUNEREA de ANGAJARE a unei cheltuieli şi de Angajamentul Bugetar prin care să fie făcută dovada rezervării creditelor bugetare aferente cheltuielilor generate de contractele încheiate, acestea fiind întocmite eronat, la fiecare factură emisă de prestator”, concluzionează auditorii de la CJ Hunedoara în privinţa relaţiilor comerciale pe care spitalul le-a avut cu firma de pază.
Reparau un sistem video lipsă
Un alt contract luat în vizor de auditori a fost cel încheiat între spital şi SC Unitech Computer SRL, pe perioada 2012-2017, având ca obiect „mentenanţa şi service sistem de supraveghere/monitorizare video”. Asta, în condiţiile în care, unitatea medicală nu deţinea înregistrat în patrimoniu sistem de monitorizare video, se arată în raport. Tariful pentru serviciile prestate a fost stabilit la 780 de lei pe lună. Şi în acest caz, relaţia dintre cele două părţi a fost prelungită prin acte adiţionale, pe perioade de doi ani de zile, „cu încălcarea prevederilor legale”, constată auditorii. „Au fost făcute plăţi fără a fi însoţite de documente din care să rezulte serviciile prestate şi fără a avea viza de legalitate. Valoarea estimată a abaterilor financiare este în sumă de 178.504 de lei”, se arată în raport.
Termopane întreţinute bine
Conform auditorilor CJ Hunedoara, o altă abatere în relaţiile contractuale de la spitalul devean a fost cea derulată cu SC Distri Com SRL, privind repararea şi întreţinerea termopanelor din instituţia medicală. Pentru aceste servicii, SJU Deva a plătit lunar câte 4.800 de lei firmei prestatoare. „Contractul şi toate actele adiţionale aferente au fost încheiate fără existenţa necesităţii prestării serviciului, respectiv fără fundamentarea reală a oportunităţii achiziţiei, (…) fără a fi supuse vizei de control financiar şi a legalităţii. Valoarea estimată a abaterilor de la prevederile legale constatate este de 285.565 de lei şi reprezintă plăţi servicii întreţinere uşi şi ferestre pentru perioada 01.01.2010 – 31.12.2016”, se precizează în raport.

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Gelu Dragancea spune:

    Oare a fost director unul care acum e la Bucuresti sa devalizeze alt spital?

  2. florin spune:

    da dl Gelu, eminenta cenusie Lazea a fost, omul de casa alui Molot

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
După 10 ani de judecată, a fost dată sentinţa în dosarul „Hidra”: Aproape 120 de ani de puşcărie pentru mafia fierului vechi

Ieri, Tribunalul Bistriţa-Năsăud a pronunţat sentinţa în cea mai de răsunet anchetă penală instrumentată vreodată de autorităţile judiciare de la...

Ionuţ Rudeanu, condamnat definitiv, cu suspendare

Hunedoreanul Ionuţ Rudeanu (foto), proprietarul firmelor Axis, a fost condamnat definitiv. Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat ieri sentinţa în...

Peste 50 de trofee de vânătoare, arme şi muniţie, confiscate

Poliţiştii au ridicat peste 50 de trofee de vânătoare, dar şi arme şi muniţie, în urma unor percheziţii, în locuinţele...

Închide