Serbările Naţionale de la Ţebea, înţesate de politicieni de la centru

Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420

Natalia Bumbac

Ieri au avut loc Serbările Naţionale de la Ţebea, dedicate comemorării lui Avram Iancu, de la a cărui moarte au trecut 144 de ani. La eveniment au fost prezente peste 3.000 de persoane, printre care lideri politici de la centru, parlamentari, şefi de instituţii judeţene şi locale, reprezentanţi ai asociaţiilor de veterani, de pensionari ş. a. Ceremonialul oficial de la cimitirul de la Ţebea a început cu o slujbă religioasă, oficiată de Episcopul Devei şi Hunedoarei, împreună cu un sobor de preoţi, urmat de depunerea coroanelor de flori.

Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420

„Avem nevoie de patriotism”
Deşi au fost înţesate de politicieni importanţi, partea oficială a Serbărilor Naţionale de la Ţebea din acest s-a desfăşurat într-o atmosferă sobră. Asta şi pentru că politicienilor nu li s-a permis să susţină discursuri la mormântul lui Avram Iancu, la fel ca şi anul trecut.
Printre liderii social-democraţi de la centru prezenţi la Ţebea s-au numărat preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, europarlamentarul Viorica Dăncilă, preşedintele PSD, Liviu Dragnea şi senatorul Ecaterina Andronescu. La finalul ceremoniei, Liviu Dragnea a vorbit despre importanţa evenimentului de la Ţebea, spunând că în timpurile pe care le trăim, românii au nevoie, mai mult ca niciodată, de unitate şi patriotism. „Vin de mulţi ani la Ţebea. Avram Iancu pentru mine, dar şi pentru toţi românii, a fost şi va rămâne un simbol al unităţii naţionale şi al patriotismului. Avem nevoie de unitate naţională, de patriotism şi chiar de românism, mai ales, în aceste momente, când lumea-i în fierbere şi în jurul nostru, lucrurile sunt din ce în ce mai complicate şi într-o continuă schimbare”, a afirmat preşedintele PSD.
Şi copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au fost prezenţi la Serbările Naţionale de la Ţebea, dar şi mai mulţi parlamentari liberali, printre care Teodor Atanasiu sau Mariana Câmpeanu, dar şi primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă. De remarcat a fost momentul în care grupul PNL a depus coroana de flori la mormântul Crăişorilor Munţilor. După ce a depus coroana de flori în calitate de primar al Devei, Mircia Muntean a repetat gestul alături de liberali. Edilul Devei a însoţit grupul liberalilor la depunerea coroanei de 05-basescu-gorunflori, în linia întâi, lângă copreşedinţii Gorghiu şi Blaga.

Şi-a udat gorunul
O prezenţă importantă la Serbările Naţionale de la Ţebea a fost cea a fostului preşedinte al României, Traian Băsescu. Acesta a participat la eveniment an în calitate de preşedinte al PMP. Fostul preşedinte al ţării a ajuns în timpul ceremoniei oficiale, dar apariţia sa nu a iscat reacţii pătimaşe ca în vremea când se afla la cârma ţării. Traian Băsescu a ocupat un loc în mulţimea din jurul mormântului lui Avram Iancu, dar nu în linia întâi. După un scenariu prestabilit, la finalul ceremonialului oficial, fostul şef al statului a mers să-şi ude gorunul pe care l-a plantat cu 10 ani în urmă, în apropierea mormântului lui Avram Iancu. Traian Băsescu a fost aşteptat în aplauzele câtorva persoane, pe care le-a salutat şi cu care a făcut fotografii. Întrebat cum comentează absenţa preşedintelui Klaus Iohannis de la evenimentul de la Ţebea, Traian Băsescu a spus că nici el nu a fost prezent la fiecare ediţie a serbărilor pe vremea cât a fost preşedinte. Acesta a mai opinat pe tema organizării evenimentului, arătând că depunerea coroanelor ar trebui făcută într-o altă ordine.

Spectacol de muzică populară
Programul Serbărilor Naţionale de la Ţebea a continuat cu spectacolul de muzică folcorică, moderat de Iuliana Tudor şi transmis în direct pe televiziunea naţională. Pe scena spectacolului au urcat: Nicolae Furdui Iancu, Mariana Deac, Sava Negrean Brudaşcu, Traian Jurchela, Veta Biriş, Mariana Anghel, Gheorghe Roşoga, Matilda Pascal Cojocăriţa, Cristian Pomohaci, Mirela Mănescu şi Radu Ciordaş.  Aranjamentul muzical a fost asigurat de Orchestra Ansamblului Profesionist „Drăgan Muntean”, sub bagheta dirijorului Gheorghe Cîlţea.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Cea de a IV-a ediţie a Ride-ON Fest, un real succes

Vineri, în skatepark-ul din Deva, a avut loc a IV-a ediţie Ride-ON Fest.

Fermierii hunedoreni, prezenţi la AGROMALIM

Zece fermieri din judeţ au participat zilele trecute la AGROMALIM 2016, târg internaţional de agricultură, industrie alimentară şi ambalaje, care...

Când se redeschide lotul trei al autostrăzii Orăştie-Sibiu

Lotul 3 al autostrăzii Orăştie-Sibiu se va redeschide la sfârşitul lunii septembrie. Directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale...

Închide