Comunitate

Serbările Comunei Băiţa au înfrumuseţat weekend-ul hunedorenilor

Magdalena Șerban
A fost un sfârșit de săptămână plin de evenimente la nivel de județ, dar cum fiecare trage la glie, foarte multă lume și-a îndreptat atenția către Băița, unde s-au desfășurat Serbările Comunei, un adevărat festin al dis­tracției.

De toate, pentru toți
După pandemie, restricții și riscul de a deveni mai puțin sociabili, acum avem șansa să recuperăm. Așa că de când cu vara, evenimentele se țin lanț. Sunt pe alese. Sâmbătă și duminică, Primăria și Consiliul Local Băița, în colaborare cu Asociația Social-Culturală „Țara de piatră”, au organizat pe Haldina de la Băița o suită de reprezentații. Dacă pri­ma zi a fost marcată de fotbal, Șoimul Băița evoluând în teren contra unei echipe formate din localnici, de o serie de concursuri distractive, premiate pe măsura aptitudinilor dovedite, precum cel de băut bere, de sărit cu sacul ori de tras funia, seara nu putea să nu con­tinuie cu muzică. Beatrice Herban, Maria Anreiaș și Ansamblul folcloric al Școlii Gimnaziale Băița (coordonator profesor Mircea Hada) au fost cei care au ținut publicul conectat. A urmat o discotecă în aer liber, responsabil cu ritmurile fiind DJ Thomann Bax. Du­minică, s-a schimbat registrul, folclorul preluând portativul. Au susținut reci­taluri interpreții Letiția Mihuțiu, Adina Hada, Ciprian Trusescu, Luminița Safta, Marius Ciprian Pop, Teodora Petruț, Ciprian Roman, Lorena David, Gabi Nicolae, Simina Părău și Cornel Borza, iar acompaniamentul a purtat semnă­tura Ansamblului profesionist ,,Drăgan Muntean” (dirijor profesor George Cîlțea, coregraf Mircea Resiga). De asemenea, Ansamblul folcloric ,,Rit­muri Zărăndene” (coordonator Gheorghe Diniș) a demonstrat că talentul local este de mare preț. Prezentarea i-a aparținut lui Valentin Crainic. Cum nici o manifestare care se respectă nu practică o simplă închidere a ediției, cei prezenți au putut admira artificiile. După, voia bună și jocul popular au dictat până târziu, petrecerea câmpe­nească reu­nind iubitorii de muzică și dans.

Vrea o comunitate unită
„Sperăm ca lumea să se fi simțit bine. Este tot ceea ce contează. Evenimentul este cu atât mai special, deoarece, după cum probabil că ştiţi, este o manifestare de suflet pentru noi, ca administrație publică și mai ales pentru comunitate. Am încercat să menținem ștacheta la un nivel cel puțin egal cu cel practicat în cazul edițiilor anterioare, așa că programul artistic și cel sportiv au avut ca adresabilitate diferite cate­gorii de vârstă și preferințe. Le mulțu­mesc tuturor celor care au făcut parte din organizare și în mod particular fiilor satului, localnicilor, celor care au revenit, cu drag, pe meleagurile natale, pentru a petrece împreună, dar și tuturor hunedorenilor care fie în cali­tate de iubitori de folclor, fie de miș­care, au ales să ni se alăture. Mult bine și să revedem sănătoși”, a afirmat Damian Diniş (foto), primarul din Băiţa.