EvenimentFlash

Sentinţele în dosarul „Spumă şi Bibanu“, pe 20 aprilie

Livia Botici

Marţea viitoare, după ce a fost rejudecat fondul cauzei, magistraţii de la Tribunalul Piteşti vor pronunţa sentinţele în cazul celor 22 de persoane acuzate în celebrul dosar „Spumă şi Bibanu“. Principalele fapte pentru care sunt formulate acuzaţii sunt cele de şantaj, percepere de taxe de protecţie, proxenetism, trafic de droguri şi jocuri ilegale de noroc, gen „alba – neagra“.

Judecători superficiali

Dosarul este supraintitulat „Spumă şi Bibanu“, după numele principalilor acuzaţi din această cauză – Constantin Bumbaru, zis „Bibanu“ şi Lucian Sârbu, alias „Spumă“. Reamintim că în această cauză sunt inculpate 22 de persoane, printre care fostul şef al Poliţiei Deva, comisarul şef Ioan David, fostul şef al Serviciului de Ordine Publică, Emilian George Igna, agenţii de poliţie Florin Pasc şi Sorin Precup, dar şi alţi hunedoreni, care sunt rejudecaţi pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de criminalitate organizată. Dosarul a fost iniţial pe rolul Curţii de Apel Piteşti, care după trei ani de judecată, 2004-2007, în iulie 2007, a dat sentinţele. În urma recursului depus de inculpaţi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în ianuarie 2008, desfiinţarera soluţiei dată de Curtea de Apel Piteşti, trimiţând dosarul spre rejudecare la Tribunalul Piteşti. După doi ani de la înregistrarea procesului pe rolul acestei instanţe, în ziua de 8 aprilie a.c., magistraţii instanţei argeşene au ajuns la concluzia că probele şi mărturiile existente îi pot ajuta să ia o decizie privitor la pedepsele pe care le vor da celor implicaţi, anunţând că pronunţarea sentinţei se va face în data de 20 aprilie.

Cu toate acestea, avocaţii apărării nu sunt de acord cu graba judecătorilor şi îi acuză de superficialitate. „În rechizitoriu sunt aproape 200 de martori care ar putea depune mărturie. Din păcate, judecătorii nu au audiat în timpul procesului nici măcar 15 persoane, ceea ce ne face să credem că sunt superficiali. Acest proces este de rejudecare a fondului, dar magistraţii pot fi învinuiţi de necercetarea fondului cauzei, pentru că până acum, audierile au fost aproape inexistente, nici inculpaţii nu au fost audiaţi cu toţii”, a declarat avocatul unuia dintre învinuiţii în dosar.

În total, 326 de ani de puşcărie

La începutul anului 2008, printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a fost desfiinţată hotărârea luată de Curtea de Apel Piteşti la mijlocul anului 2007, prin care cei 22 de acuzaţi au fost condamnaţi pentru constituire de grup organizat, şantaj, proxenetism, prostituţie, ultraj contra bunelor moravuri, violare de domiciliu, distrugere, vătămare corporală, sustragere de înscrisuri, înşelăciune şi jocuri de noroc. Atunci, aceştia au acumulat în total 326 de ani de închisoare, majoritatea dintre ei fiind condamnaţi pentru mai multe capete de acuzare. „Bibanu“, „Spumă“ şi Cristian Bogdănel Niţu au primit fiecare câte nouă ani de închisoare iar Ovidiu Ioiescu, zis „Pera“, ar fi trebuit să execute 11 ani după gratii, la fel ca şi Marius Brelian. Fostul şef al Poliţiei municipiului Deva s-a ales atunci cu o pedeapsă de şapte ani şi şase luni, iar Emilian George Igna cu şase ani şi jumătate de închisoare. De asemenea, şi celelalte persoane implicate în dosar au primit sentinţe cu executare, toate fiind mai mari de cinci ani. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a desfiinţat toate aceste pedepse, trimiţând dosarul spre rejudecare către Tribunalul Piteşti, unde se află şi astăzi. Marţea viitoare, judecătorii se vor pronunţa, iar cei implicaţi vor afla dacă se vor întoarce sau nu după gratii. În prezent, dintre cei acuzaţi, doi se află în închisoare, Cătălin Hăncilă şi Marius Mihalcea, fiind condamnaţi definitiv în alte cauze, iar Bogdănel Cristian Niţu se află în arest preventiv, fiind acuzat într-un alt dosar, pentru înşelăciune şi aderare la grup neorganizat.

6 comentarii la „Sentinţele în dosarul „Spumă şi Bibanu“, pe 20 aprilie

  • sa vedeti ce de bani va da statul roman din banii vostri pt dosarul asta fabricat 🙂

  • o manevra politica,pentru ca nu au mai vrut sa dea bani la partidul de guvernamant,erau sponsori buni,un joc politic foarte mare,care va costa statul roman foarte multi bani,pentru ca o sa fie gasiti nevinovati.

  • Apropo,pe Sarbu Razvan zis Spumica,Suciu BOgdan zis Banana si Ungureanu Marius zis Ascutitoare nu aveti de gand sa-i legati? am probe clare pt trafic de droguri,camatarie,fals,inselaciune si multe altee.vai de legea din Romania.jumatate intra jumatate inca in libertate.o sa muriti prosti.

  • bai Abt dute drecu de pisat comun ce esti…gunoaie ca tine gasim peste tot…vezi ca nu aici trebuia sa dai declaratia pisatule !!!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura