Politica si administratie

Senator Lucica Dina Muntean: „Cartea și lectura au un rol extraordinar!

Începând cu acest an, România are o Zi Națională a Lecturii, la 15 februarie. Sco­pul acestei sărbători este de a încuraja lectura în rândul populației și de a o pro­mova ca obicei cotidian.

De ce să cumpărăm cărți
Într-o lume puternic marcată de tehnolo­gia informațională, a ține în mână o carte, a o răsfoi și a o citi pare deja ceva demodat, care parcă nu-și mai găsește locul nici în pre­ocupările multor adulți și nici în preocu­pările copiilor și tinerilor. România este țara în care mai puțin de 10 la sut[ dintre cetă­țeni cumpără o carte pe an!
Bine, bine, vor spune unele voci, dar de ce să cumpărăm cărți dacă le putem citi online? Sau de ce să le mai punem copiilor o carte în mână, atâta vreme cât ei pot as­culta, vedea, citi povești și alte conținu­turi literare pe telefon, tabletă, computer?
Dacă există persoane care înclină să creadă în puterea magică a computerelor, care vor crea în viitor un copil hiperintelec­tualizat și instruit, în stare să ia decizii și să se adapteze condițiilor de orice fel cu aju­torul creierelor electronice, s-ar putea să se înșele! Și știți de ce? Pentru că în viitor copiii nu vor mai avea în față doar universul, ci și oameni cu care vor relaționa și societatea în care se vor integra. Și atunci este clar că pe lângă spațiul lumii tehnologizate, trebuie să mai existe și un spațiu al omenescului. Un spațiu pentru învățarea și exersarea valorilor profund umane, atât de necesare relaționării cu semenii lor.
În acest spațiu al omenescului, cartea și lectura au un rol extraordinar! La vârstele mici, cartea îi aduce aproape pe părinți și copii. Experimentând „cititul împreună”, adulții și copiii stabilesc o relație afectivă în care fiecare dăruiește și primește în același timp:atenție, dragoste, comunicare, emoții, Copilul citește imagini și ascultă ce i se citește sau dacă este mai mare citește singur, împărtășind cu părintele său stări, sentimente, păreri sau noi posibilități de a-și pune imaginația la încercare. În felul acesta pasiunea pentru lectură poate apă­rea de la vârste fragede, întărind în același timp și relația părinte-copil.
Mai târziu, la școală, cartea și lectura contribuie la dezvoltarea capacității de exprimare scrisă și orală, ajutându-i pe elevi să înțeleagă lumea din jurul lor, să comunice și să interacționeze cu semenii, să-și ex­prime gândurile, sentimentele, opiniile și să devină sensibili la frumosul din natură și cel creat de om.
Ca om al școlii, dar și ca autoare de lite­ratură pentru copii, am căutat de-a lungul timpului cele mai bune soluții pentru pro­movarea dragostei și interesului pentru lectură, în rândul părinților și copiilor. În anul 2008 am lansat proiectul „Ora de copilărie” din cadrul colecției „Cărțile Lucia Muntean” pentru a-i aduce mai aproape de copiii lor pe părinții ocupați, în jurul unei cărți. Pro­iectul cuprinde în acest moment 25 cărți, iubite de cititorii români de pretutindeni.
În acest sens bloggerul Ionela Gavrilă în „Viitorul României” din 24 mai 2014 scria: „Poate așa se explică succesul constant al autoarei din Petroșani într-o lume a copiilor invadată cu imagini ca Hello Kitty, Spider­man și tot felul de supereroi. Literatura pentru copii nu este o literatură minoră, iar căr­țile Luciei Muntean pun piatra de te­melie la una dintre cele mai importante ca­riere din lume: aceea de cititor pasionat.”

Lucica Dina Muntean, Senator PNL

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura