ActualitateFlash

Semnături false împotriva a 52 de milioane de euro

Livia Botici

Un proiect de 52 de milioane de euro riscă să fie pierdut de judeţul nostru, deoarece primarii hunedoreni şi Consiliul Judeţean Hunedoara nu au ajuns la un consens, cu privire la locurile unde vor fi amplasate două deponeuri ecologice. Ieri, într-o şedinţă, ce a avut loc la CJ Hunedoara, la care au fost prezenţi aproape toţi primarii şi firma de consultanţă, care se ocupă de implementarea proiectului, s-a descoperit faptul că, o listă cu semnături împotriva construirii unei gropi de gunoi ecologice la Bârcea Mare, era un fals de la cap la coadă.

Firma de consultanţă, făcută cu ou şi cu oţet

Uniunea Europeană a acordat judeţului Hunedoara o finanţare nerambursabilă în valoare de 52 de milioane de euro, pentru construirea a două deponeuri ecologice, şi a cinci staţii de sortare a deşeurilor. Din păcate, deşi mai este foarte puţin până când ar trebui demarate lucrările de construcţie, nici în acest moment, problema amplasării celor două gropi de gunoi nu a fost rezolvată. „Iniţial, Petrila şi Călan au fost alese ca şi locaţii pentru construcţia acestor două amplasamente. Din păcate, ele nu au fost aprobate, pentru că nu am primit autorizaţii de la Ministerul Mediului, întrucât, între deponee şi casele oamenilor este o distanţă mai mică de 1.000 de metri. A treia locaţie era în localitatea Bârcea Mare, dar nici aceasta nu a mai fost luată în calcul, deoarece au apărut nişte semnături, din partea mai multor localnici, care se declarau împotriva amplasării gropii de gunoi în această zonă. Mai avem două luni de zile până când riscăm să pierdem finanţarea de la Uniunea Europeană şi ne vom îneca, la fel ca şi ţiganul, la mal”, a declarat Mircea Ioan Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara. Siderat de toate discuţiile din sala de şedinţe, primarul oraşului Simeria a sărit la gâtul firmei de consultanţă. „Domnilor, este pentru prima dată când vă văd la faţă. În Simeria, nu aţi fost niciodată, deşi spuneţi că aveţi o listă cu semnături din partea oamenilor care aparţin de oraşul Simeria. Tare mi-e frică de faptul că acea listă este de fapt o făcătură, din partea unor adversari politici, numai pentru ca deponeul să nu se construiască la Bârcea Mare”, a declarat Petru Radu Păun-Jura, primarul oraşului Simeria.

Scrise de două persoane

Auzind cele spuse de primarul Simeriei, preşedintele CJ Hunedoara a cerut firmei de consultanţă să-i pună la dispoziţie semnăturile, iar ceea ce a descoperit, a uimit toată sala. „Toate aceste declaraţii sunt scrise de două persoane. Nu trebuie să fii specialist, ca să observi că scrisul este identic aproape în toate cazurile. Lista este un fals. Vă atrag atenţia, la modul foarte serios, că dacă vă jucaţi cu noi, o să vă facem o campanie publicitară care nu vă va fi convenabilă. Avem la Bârcea un teren gratuit şi dumneavoastră mă tot avertizaţi că există 600 de oameni care nu vor construirea deponeului, iar astăzi, descopăr că lista este falsă”, i-a muştruluit preşedintele CJ Hunedoara pe reprezentanţii firmei de consultanţă. Singurul răspuns dat de aceştia a fost că: „noi nu am făcut decât să vă punem la dispoziţie nişte informaţii care ne-au parvenit, noi nu aveam cum să verificăm dacă semnăturile sunt false sau nu”, a declarat reprezentantul firmei de consultanţă. În principiu, la şedinţa de ieri, nu s-a putut stabili care vor fi locurile unde vor fi amplasate deponeele ecologice. „Mâine (n.r.- astăzi), Ioan Prip, noul manager al Asociaţiei pentru Dezvoltare Intercomunitară pe managementul Sistemului Integrat de Gestionare a Deşeurilor, va merge în comunele Veţel şi Lelese pentru a studia locaţiile propuse de primarii acestor administraţii locale, iar apoi, se va deplasa la Aninoasa, pentru a vedea şi acolo un teren”, a mai declarat preşedintele CJ Hunedoara.

6 comentarii la „Semnături false împotriva a 52 de milioane de euro

  • SA MEARGA DOMNUL PRIMAR SI SA FACA SEDINTA LA SANTANDREI, BARCEA MARE, BARCEA MICA SI SIMERIA…SI SA SPUNA CA FACE DEPONEU ECOLOGIC…SA VEDETI CAT SUNT DE FALSE ACELE SEMNATURI!!!!

  • Adevarul e ca majoritatea administratorilor locali(primari,viceprimari,consilieri,directori ai societatilor din domeniu), sint paraleli cu problema deseurilor si protectiei mediului ambiant.Nu multi cred ca au habar de Legea 426/2001 sau Legea 27/2007 precum si a celorlalte instrumente de baza pentru asigurarea implementarii in Romania a politicii Uniunii Europene in domeniul gestionarii deseurilor(planuri,directive,strategii).Deponeele nu rezolva problemele decit pe termen scurt si eventual mediu.Solutia ideala ar fi reciclarea acestor deseuri prin incinerare si obtinerea de produse secundare utile (energie electrica,termica,compost pentru regenerarea solurilor,plastic,sticla,metale).Pentru asta avem specialisti,care din pacate sint tinuti in umbra neavind carnet de membru de partid.Ei ies in evidenta doar la saloanele internationale de inventica sau pur si simplu exceleaza avind un „job” in strainatate.Primarii nu sint capabili sa gestioneze problematica din si alte doua motive.Dintr-un sentiment de culpabilitate (nefiind in stare sa ofere conditii de colectare a deseurilor prin management sau contracte performante) si teama de a aplica masuri coercitive pentru educarea populatiei,acestea fiind „nepopulare” (uf,iar termenul asta !) si deci cu repercursiuni la urne.Mai e si lacomia,pentru ca e bine stiut faptul ca banii de la bugete amestecati cu gunoiul nici „instalatia” DNA-ului nu-i mai gaseste.

  • Ala draga dupa cum vad eu nu esti la curent cu ceea ce inseamna deponeu ecologic dar locuri de munca si investitii vreti in oras si sate. Asa ca mai bine taci daca nu sti!

  • Mda…e mai usor sa spui ca sunt false semnaturile decat sa faci o dezbatere reala a proiectului!

  • Mai altu-le care critici pe Ala, sa se faca deponeu langa casa ta sau Molot sa-si faca deponeu la el acasa la Turdas nu langa casele noastre. Probabil are interese mari de se agita sa fie in aceasta locatie iar tu sigur esti din gasca lui.

  • AVETI DREPTATE D.LE JOHANN TREABA ESTE CA NU A ADUS DE LA MAMA LUI PRIMARUL SIMERIEI ACEL PAMINT CHIAR DACA ESTE AL PRIMARIEI CETATENII DIN ZONA TREBUIE INFORMATI SI DECIZIA TREBUIE LUATA DE EI AM VAZUT CE INSEAMNA O ASTFEL DE GROAPA SI IN SPECIAL CUM OTRAVESTE MEDIUL EVIDENT CA UN INCENERATOR DE GUNOAIE ESTE SOLUTIA DAR CUM PRIMARUL DIN SIMERIA ESTE SETOS DE BANUTI NICI NU ARE SENS SA GINDIM PREA MULT CA SA STIM DE CE ESTE INTERESAT APOI CUM VREA SA VINDA SI PASUNEA DIN FATA CASELOR DE LA SAULESTI…VAI DE MAMA CELOR CARE VOR CUMPARA SA-SI CONSTRUIASCA LOCUINTE CUM SE TASEAZA TERENUL LA SAULESTI NU ARE ROST SA-SI FACA GEAMURI CA VOR AVEA CRAPATURI, DAR CUM SECULARITATEA SATENILOR NU MAI CONTEAZA SI TOCMAI PUTINA IARBA VERDE DIN FATA CASELOR CONTA ENORM PENTRU A TRAI CITUSI DE PUTIN OMENESTE ACEST SEMIZEU FACE DOAR CEEA CE-I ADUCE BANISORI SI LUMEA ESTE SUFICIENT DE NEEDUCATA CIVIC ASA CA EL ARE TOATE CARTILE IN MINA…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura