Afaceri

Semnale pentru oportunitãti de tranzactionare

În anumite circumstanţe, o asemănare neobişnuită a evoluţiei preţurilor cu semnalele graficelor clasice poate conduce la oportunităţi de tranzacţionare foarte profitabile.

Analiza tehnică se bazează pe premisa că evoluţia preţurilor urmează scheme constante. Cei care cred acest lucru sunt numiţi chartişti, deoarece ei concep grafice (engl. charts) privind evoluţia preţurilor şi încearcă să găsească modele care se repetă. Chartiştii elimină cauzele şi analizează doar efectul acestora în evoluţia preţului. Ei încep cu un grafic elementar, care are ca subiect preţul de deschidere, preţul maxim, minim şi cel de închidere a unei tranzacţii. Într-un fel, chartistul care crede că întreaga informaţie fundamentală se reflectă în final în preţul pieţei, o ia pe o scurtătură. Cel care face analiza fundamentală studiază factorii externi, dar chartistul studiază efectele acelor factori care se reflectă în standardele preţurilor.

Preţurile reflectă schimbările
Investitorii de pe pieţele futures şi nu numai ei, au început să analizeze evoluţia în trecut a preţului, deoarece erau convinşi că acesta înglobează efectele tuturor factorilor de influenţă existenţi pe piaţă la momentul respectiv. Cu alte cuvinte, preţurile diferitelor produse reflectă toate schimbările în balanţa cerere-ofertă, cauzate de factorii economici, politici şi psihologici. Mai târziu, observaţiile asupra sezonalităţii recoltelor sau a cererii în funcţie de anotimpuri au generat teoria repetitivităţii istorice a pieţei. În sfârşit, pe baza cazurilor reale studiate, s-a ajuns la concluzia că preţul, odată instalat pe o anumită direcţie, se va menţine pe acea direcţie cu o viteză relativ constantă, un anumit timp, înainte ca noi forţe să se dezvolte, pentru a schimba raportul dintre vânzători şi cumpărători şi, în final, direcţia de evoluţie a preţului.
Aceşti trei factori – preţul, ca rezultat final al combinaţiei tuturor factorilor ce acţionează asupra pieţei, repetabilitatea comportamentului preţului şi tendinţa lui de a se mişca în cadrul unor trenduri (direcţii) – au devenit de-a lungul timpului elementele de bază ale analizei tehnice.
(Decebal N. Todăriţă, purtător de cuvânt Sibex)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura