Comunitate

Secţia de Medicină Internă şi Diabet, vector de imagine pentru spitalul din Hunedoara

04 Spital hunedoara sectia interne (1)Magdalena Şerban

Mulţi bolnavi din judeţ preferă să fie trataţi la Spitalul Municipal dr. A. Simionescu din Hunedoara, motivând faptul că în cadrul secţiei de Medicină Internă şi Diabet de aici, activează un corp medical format din profesionişti de primă mână. În plus, aparatura şi condiţiile de internare sunt la standarde ridicate.

O secţie grea
Secţia de Medicină Internă şi Diabet din cadrul spitalului Dr. A. Simionescu Hunedoara are cinci compartimente de specialitate: Hematologie, Endocrinologie, Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Nefrologie şi Terapie acută, iar aferente acestora sunt 22 de saloane în regim normal, plus două saloane de Terapie Intensivă şi unul pentru Resuscitare. Există liste de aşteptare în ceea ce priveşte internarea bolnavilor, onorate în funcţie de gravitatea fiecărui caz. Referitor la bolile cu care medicii internişti de la Hunedoara se confruntă cel mai des, pe primul plan este diabetul, iar pe cel de-al doilea, se situează afecţiunile hematologice şi oncologice (la debut). Totodată, în evidenţele instituţiei, figurează circa 9.000 de diabetici.  „Specialitatea de medicină internă este complexă, vizând toate organele. La noi, nu se tratează o boală anume. E mare lucru să vii cu un simptom şi să pleci cu un diagnostic. De exemplu, dacă la Cardiologie, bolnavul se prezintă cu o durere în piept şi i se fac investigaţii la inimă, deci, limitate la un singur organ, la noi omul vine, spre exemplu, din cauza faptului că a slăbit mult, în ultimul timp. E atât de vag acest simptom, încât e nevoie de investigaţii amănunţite, pentru a afla de ce a slăbit şi ce boală a determinat această stare”, spune dr. Mioara Pavel (foto), medic primar Interne şi Diabet, doctor în Ştiinţe Medicale şi, totodată, şeful Secţiei Medicină Internă şi Diabet, a spitalului hunedorean.

Atenţie, tineri!
Pe de altă parte, dacă în cazul persoanelor în vârstă, apariţia unei boli se poate explica mai uşor decât în cazul tinerilor, din păcate, se poate observa că în ultima vreme, nici tineretul nu este scutit de complicaţii. Astfel, specialiştii doresc să tragă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte modul de viaţă pe care aceştia îl au şi care le influenţează sănătatea, în mare măsură. „Ceea ce mă deranjează la tinerii din ziua de azi este tendinţa către obezitate. O altă mare problemă o reprezintă tulburările de metabolism lipidic, adică trigliceride şi colesterol mărite. Ele merg mână în mână cu supraponderea şi obezitatea. Tineretul trebuie educat să mănânce corect. Se fac mari greşeli alimentare. De la suprapondere şi până la infarctul miocardic e doar un pas. Fitness-ul e bun, însă sub îndrumarea unei persoane autorizate. În exces, poate dăuna”, avertizează doctoriţa Pavel.

Echipa face diferenţa
„ Avem aparatura necesară, încât să ne putem desfăşura activitatea la un nivel bun. Pe lista de necesar din acest an am prevăzut monitoare de funcţii vitale şi un bronhoscop, pentru care conducerea ne-a arătat sprijin şi urmează să se achiziţioneze. Vechiul bronhoscop s-a defectat. Bineînţeles, niciodată nu poţi spune că există aparate suficiente, deoarece în medicină, lucrurile avansează foarte repede. Şi aparatura e importantă, dar fără medici buni, o ai degeaba. Pe secţia noastră sunt şapte medici şi 13 asistente. Ar mai fi nevoie de personal, pentru că este o secţie cu multă patologie. Avem cazuri de leucemie, diabet cu multiple complicaţii etc. Suntem oameni obişnuiţi, care colaborăm şi ne ajutăm. Nu e loc de orgolii, aici trebuie să ajuţi pacientul. Dacă nu eşti conştient de asta, atunci trebuie să-ţi schimbi meseria”, arată dr. Mioara Pavel. Aceasta e de părere că un medic nu prea poate renunţa la sentimentalism, pentru că înainte de toate, şi el este om.  „Este o meserie în care lucrezi cu oamenii, e normal să-ţi fie milă. Eu fiind diabetolog şi având pacienţi pe care îi ştiu de ani de zile, le cunosc foarte bine, diverse detalii din viaţă. E necesar ca pacientul să aibă încredere în medicul său şi să comunice cu el. Întotdeauna, noi suntem garantul, dacă îi recomandăm unui bolnav un alt coleg sau dacă îl trimitem la alte spitale, pentru că există şi astfel de situaţii. Se creează o legătură dincolo de clasica relaţie medic-pacient”, mai afirmă doctorul internist.

Şi totuşi, rămâne o frustrare
Despre nemulţumirile pe care colectivul Secţiei de Medicină Internă şi Diabet le acuză, se poate spune că nu sunt noi.  „Nu ne putem compara cu un alt spital municipal, ceea ce este o mare frustrare a corpului medical. Ne-am aşteptat întotdeauna, de la fiecare conducere, să ne scape de această etichetă. Suntem un spital cu o mână de specialişti foarte buni. Deşi la capitolul indicatori ne situăm pe locuri fruntaşe, rămânem la nivel de spital municipal. Prefer să fac ordine în ograda mea, nu să mă uit în cea a  vecinului, dar câteodată parcă nu e apreciată calitatea. Prestigiul unui spital e dat de prestigiul medicilor care activează în cadrul lui. De aceea avem şi mulţi pacienţi din judeţ, nu doar din zona municipiului Hunedoara. Chiar dacă au un spital în localitatea lor, vin la noi. Nu vin la instituţie, ci la medicii de aici. Nu cred că cineva preferă să meargă la un croitor care îi face o mânecă mai scurtă şi alta mai lungă. Aşa-i şi cu pacienţii, când aleg”, spune medicul Mioara Pavel.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura