Secretarul general al municipiului Deva, Laura Sârbu: documentele celor de la AUR au fost depuse după expirarea termenului legal. S-au “împiedicat” singuri şi dau vina pe conducerea primăriei

Sorina Popa

De câteva zile ,un scandal provocat de Anamaria Gavrilă (foto stânga), candidat al AUR pentru funcţia de primar al re­şedinţei de judeţ, se „desfăşoară” pe reţelele de so­cializare. Ce spune tânăra candidată? Că, din cauza secretarului general al municipiului Deva, ea şi colegul ei, Tiberiu Barstan, nu au putut fi validaţi ca aleşi locali la Deva. Nimic mai fals! Şi, pentru asta aducem do­vezile necesare. Pentru că MESAGERUL HUNEDOREAN informează corect cetăţenii.

Nu au depus documentele în termen
Iată că s-a aflat ce s-a întâmplat cu dosarele celor doi membri ai Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) Deva care au reuşit să obţină un loc în Con­siliul Local Deva.
La alegerile locale, cei de la AUR au reuşit să câş­tige două locuri în Consiliul Local Deva. Res­pec­tiv, Anamaria Gavrilă, care se afla prima pe lista con­si­lierilor, şi Tiberiu Barstan, pe poziţia a doua, urmau să fie validaţi ca aleşi locali în Deva. Dar, cum spune legea, în termen de 15 zile trebuiau depuse alte do­sare la secretarul general al municipiului, care urma să le trimită la Judecătoria Deva pentru validarea lor. În timp ce celelalte partide nu au avut nici o pro­ble­mă, s-au încadrat în termenul prevăzut de lege pent­ru depunerea dosarelor, cei de la AUR nu au făcut-o.
Ce s-a întâmplat? Codul Administrativ arată clar următoarele: „consilierii locali declaraţi aleşi au obli­gaţia transmiterii către secretarul general al unită­ţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale a docu­men­telor doveditoare pentru îndeplinirea condiţiilor pre­văzute la alin.(2) lit a)-e) în cel mult 15 zile de la data desfăşurării alegerilor, pentru care li se eliberează o confirmare de primire. Termenul de 15 zile este ter­men de decădere, caz în care secretarul general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale trans­mite judecătoriei documentele care i-au fost puse la dispoziţie înăuntrul acestui termen, precum şi o adresă prin care propune validarea consilierilor care au depus documentele prevăzute la alin (2) sau, după caz, invalidarea consilierilor care nu au depus aceste documente”. Deci, secretarul general al mu­nicipiului Deva, Laura Sârbu (foto dreapta), era obligată să depună la judecătorie şi propunerile de invalidare ale aleşilor care nu şi-au depus dosarele în termenul prevăzut de lege. Clar! Cine nu a depus în termen dosarele, nu va fi validat.
Mergem mai departe. Anamaria Gavrilă, într-o intervenţie pe contul său de Facebook, spune că cei doi au depus documentele în 12 octombrie 2020. Gavrilă şi Barstan au crezut că se încadrează în termenul legal. Ce spune legea? „Termenele prevăzute de prezentul cod se calculează pe zile calendaristice, incluzând în termen şi ziua în care el începe să curgă şi ziua când se împlineşte, cu excepţiile expres prevăzute de pre­zentul cod”. În aceste condiţii, data de 11 octombrie a fost ultima zi pentru depunerea documentelor ne­cesare validării aleşilor locali şi nu 12 aşa cum spun cei de la AUR. Ca atare, Anamaria Gavrilă şi Tiberiu Barstan au depus dosarele pentru validare după expirarea termenului prevăzut de lege.

Ce spune prefectul
În susţinerea celor scrise aici vine şi o adresă a prefectului de Hunedoara, Călin Marian, transmisă secretarului general al municipiului Deva.
„Termenul de 15 zile în care consilierii locali de­claraţi aleşi au obligaţia transmiterii către secretarul general al unităţii administrativ-teritoriale a docu­mentelor doveditoare pentru validarea lor s-a împlinit în data de 11 octombrie 2020 ora 24. În data de 12 octombrie 2020, consilierii locali declaraţi aleşi care nu s-au conformat sunt decăzuţi din acest drept”, se arată în adresa respectivă.
Reamintim că atât Anamaria Gavrilă, cât şi Tiberiu Barstan au atacat cu apel decizia Judecătoriei Deva, de invalidare a mandatelor lor de consilieri locali. Tribu­nalul Hunedoara va judeca apelul lor. Până atunci, următorii doi de pe lista AUR şi-au depus documentele pentru a fi validaţi ca membri ai Con­siliului Local Deva în locul lui Gavrilă şi Barstan.

„Am respectat cu stricteţe legea”
„Consider că toate acuzaţiile aduse în presă, până acum, în ceea ce priveşte activitatea pe care o des­făşor, şi faptul că nu aş respecta legea, sunt tendenţ­ioase. Eu îmi asum ceea ce am semnat, respectarea cu stricteţe a legislaţiei în vigoare. Dosarele celor doi, deşi au fost depuse după termenul legal, au fost transmise judecătoriei”, a declarat Laura Sârbu, secretarul general al municipiului Deva pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.
La rândul său, primarul Devei, Florin Oancea, a afirmat, după ce a fost acuzat de Anamaria Gavrilă că vrea îndepărtarea ei şi a lui Tiberiu Barstan din CL Deva:
„Eu am spus, la o întâlnire cu cei de la AUR, că vreau pace în Consiliul Local. Asta nu înseamnă că vreau să elimin pe unii sau pe alţii. Vreau pace pentru Deva, ca să putem lucra cu toţii la dezvoltarea ora­şului. Acuzaţiile Anamariei Gavrilă sunt total ne­fondate”, a spus edilul şef al reşedinţei de judeţ.
Concluzia se poate trage foarte simplu. Legea arată că documentele pentru validarea aleşilor locali tre­buiau depuse până în 11 octombrie 2020. Precizăm că şi la primării şi la Prefectură s-a lucrat non-stop în perioada respectivă, tocmai pentru ca legea să fie respectată. Anamaria Gavrilă şi Tiberiu Barstan au depus dosarele în 12 octombrie. Urmează să vedem ce decide Tribunalul Hunedoara în legătură cu mandatele de aleşi locali ai celor doi membri ai AUR.
Iar în ce priveşte acuzaţiile aduse pe reţelele de socializare de Anamaria Gavrilă, secretarului general şi primarului municipiului Deva, că ar fi împiedicat intenţionat validarea lor, se vede clar că sunt absolut nefondate. Nu cei de la primărie au împiedicat validarea celor doi reprezentanţi ai AUR, ci ei singuri şi-au “pus piedică“, nedepunându-şi dosarele în ter­menul prevăzut de lege.

6 comentarii la „Secretarul general al municipiului Deva, Laura Sârbu: documentele celor de la AUR au fost depuse după expirarea termenului legal. S-au “împiedicat” singuri şi dau vina pe conducerea primăriei

 • 29 octombrie 2020 la 11:25
  Legătură permanentă

  In toate,dosarul la termen este totul…Dosarul este in toate…Fara dosar la toate, nu existi!

 • 31 octombrie 2020 la 18:58
  Legătură permanentă

  Ai fost mai catolica ca papa!Rușine ,ești o secretară totuși nu buricul pământului!

 • 31 octombrie 2020 la 21:22
  Legătură permanentă

  Tribunalul Hunedoara a admis ca fondate apelurile civile declarate de Barstan Tiberiu-Claudiu si Gavrilă Anamaria. Deci a avut dreptate Ana Maria Gavrila, nu secretarul general al municipiului Deva.

 • 3 noiembrie 2020 la 10:12
  Legătură permanentă

  Este toba decunostinte administrative dar nu a calculat corect termenul , de …!
  ce sa-i faci armetica asta e cam grea cind stai cu fundul pe un scaun pe care nu-l meriti si mai ales cind te ocupi si de politica. Secretarul este garantul respectarii legalitatii nu unealta intereselor unora sau altora, dar ea nu a invatat inca acest lucru si nici nu concepe sa fie lasata pe dinfara erijindu-se deseori in judecator.

 • 3 noiembrie 2020 la 19:58
  Legătură permanentă

  “Mesagerul informeaza corect cettatenii” haha haha
  Poate ar trebui sa faceti un upadate la articolele pt a arata oamenilor ce corecti sunteti.
  _ _ _ _ _ _ _ !

 • 4 noiembrie 2020 la 9:30
  Legătură permanentă

  Laura este capo dil tuti capi, adica reprezinta mafia si coruptia din Primaria Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.