Se vor desfăşura Jocurile Olimpice fără spectatori?

Kaori Yamaguchi, fostă campioană mon­dia­lă de judo şi membră în executivul Comi­te­tului olimpic japonez (JOC), a declarat recent că Jocurile de la Tokyo ar trebui să se des­fă­şoare fără spectatori, pentru a asigura sigu­ran­ţa cetăţenilor niponi şi a acuzat orga­ni­za­torii de utilizarea unui dublu standard. Yama­guchi susţine că guvernul japonez îi deru­tea­ză pe oameni când le cere să stea acasă şi impune stări de urgenţă în timp ce pre­gă­teşte cel mai mare eveniment sportiv mondial.
Sondajele arată că majoritatea japonezilor se opun disputării Jocurilor Olimpice (23 iulie – 8 august) în acest an, îngrijoraţi de ritmul lent de vaccinare şi de sosirea unui flux nu­meros de sportivi şi oficiali din toată lumea. Japonia şi-a închis frontierele pentru vizita­torii străini încă de la debutul pandemiei de coronavirus.
„Există teamă în inima fiecăruia, dacă lu­mea va începe să se deplaseze din nou în Japonia infectările s-ar putea răspândi din nou după ce s-a depăşit apogeul şi lumea poate trăi în siguranţă din nou. Dacă vrem să limităm virusul şi să fim atenţi, aş spune disputarea Jocurilor fără spectatori”, a opinat Yamaguchi, care este una din vocile singulare din lumea sportului nipon care critică deschis Jocurile Olimpice.
O decizie privind participarea spectatorilor autohtoni în arenele olimpice este aşteptată la finele acestei luni, în timp ce pe 20 iunie urmează să fie ridicată starea de urgenţă din Tokyo şi celelalte prefecturi mai populate.
Japonia a ţinut sub control răspândirea pandemiei, dar a înregistrat totuşi peste 760.000 cazuri de infectare cu COVID-19 şi peste 13.600 de decese.Circa 12 la sută dintre japonezi au primit cel puţin o doză de vaccin, rata de imunizare fiind foarte mică comparativ cu cea din ţările bogate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.