ActualitateFlash

Se pune cruce pe Mina Petrila

Natalia BumbacMina-Petrila3

Mina Petrila, aflată în administrarea Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNÎMVJ) se închide definitiv. Asta, după ce mai bine de un secol şi jumătate, unitatea minieră a servit drept sursă importantă de cărbune în zonă. În 30 octombrie, minerii vor intra pentru ultima dată în subteran pentru a scoate cărbunele la suprafaţă.
Urmează al doilea val de disponibilizări
„De la sfârşitul lunii octombrie Mina Petrila nu va mai da producţie, aici urmând să se desfăşoare lucrări specifice pentru închidere. În prezent, la această unitate sunt în jur de 350 de angajaţi. O parte dintre ei vor fi prinşi în operaţiunile de închidere a minei Petrila, iar ceilalţi vor fi repartizaţi la minele Paroşeni şi Uricani, aflate în administrarea SNÎMVJ. Este una dintre cele mai vechi mine de cărbune din Valea Jiului, fiind înfiinţată în 1858”, a afirmat Aurel Anghel, directorul SNÎMVJ.
Cele trei mine neviabile, Paroşeni, Petrila şi Uricani, sunt prinse într-un program de închideri mine care se va încheia în anul 2018, conform acordului încheiat cu organismele europene. Tot în acest program este prevăzut şi planul de disponibilizare a angajaţilor, un nou val, al doilea din acest an,  urmând să aibă loc în luna noiembrie. În total, anul acesta au fost trecuţi pe lista de disponibilizări 695 de angajaţi, primii 225 de mineri fiind scoşi din activitate în luna iunie. Deocamdată, conducerea SNÎMVJ aşteaptă răspuns la notificarea adresată Comisiei Europene, în care a cerut reducerea numărului de angajaţi care urmează a fi disponibilizaţi în această toamnă, pe motiv că se pune în pericol activitatea societăţii. Notificare la care încă nu au primit răspuns.
„Am cerut să fie disponibilizaţi doar 350 de angajaţi în loc de 470, pe motiv că din lipsă de angajaţi va fi pusă în pericol activitatea societăţii. Persoanele care urmează să fie disponibilizate vor intra în preaviz în 1 noiembrie cu ieşire din activitate în 1 decembrie. Vor primi plăţi compensatorii de 31.000 de lei fiecare, iar cei care nu îndeplinesc condiţiile pentru pensionare, timp de doi ani vor primi venit de completare şi ajutor de şomaj, sumele ajungând la 1.800 de lei”, a explicat directorul SNÎMVJ. În total, la societatea de închideri mine activează în jur de 1.450 de angajaţi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura