Se coace Constituţia lui Băsescu

După cum se vede, preşedintele Băsescu îşi urmăreşte cu consecvenţă proiectele pe care şi-a propus să le îndeplinească în acest ultim mandat al său. Proiecte ce vizează modernizarea instituţiilor statului, şi pe care, susţine preşedintele, s-a angajat în faţa poporului român să le ducă la capăt, în perioada cât se va mai afla în fruntea ţării.
Este vorba în primul rând, de transformarea Parlamentului, din bicameral, în unicameral, concomitent cu reducerea numărului parlamentarilor de la 479, câţi sunt în prezent în cele două Camere, la 300 de aleşi. Argumentul forte al lui Traian Băsescu, referitor la această modificare a legislativului este rezultatul referendumului pe această temă, din toamna anului trecut. Se înţelege că pentru acest lucru este necesară revizuirea Constituţiei. Iar dacă Legea fundamentală tot trebuie revizuită, atunci, modificările să vizeze şi alte capitole din cuprinsul acesteia. Ceea ce ni se pare absolut corect, deoarece această Constituţie, elaborată imediat după 1990, este în unele privinţe depăşită. Asta, având în vedere doar faptul că de atunci România a devenit membră a NATO şi a Uniunii Europene, başca numeroasele alte schimbări petrecute în societatea românească.
Deci, sunt de acord cu preşedintele Băsescu şi cu cei care susţin că este necesară revizuirea Constituţiei, pentru că ea nu mai corespunde actualei situaţii în care se află România. În ce priveşte transformarea parlamentului din bicameral în unicameral, sincer să fiu, chiar nu ştiu cum este mai bine. Dacă stau şi analizez, există suficiente argumente şi într-o parte şi în cealaltă. Aşa că, dacă poporul a considerat că-i mai bun un parlament unicameral, să-i dăm credit acestuia.
Cum spuneam la începutul acestor rânduri, preşedintele Băsescu dovedeşte consecvenţă în urmărirea programului său de modernizare a statului. Nu doar consecvenţă, ci şi faptul că nu prea pierde timpul în acest sens. Ca urmare, ieri, premierul Boc a făcut public faptul că Guvernul, uzând de prevederile constituţionale, a aprobat un proiect de Lege privind revizuirea Constituţiei României, pe care îl va transmite Preşedintelui României şi care, ulterior, va fi supus dezbaterii şi aprobării Parlamentului.
Fireşte că principalele modificări care vor fi aduse Legii fundamentale vizează instituirea sistemului parlamentar unicameral şi reducerea numărului de maximum de parlamentari la 300, deci, pun în practică rezultatele referendumului din toamnă pe această temă. Sunt şi alte modificări importante în proiectul de lege aprobat astăzi de guvern, cum sunt cele vizând organizarea referendumurilor, formarea şi instalarea guvernului, procedura de suspendare a preşedintelui şi cea de dizolvare a parlamentului.
Nu voi comenta acum dacă prevederile din proiectul Legii de revizuire a Constituţiei realizat de guvern sunt bune sau nu, dacă ele ciuntesc democraţia, sau restrâng libertăţile individuale. Oricum, el va fi adus la cunoştinţa publicului în zilele următoare şi va fi, desigur, dezbătut din greu. Ceea ce mi-am propus să subliniez este că această nouă Constituţie, revizuită după pohta preşedintelui Băsescu, a fost pusă de azi la copt. Urmează să vedem în cât timp va ieşi din Parlament.

4 comentarii la „Se coace Constituţia lui Băsescu

 • 22 aprilie 2010 la 21:18
  Permalink

  Unde tot dispar comentariile ostile?

 • 23 aprilie 2010 la 11:17
  Permalink

  macar cineva in tara noastra este consecvent!!!!!!!! dar pentru o constitutie beton avem nevoie de o comisie neutra de specialisti si nu de tiganeala politica in traditionalul nostru stil pentru ca dupa cum vedem udmr e mai presus decit restul tarii si au o pohta mai speciala vis-a-vis de constitutie fata de care oricum respect nu prea au si cu noile alegeri din Ungaria au vint la pupa sa-si indeplineasca pohtele cum le vine lor mai bine si macar daca noua constitutie ne-ar da libertatea sa fim condusi NU de minoritati ar fi ok

 • 23 aprilie 2010 la 12:58
  Permalink

  Vezi ca se poate si fara sussemnatul?
  daca n/ai pune si virgula intre subiect si predicat…. sau si asta e o licenta jurnalistica

 • 23 aprilie 2010 la 14:24
  Permalink

  Mai Bula,mai termina.Se vede ca te mananca invidia

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare