Editorial

Se apropie sfârşitul coaliţiei?

Iată că întrebarea pe care multă lume şi-a pus-o atunci când s-a format actuala coaliţie dintre PSD şi PDL – cât va rezista această alianţă? – începe să primească răspuns. Un răspuns pe care mulţi dintre cei care urmăresc viaţa politică de la noi l-au intuit cu mult timp în urmă: alianţa dintre cele două partide aflate acum la guvernare va ţine până după alegerile europarlamentare. Argumente pentru această afirmaţie sunt destule, chiar nu mai este cazul să le enumerăm acum.
Trebuie subliniat, totuşi, că principala problemă a acestei coaliţii este că alianţa dintre cele două partide este una contra naturii, deşi unii au afirmat că prin amintita coaliţie s-a refăcut FSN. Adevărul este că, de la ruperea lor în două, din marele FSN, între PSD şi PD prăpastia s-a tot adâncit, iar divergenţele au devenit aproape ireconciliabile. Asta, mai ales după ce Petre Roman a fost debarcat de la conducerea PD şi aruncat peste bord de matelotul Băsescu, omul care a pus stăpânire pe partid, transformându-l după vrerea, chipul şi asemănarea sa.
De fapt, şi această coaliţie şi, bineînţeles, guvernul susţinut de ea s-au făcut tot după vrerea lui Traian Băsescu, care a ştiut să profite din plin de mare dorinţă a unor lideri de la centru şi, mai ales, a baronilor locali ai PSD să ajungă din nou la ciolan, după patru ani de opoziţie. Mergând şi de această dată pe principiul „fă-te frate şi cu dracul, până treci puntea”, Traian Băsescu şi democraţii săi, deveniţi între timp democraţi-liberali, au reuşit să-i aducă pe Geoană şi ai lui cu ei la guvernare, gândindu-se că tot ce nu le-a ţinut în legislatura precedentă cu Tăriceanu şi liberalii, le va ţine cu pesediştii.
Numai că, după cum se vede, şi „prostănacul” Geoană s-a mai destupat la minte, şi nici pesediştii nu sunt chiar atât de tolomaci încât să se lase duşi de nas şi călcaţi mereu pe bombeu de cei din partidul prezidenţial. Aşa că şi-au făcut şi ei socotelile de rigoare, opintindu-se să-şi urce câţi mai mulţi saci în căruţă, cât timp se află la guvernare, pentru ca în momentul ruperii alianţei să aibă şi ei logistica necesară, oamenii în teritoriu şi „muniţie” suficientă cu care să poarte bătălia pentru palatul Cotroceni.
Şi se pare că pesediştii au ajuns la concluzia că a cam venit vremea să rupă alianţa cu democrat-liberalii. De fapt, mesajul a şi fost făcut deja public de senatorul PSD Alexandru Mazăre – nimeni altul decât fratele puternicului lider PSD, Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa – care a declarat că foarte multe filiale din ţară cer ruperea protocolului cu PDL. Urmează ca după alegerile pentru PE să aibă loc o reuniune a conducerii centrale a PSD cu liderii din teritoriu, în care se va lua o decizie dacă se va mai continua colaborarea cu PDL. La asemenea declaraţie, ce ar mai fi de comentat? Nimic, doar să aşteptăm.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.