Scrutinul în judeţul Hunedoara

Votari Sirbi - Ilia 1109

Nicolle Ebner

Potrivit rezultatelor parţiale înregistrate până la închiderea ediţiei, 54,15 la sută dintre cei 410.799 de hunedoreni cu drept de vot s-au mobilizat să aleagă viitorul preşedinte al României. Scrutinul de ieri nu a fost lipsit de incidente, două persoane fiind cercetate de către procurorii Curţii de Apel Alba, pentru nerespectarea legii, iar la BEJ, contestaţiile s-au înregistrat pe bandă rulantă.

Pizza şi bere pentru un vot

La ora 11:30, Poliţia municipiului Hunedoara a fost sesizată telefonic prin serviciul 112, de către un hunedorean, că pe str. Ştefan cel Mare, în blocul în care locuieşte, se distribuie pachete cu alimente, pentru a vota un anumit candidat la preşedinţie. Echipa operativă deplasată la faţa locului l-a depistat pe hunedoreanul C. A., de 23 de ani, în locuinţa căruia s-au găsit alimente şi băuturi. Şi asta, după ce tânărul apucase să „omenească” vreo 10 vecini cu pizza şi bere, pentru a-i determina să voteze cu un anumit candidat. În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal, pentru încălcarea prevederilor art. 26 ind. 4 din Legea 370/2004 modificată. Pentru că a oferit bunuri cu scopul de a determina alegătorii să voteze cu un anumit candidat, bărbatul riscă o pedeapsă cu închisoarea între şase luni şi cinci ani.

Prins că a votat de două ori

La scurt timp, poliţiştii Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi (TF) Hunedoara au fost sesizaţi de preşedintele secţiei de votare speciale din staţia C.F.R. Simeria, că Şandor Roman, născut în 1981 în Ocna Mureşului-judeţul Alba, s-a prezentat să voteze, însă comisia care i-a verificat actul de identitate a constatat că bărbatul tocmai ce votase la o altă secţie specială, din municipiul Hunedoara. Înainte de a primi buletinele de vot, persoana în cauză a declarat pe proprie răspundere că nu a mai votat în altă secţie sau localitate. Ba mai mult, în timpul cercetărilor, a susţinut că nu a ştiut că votul multiplu este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea. Bărbatul a fost reţinut la ieşirea din cabina de vot şi a fost condus la sediul Poliţiei TF Simeria, pentru cercetări. Cei doi făptuitori, pe numele cărora poliţiştii au întocmit dosare penale, vor fi cercetaţi în stare de libertate de către procurorii Curţii de Apel Alba.

Accesul primarului Resmeriţă, interzis în secţiile de votare

PDL i-a pârât la BEJ pe primarul Lupeniului, Cornel Resmeriţă şi pe fiul său, deputatul Cristian Resmeriţă (ambii PSD), că au intrat în mai multe secţii de votare de pe raza municipiului. În opinia PDL, primarul şi parlamentarul nu puteau intra în secţiile de votare, decât dacă ar fi fost acreditaţi de BEJ Hunedoara. Ba mai mult, PDL avea pretenţia ca Resmeriţă şi fiul să nu se apropie la o distanţă mai mică de 500 de metri de secţiile de votare din localitate. Cum era şi firesc, BEJ a respins contestaţia celor de la PDL, ca inadmisibilă.

La Vulcan, s-a votat la lumina pompierilor

Secţia de votare numărul 181 din Vulcan, amplasată într-un club pentru tineret din localitate, a rămas, în jurul orei 18.25, în beznă, în urma unei avarii la reţeaua de energie electrică. Din această cauză, preşedintele secţiei a dispus întreruperea procesului de votare, pentru aproximativ 45 de minute. Alegătorii au putut să-şi exercite dreptul la vot, după ce o echipă de pompieri de la Detaşamentul din Petroşani, cu ajutorul unui generator, a asigurat iluminatul în secţia de votare.

Uşi sparte şi ştampile furate în Valea Jiului

Uşa unei secţii de votare din Petroşani a fost spartă, pentru că s-a blocat, în timp ce, în sală, se aflau mai mulţi alegători. Incidentul a avut loc la secţia de votare nr. 142, unde a funcţionat şi secţia specială nr. 164. După minute bune, în care alegătorii au rămas captivi în secţia de votare, tâmplarul a reuşit să spargă încuietoarea uşii şi procesul de vot a fost reluat.

Lipsă de transparenţă la secţiile speciale

În jurul orei 10.00, preşedinţii secţiilor speciale din judeţ nu au mai dat voie membrilor comisiilor să realizeze copii ale tabelelor electorale cu datele şi persoanele aflate în tranzit şi care au votat în Hunedoara. A fost nevoie ca BEC Bucureşti să trimită o circulară internă, prin care s-a adus la cunoştinţa tuturor preşedinţilor secţiilor speciale, că reprezentanţii partidelor politice, alianţelor politice, ONG sau minorităţi, în birourile electorale ale secţiilor de votare, pot realiza, pe cheltuiala lor, copii de pe tabelele electorale. Răspunsul BEC şi revenirea la starea de normalitate s-a întâmplat în jurul orei 13.30.

Inedit…

Pentru prima dată, un număr de 12 preşedinţi şi locţiitori ai secţiilor de votare din Simeria, Hunedoara, Petroşani, Lupeni, Ghelari, Topliţa, şi preşedinţii şi locţiitorii tuturor secţiilor de votare din Orăştie, cercetaţi pentru fals în declaraţii de către ofiţerii Serviciului de investigare a fraudelor din cadrul IPJ Hunedoara, au ajuns pe mâna procurorilor. S-a dovedit că persoanele în cauză, „deconspirate” de PSD Hunedoara, erau membri PDL, soţi, soţii şi cumnate ale unor consilieri locali PDL, dar asta nu i-a împiedicat să declare, pe propria răspundere, că nu sunt membri PDL.

Peste 51 la sută prezenţă la vot

Rezultatele finale, de la ora 21.00, relevau faptul că prezenţa cea mai mare la vot, în judeţul Hunedoara, s-a înregistrat în mediul rural, 61,64 la sută, orăşenii prezentându-se la vot în procent de 51,99 la sută. În ceea ce priveşte referendumul, până la ora 19.00, şi-au prezentat opţiunea 46,15 la sută din hunedorenii cu drept de vot. La Centrul Operaţional Apeluri de Urgenţă 112 Hunedoara s-au înregistrat, ieri, în intervalul orar 7.00-21.00, 70 de apeluri telefonice de la cetăţeni, care au sesizat diferite posibile încălcări ale legii electorale, însă cele mai multe nu s-au confirmat. La nivelul principalelor artere rutiere din judeţ, au acţionat opt echipe de control ale poliţiştilor rutieri şi inspectori ARR, care au oprit pentru control 181 de autovehicule de transport persoane. Potrivit unui comunicat al IPJ Hunedoara, nu s-a probat existenţa unor fapte de „turism electoral”, la ora 19.00, fiind înregistrate 7.630 de persoane aflate în tranzit în judeţul Hunedoara, care au votat la cele 72 de secţii de votare speciale.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.