Comunitate

Şcoli încălzite cu energie solară

Nicoleta Popa

 Consiliul local Deva a aprobat proiectul „Noi capacităţi de producere a energiei termice, prin valorificarea resurselor de energii regenerabile”. Prin urmare, cinci unităţi şcolare din oraş ar putea beneficia de sisteme de încălzire, folosind energia solară. În prezent, documentaţia pentru Liceul de muzică şi arte plastice „Sigismund Toduţă”, Colegiul Tehnic Transilvania, Şcoala Generală Andrei Mureşanu, Şcoala Generală Octavian Goga, Grădiniţa cu program prelungit numărul 7 a fost depusă la Administraţia Fondului pentru Mediu şi se află în faza de selecţie şi evaluare, în vederea promovării pentru finanţare, de către o comisie de analiză.

Finanţare nerambursabilă de 70 la sută
Finanţarea de la Administraţia Fondului pentru Mediu va acoperi, conform normelor, 70 la sută din valoarea proiectului şi va fi una nerambursabilă, fiind procent din cheltuielile eligibile. Banii vor fi daţi eşalonat pentru fiecare proiect, pe măsura realizării acestuia. Cuantumul finanţării nu poate depăşi 3.000.000 lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 50.000 – 100.000. Criteriile în funcţie de care se vor acorda finanţările nerambursabile de la AFM sunt, în ordine: cota de cofinanţare, tipul sistemului de încălzire înlocuit, raportul cost-beneficiu al instalaţiei şi gradul de utilizare şi randamentul instalaţiei propuse, inclusiv gradul de radiaţii solare.

Mai mulţi bani la buget
Membrii Consiliului Local Deva spun că noile sisteme de încălzire folosind energia solară, geotermală, şi energie eoliană, duc la o reducere a cheltuielilor de la bugetul local. Pe de altă parte, scopul programului îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului, prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră, precum şi stimularea utilizării sistemelor care folosesc în acest sens sursele de energie regenerabilă, nepoluante.

One thought on “Şcoli încălzite cu energie solară

  • DOAMNE , CE-SI MAI BATE MIRCICA JOC DE VOI !!!! DOAR INTRAM INTR-O NOUA CAMPANIE ELECTORALA SI TREBUIE SA DEBITEZE NOI ABERATII !!! UITATI-VA DEVENI IN GURA LUI , CA O SA VA FIE BINE !!!!!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura