Școala verde din comuna Peștișu Mic a intrat în procesul de execuție a lucrărilor
Magdalena Șerban
În satul Nandru (comuna Peștișu Mic), din fonduri câștigate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) de către administrația publică locală, se va construi o școală modernă, eco. Unitatea va include grădiniță, clasele I-VIII, precum și program After School. Valoarea demersului ajunge la circa 11,5 milioane de lei și recent a fost parafat contractul aferent.
Dezvoltarea unui sistem educațional performant
,,Vă facem cunoscut faptul că recent, la sediul Primăriei comunei Pestișu Mic, a fost semnat contractul de execuție lucrări pentru obiectivul de investiții CONSTRUIREA UNEI ȘCOLI VERZI ÎN COMUNA PESTIȘU MIC, JUDEȚUL HUNEDOARA, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în cadrul apelului PNRR/2023/C15/MEDU/I10 – Construirea și dezvoltarea unei rețele – pilot de școli verzi. Vrem condiții optime pentru actul educațional, copiii având nevoie de un cadru modern pentru a atinge performanța. Noua școală va avea și o sală de mese, una de lectură, o sală de sport, o bibliotecă, deci toată infrastructura asigurată. Va fi o școală a viitorului, care cred că va fi cea mai importantă investiție în educație din istoria comunei. Astfel, îmbinăm în procesul educațional respectarea identității rurale cu folosirea tehnologie, inovației și digitalizării”, a anunțat primaul din Peștișu Mic, Daniel Dobruţchi (foto).
Și-au câștigat eligibilitatea
UAT-urile au putut alege finanțare pentru reabilitarea unor școli care să să încadreze în anumite criterii verzi sau pentru construirea unor școli verzi noi. Un proiect care conține reabilitarea pentru mai multe școli a primit cel mult 5 milioane de euro, iar pentru construcția școlilor verzi – cel mult 8 milioane de euro. Unitățile de învățământ preuniversitar reabilitate pentru a deveni școli verzi în limita a 300.000 m2 din suprafață vor beneficia de schimbări structurale pentru a asigura durabilitatea (izolare termică, panouri solare, planificarea spațiului verde, laboratoare de științele naturii, facilități pentru colectarea selectivă a deșeurilor). În cazul construcției de școli verzi, se pot investi în 46.400 m2 de noi unități de învățământ preuniversitar. Vor fi prietenoase cu mediul și performante, care oferă mai multe avantaje elevilor, profesorilor, părinților și comunității, fiind concepute cu mai multă lumină naturală, cu o ventilație mai bună și materiale de construcție ecologice, cum ar fi covoarele și vopsitoriile din materiale naturale, reciclabile. Costurile de ex-ploatare pentru energie și apă într-o școală ecologică pot fi reduse cu 20 la sută până la 40 la sută. Prin tipul de construcții și de dotări existente, școlile verzi reduc semnificativ emisiile de dioxid de carbon, precum și consumul de apă cu până la 32 la sută.