ComunitatePolitica si administratie

Școala verde din comuna Peștișu Mic a intrat în procesul de execuție a lucrărilor

Magdalena Șerban

În satul Nandru (comuna Peștișu Mic), din fonduri câștigate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) de către administrația publică locală, se va construi o școală mo­dernă, eco. Unitatea va include gră­di­niță, clasele I-VIII, precum și program After School. Valoarea demersului ajunge la circa 11,5 milioane de lei și recent a fost parafat contractul afe­rent.

Dezvoltarea unui sistem educațional performant
,,Vă facem cunoscut faptul că recent, la sediul Primăriei comunei Pestișu Mic, a fost semnat contractul de execuție lucrări pentru obiectivul de investiții CONSTRUIREA UNEI ȘCOLI VERZI ÎN COMUNA PESTIȘU MIC, JUDEȚUL HUNEDOARA, finanțat prin Planul Na­țio­nal de Redresare și Reziliență, în ca­drul apelului PNRR/2023/C15/MEDU/I10 – Construirea și dezvoltarea unei rețele – pilot de școli verzi. Vrem condiții optime pentru actul educațional, copiii având nevoie de un cadru modern pentru a atinge performanța. Noua școală va avea și o sală de mese, una de lec­tură, o sală de sport, o bibliotecă, deci toată infrastructura asi­gu­rată. Va fi o școală a viitorului, care cred că va fi cea mai im­portantă investiție în educație din istoria comunei. Astfel, îmbinăm în pro­cesul edu­cațional respectarea iden­ti­tății rurale cu folosirea teh­no­logie, ino­va­ției și digitalizării”, a anunțat primaul din Peștișu Mic, Daniel Dobruţchi (foto).

Și-au câștigat eligibilitatea
UAT-urile au putut alege finanțare pentru reabilitarea unor școli care să să încadreze în anumite criterii verzi sau pentru construirea unor școli verzi noi. Un proiect care conține reabilitarea pen­tru mai multe școli a primit cel mult 5 milioane de euro, iar pentru cons­truc­ția școlilor verzi – cel mult 8 milioane de euro. Unitățile de învățământ preu­ni­versitar reabilitate pentru a deveni școli verzi în limita a 300.000 m2 din su­prafață vor beneficia de schimbări struc­turale pentru a asigura du­ra­bi­li­tatea (izolare termică, panouri solare, planificarea spațiului verde, laboratoare de științele naturii, facilități pentru co­lectarea selectivă a deșeurilor). În cazul construcției de școli verzi, se pot investi în 46.400 m2 de noi unități de învă­ță­mânt preuniversitar. Vor fi prietenoase cu mediul și performante, care oferă mai multe avantaje elevilor, profesorilor, pă­rinților și comunității, fiind concepute cu mai multă lumină naturală, cu o ven­tilație mai bună și materiale de cons­trucție ecologice, cum ar fi covoarele și vopsitoriile din materiale naturale, re­ci­clabile. Costurile de ex-ploa­tare pentru energie și apă într-o școală eco­logică pot fi reduse cu 20 la sută până la 40 la sută. Prin tipul de construcții și de dotări existente, șco­lile verzi reduc sem­ni­ficativ emisiile de dio­xid de carbon, pre­cum și consumul de apă cu până la 32 la sută.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura