Şcoala Gimnazială Vălişoara implementează proiectul Erasmus+ Cum să-ţi planifici viitorul. Un ghid pentru o carieră de succes

10 iulie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Şcoala Gimnazială Vălişoara a desfăşurat, în decursul anului şcolar 2017-2018, activităţi în cadrul celui de-al doilea an de implementare a proiectului European Erasmus+ intitulat How to plan your future: a guide to a successful career, în traducere liberă, Cum să-ţi planifici viitorul: un ghid pentru o carieră de succes, proiect care a fost iniţiat la începutul anului şcolar 2016-2017, şi care se va încheia la finalul anului şcolar curent. Scopul principal al acestui proiect este de a le oferi tinerilor şcolari modele în carieră şi de a-i ajuta în dificila alegere a unei viitoare cariere. În acest sens, proiectul le oferă elevilor şansa de a călători în ţările partenere (Marea Britanie, Spania, Turcia, Germania) cu scopul de a descoperi diverse modele în carieră şi pentru a fi ghidaţi spre o viitoare carieră de succes.

Astfel, acest an şcolar a debutat cu o întâlnire transnaţională în Germania, la care au participat două cadre didactice ale şcolii noastre. În cadrul acestei întâlniri, ţările partenere în cadrul proiectului au discutat şi au evaluat activităţile desfăşurate în primul an de proiect şi au planificat activităţile care urmează a fi desfăşurate în decursul acestui an şcolar.
Printre activităţile notabile desfăşurate de către elevii şi profesorii şcolii noastre în cadrul acestui proiect, putem menţiona organizarea unor conferinţe de diseminare la noi în şcoală, în cadrul cărora au participat membri ai comunităţii locale, părinţi, profesori şi elevi ai şcolilor din zona Brad. Au avut loc prezentări legate de stadiul de implementare a proiectului, participanţii primind materiale informative şi produse ale proiectului realizate de şcoala noastră. În acelaşi timp, elevii şcolii au vizitat diverse licee, şcoli şi alte instituţii din judeţ, unde au distribuit broşuri şi pliante cu acest proiect. De asemenea, au fost invitaţi specialişti de la diverse unităţi de învăţământ şi instituţii din judeţ şi din afara judeţului cu scopul de a le vorbi elevilor noştri despre diversele oportunităţi în carieră după terminarea ciclului şcolar gimnazial şi liceal.
Un alt moment important în cadrul acestui proiect a fost reprezentat de cea de-a doua întâlnire de proiect cu elevi şi profesori din şcolile partenere, concretizată printr-o mobilitate în Granada, Spania, la care au participat patru elevi ai Şcolii Gimnaziale Vălişoara, însoţiţi de un cadru didactic. În prima zi a mobilităţii, elevii şi profesorii participanţi au vizitat şcoala partenerilor spanioli, unde aceştia au fost întâmpinaţi cu multă căldură de către gazde. În cea de-a doua parte a zilei, a fost organizată o vizită culturală în Alhambra, locaţie considerată o minune a lumii, unde elevii noştri au descoperit lucruri interesante despre cultura, tradiţiile şi istoria Spaniei. Cea de-a doua zi a mobilităţii a debutat cu o vizită la diverse instituţii locale şi universităţi, unde participanţii au aflat diverse lucruri despre cariere. Au urmat activităţi şi ateliere cu elevi şi profesori pe tema carierei, la şcoala din Granada. În ziua următoare, am vizitat oraşul Granada, descoperind minunatele clădiri în stil mediteranean, bogăţia culturală a zonei şi ospitalitatea localnicilor. În penultima zi a avut loc întâlnirea de proiect la şcoala din Granada, unde profesorii au discutat activităţile realizate, pregătindu-se raportul final al proiectului. La finalul întâlnirii, elevii noştri şi-au luat rămas bun de la familiile în care au fost cazaţi timp de o săptămână, afirmând că pentru ei va rămâne o experienţă de neuitat. După întoarcerea în ţară, s-au aplicat chestionare şi s-au interpretat rezultate, rezultând o satisfacţie totală a celor implicaţi.
Acest proiect Erasmus+ se apropie de final, urmând etapa de evaluare finală şi depunerea raportului final la comisia europeană. Cei doi ani de implementare a acestui proiect au oferit oportunităţi unice atât elevilor, cât şi profesorilor Şcolii Gimnaziale Vălişoara, în ceea ce priveşte dobândirea de cunoştinţe diverse, îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare ale elevilor în limba engleză şi crearea unor relaţii de prietenie cu elevi din alte ţări. Cât despre finalitatea acestui proiect, varietatea de activităţi în care au fost angrenaţi elevii participanţi cu siguranţă le va deschide calea spre o percepţie diferită, profundă în alegerea unei potenţiale cariere.
Pentru a afla mai multe, vă invităm să vizitaţi pagina web a proiectului: http://www.dothehoptothejob.com. De asemenea, informaţii despre activităţi puteţi găsi şi pe site-ul Şcolii Gimnaziale Vălişoara, la adresa http://scoalavalisoara.weebly.com/how-to-plan-your-future-a-guide-to-a-successful-career.html.
Responsabil proiect: Prof. Alexandru-Florin Oprean
Notă: Parteneriatul strategic în domeniul şcolar How to plan your future: a guide to a successful career este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicaţie (comunicare) reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Dan Stoian, director comercial la Apa Prod?

Dan Stoian (foto), fostul administrator public al judeţului, a plecat de la Consiliul Judeţean. Ultima lui zi de lucru la...

Primarul Florin Oancea s-a ţinut de cuvânt! Mall de servicii la Deva, pe modelul din Oradea

De săptămâna viitoare, devenii vor putea să-şi achite taxele şi impozitele într-un sediu nou, făcut pe modelul mall-ului de servicii...

Noutăţi de la AJF Hunedoara

Asociaţia Judeţeană de Fotbal Hunedoara a comunicat în teritoriu, că a demarat acţiunea de asigurare a vizelor pentru echipele care...

Închide