ActualitateFlash

Schiul de tură, un altfel de schi

Anamaria Nedelcoff

Nu-şi doresc să schieze pe pârtiile din staţiunile hunedorene sau din restul ţării, întrucât consideră că e prea plictisitor, neavând parte de linişte şi varietate. În plus, iubesc mişcarea complexă pe care le-o oferă un sport mai puţin cunoscut la noi, dar care ia din ce în ce mai mare avânt, schiul de tură. O mână de tineri din Valea Jiului se bucură, uneori zilnic, dacă vremea şi timpul le permite, de frumuseţea sălbatică a munţilor din zonă, traversându-i pe schiuri de tură.

Schiatul pe „zăpadă virgină“, un adevărat drog
Valentin Anicăi este paramedic, însă, povesteşte că plăcerea lui cea mai mare pe timp de iarnă este practicarea schiului de tură, care-l ajută să îşi menţină condiţia fizică. „Schiul de tură este bun pentru mişcare şi pentru sănătate. Mai mult, nu stai la coadă la teleschi, telescaun sau telegondolă, ci îţi pui schiurile în picioare şi pleci. Mie îmi place şi pentru liniştea de care ai parte, iar peisajele ce-ţi apar în faţa ochilor nu sunt accesibile oricui. Iar schiatul pe «zăpadă virgină» e un adevărat drog”, spune Valentin Anicăi. Un alt avantaj este că distanţele parcurse pe schiuri de tură sunt considerabile. „Poţi parcurge distanţe foarte lungi, mai uşor decât dacă a-i alerga sau a-i merge la pas. Cel mai lung traseu parcurs de mine a fost de aproape 40 de kilometri, am făcut creasta Vâlcanului într-o zi”, precizează paramedicul.

Nu eşti limitat de pârtie
Un alt iubitor al schiului de tură este Robi Nor, alpinist utilitar, care spune că nu este obligat să suporte aglomeraţia de pe pârtiile din staţiunile hunedorene. „Mie îmi place că pot schia pe unde vreau eu, fără restricţii. Nu eşti limitat, nu este aglomeraţie, nu eşti înconjurat de oameni care ţipă, de muzică proastă, eşti tu cu tine şi cu prietenii tăi care-ţi împărtăşesc pasiunea. Dacă aş putea, aş face zilnic schi de tură, însă depinde în mare parte de vreme”, declară Robi Nor. Din punctul lui de vedere, cea mai bună perioadă pentru practicarea acestui sport este februarie-martie, „pentru că atunci, zăpada e mai stabilă“. Cel mai lung traseu parcurs de el a fost în ziua în care a trecut Retezatul. „Am trecut Retezatul într-o singură zi, de la Cârnic, până la Genţiana, Bucura, Cheile Buţii. Nu ştiu în kilometri cât a fost, dar a fost o realizare”, mai spune tânărul.
Totuşi, echipamentul nu este unul ieftin, ajungând uneori şi la 5.000 de lei, în cazul în care se doreşte cumpărarea ultimelor apariţii în materie de schi de tură. „Un echipament nou variază între 2.500 şi 5.000 de lei, în funcţie de ceea ce vrei să ai. Dar, se pot cumpăra şi echipamente la mâna a doua, care ajung pe la 1.000 de lei, iar calitatea e bună. Da, costă, dar investiţia merită”, dă asigurări Valentin Anicăi.

Ce este schiul de tură?
Schiul de tură este o formă de schi în afara pistei, care presupune deplasarea pe schiuri atât în urcare, cât şi în coborâre. Pentru urcare, pe talpa schiului se aplică un material textil numit „piele de focă”, pentru aderenţă. De asemenea, schiul de tură are legături speciale, care permit eliberarea călcâiului, pentru a favoriza deplasarea pe terenul drept sau în pantă.

3 comentarii la „Schiul de tură, un altfel de schi

  • ultima fitza venita de dincolo….cu intarziere ca e romania…..dar oricum a venit in sfarsit. hipsterii se pot lauda ca sunt alfel,liberi si diferiti de restul prostilor. nimic nou sub soare. o recomandare: vara sa nu uitati sa i prezentati pe aia care ” inalta zmeul”,alti sofisticati:)

  • Domnu Tudi esti un frustrat…ca si multi alti compatrioti de-ai nostri,du-te bre bea o bere si da-ti cu parerea pe sport.ro

  • Domnule Tudi, nu e nicio fiță. Pentru cultura dvs generală, România a avut campioni mondiali la schi alpinism atât în anii 90, care este o disciplină ce combină schiul de tură cu alpinismul de iarnă, cât și după. România a avut echipe puternice, care, cu toate neajunsurile, au făcut figuri bune. Păcat că la noi astfel de sporturi nu-i prea interesează pe guvernanți, în alte țări, ca Austria și Elveția, sunt apreciați toți cei care practică un astfel de sport. Fiindcă schiul de tură nu e pentru oricine, trebuie să ai pregătire fizică și mentală.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura