Fara bascalie

Scandalul, vedeta şi reality-show-ul

România pare caracterizată, la modul simplist (dar realist) de trei elemente: scandal perpetuu, început imediat după preluarea mandatului de către actualul preşedinte, vedetismul de doi bani, compus din piţipoance cu căpăţânile goale, dar în căutare de slujbe televizuale (totul se leagă, vedeţi…) şi emisiuni cretinoide, aducătoare de bani pe seama imbecilizării populaţiei.
Nu se mai pot arăta cu degetul vinovaţii – în cercul vicios, există o continuitate a răului, al cărui început şi sfârşit nu mai au o delimitare clară. Televiziunile ţipă că publicul cere, iar pe de altă parte, publicul chiar cere, pentru că a fost îndobitocit ani de zile.
Nu mai avem societate civilă. Puţinii intelectuali publici se exprimă mult prea calm şi cu prea mult bun-simţ, dacă nu cumva s-au retras, cum s-a întâmplat cu Liiceanu şi Patapievici, după ce au văzut că militantismul alături de Traian Băsescu este total contraproductiv. De altfel, politicienii nici nu au nevoie de intelectuali, specie mai greu manipulabilă şi degrabă invocatoare de criterii (ceva) mai morale. Insensibili la semnalele societăţii civile (atât cât a rămas din ea), miniştrii, cabinetului trâmbiţează succese acolo unde lumea vede eşecuri. Din măreţul pact pentru educaţia naţională s-a ales praful, în timp ce 60 la sută dintre oameni cred că învăţământul românesc se îndreaptă într-o direcţie greşită. A se vedea ultimul sondaj specializat. Prin comisiile de cultură găseşti de toate, dar prea puţini oameni de cultură. Teoria generală este că nu oameni de cultură trebuie prin direcţii, ci buni manageri. O fi şi ceva adevăr într-o astfel de afirmaţie, dar nu s-ar putea găsi un compromis rezonabil, ca acei manageri să mai ştie câte ceva despre domeniul pe care-l diriguiesc? Idem în sănătate, agricultură etc. Teo Trandafir va ajunge în comisia de cultură, după ce emisiunile ei au lansat pe orbita celebrităţii fel de fel de vedete, iar manelele erau mereu în „primă audiţie”. E un exemplu, pescuit din ştirile ultimelor 24 de ore. Se poate multiplica, prin cercetarea tangenţelor culturale pe care le au membrii comisiilor specializate de prin diferite organisme administrative.
Din păcate, reality-show-ul pe care-l trăim nu are cauze strict economice. În creştere economică accentuată sau în criză, derapajul de civilizaţie s-a manifestat tot mai pregnant, iar rezultatele se văd cu ochiul liber.

2 comentarii la „Scandalul, vedeta şi reality-show-ul

  • d.le Gruian, va dau o stire calda, tocmai pe Canale 5 s-a incheiat prima seara din concursul pentru copii IO COANTO si cistigatoarea este o romanca de 14 ani din Constanta se cheama Andrea Olariu si este superba…citeodata sufar de telecomandita, dar in seara aceasta a meritat!
    e drept, ca la noi la nimeni, dar cind va trece oare starea aceasta de lamentatie contraproductiva? nu doar Teo a lansat manelisti, daca va aduceti aminte de emisiunile lui Calinescu cind ne aducea toate vrajitorile sa adoarma gaini, act de „mare” cultura, nu-i asa!? eu chiar ma bucur ca nu prind nici un post tv romanesc, asa merg pe youtube si ascult Mihaiela Runceanu de ex sau Laura Stoica si ma incurajez ca poate totusi va veni ceasul al doisprezecelea… la noi pina si intelectualii care aveau deja montat piedestalul in constiinta noastra „s-au dat pe brazda” si ba sunt blazati excesiv ba lacomi dupa dinari… si-apoi raul acesta absolut nu vine doar de la politica…cine-i interzice unui profesor sa-si faca meseria nu doar in particular ci si la scoala, cine le interzice doctorilor sa mai trateze si fara spaga, cine le interzice tuturor celor cotati intelectuali sa fie ca atare…a fost un grup macar de zece persoane sa le conteste cretinilor ca la Tebea nu se merge cu manele, s-au dus pe capul autoritatilor sa-i traga de minica? disperat ati fost dvs, si atit!

  • Bravo d-nule editorialist, ai mai bifat o scriere antibasesciana, doar trebuie cumva sa-ti justifici existenta la ziarul ciobanului. Bine a zis d-na Maria”disperat ati fost dvs, si atit!”Iar acum fugi repede la ciobanelul sef sa-ti dea un zaharel si sa-ti spuna despre cine sa scrii urmatorul articol…Vai si-amar rau ai ajuns domnu`…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura