ActualitateFlash

Scandalul de la Sarmizegetusa miroase a dosar penal!

Carmen Cosman

Întrunită în plen, Comisia Naţională de Arheologie a solicitat readucerea terenului de la Sarmizegetusa Regia în starea iniţială, acest lucru fiind stabilit după discuţia despre situaţia creată la cetatea dacică, aflată sub patronajul UNESCO. Între timp, pietrele de pe scări au dispărut, din ordinul preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara.

A început refacerea terenului
Membrii Comisiei Naţionale de Arheologie au cerut Ministerului Culturii să întreprindă demersurile necesare pentru continuarea anchetei şi să depună plângere penală împotriva celor care se fac vinovaţi de dezastrul arheologic de la Sarmizegetusa Regia. „S-a făcut apel la Ministerul Culturii, în vederea declanşării unei anchete şi, în al doilea rând, după ce se va întocmi un raport de expertiză, de evaluare a prejudiciului, să se readucă terenul la forma iniţială”, a declarat Adriana Pescaru, vicepreşedintele Comisiei. Între timp, Corpul de Control al Consiliului Judeţean Hunedoara continuă ancheta în acest caz, în care s-a încălcat în mod clar proiectul, nu s-au obţinut toate avizele necesare pentru realizarea parcării, iar executantul nu a  lucrat sub supravegherea unui arheolog, aşa cum cere legea. Ca o primă măsură, au dispărut pietrele de pe treptele ce duc în incinta cetăţii, dar nu neapărat pentru că s-ar fi măsluit istoria, ci pentru că erau nesigure. „Le-am spus să ia pietrele de pe scări, pentru că mi s-a părut o idee proastă şi, mai ales, mi s-au părut nesigure”, a precizat preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ.

Ministrul Culturii intervine dur
În această problemă, care a şocat mediul arheologic naţional, a intervenit dur ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care într-un comunicat remis presei, declară că a luat la cunoştinţă „cu indignare“ de distrugerile provocate la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, ca urmare a unor lucrări de amenajare a unei parcări, începute fără nici un aviz din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi fără asigurarea supravegherii arheologice, aşa cum prevede legislaţia în vigoare. Ministrul Culturii a solicitat neîntârziat instituţiilor din subordine depunerea unei plângeri penale împotriva făptaşilor şi a celor care au responsabilitatea demarării respectivelor lucrări. „Este inadmisibil ca aşa ceva să se întâmple! Voi insista ca organele de anchetă şi justiţia să îşi îndeplinească atribuţiile cât mai rapid, pentru că e nevoie de o atitudine exemplară. Nu putem permite ca asemenea situaţii să se repete!“, a declarat Kelemen Hunor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura