ActualitateFlash

Scandalos! Asociaţii fantomă abonate la finanţările oferite de Consiliul Judeţean Hunedoara

07 Sediu fantoma-DEPOZITELOR-NR-1-12-794x450 (1)Bogdan Hăulică –
www.HunedoaraLiberă.ro

Cinci asociaţii fantomă primesc finanţări consistente de la Consiliul Judeţean. În acest an, aproape un miliard de lei vechi vor ajunge în conturile unor asociaţii despre existenţa cărora nu a auzit nimeni până acum.

Grosul l-au luat bisericile, dar şi câteva asociaţii abonate…
Consiliul Judeţean alocă anual finanţări nerambursabile asociaţiilor, fundaţiilor sau organizaţiilor neguvernamentale. Vineri, plenul legislativului a aprobat propunerea Compartimentului culte, sport, turism, activităţi culturale de a acorda finanţări pentru un număr de 235 de solicitanţi. Aşa cum aţi văzut în ziarul nostru de ieri, cele mai consistente finanţări au ajuns în conturile a 180 de biserici şi în vistieria Episcopiei Devei şi Hunedoarei. În urma unor verificări, Hunedoara Liberă.ro a constatat că sume importante au ajuns şi în conturile unor asociaţii de tineret – fantomă, despre care nimeni nu ştie nimic. Mai mult, acestea au fost fruntaşe la finanţări şi în 2013.

Anul 2012 – anul victoriei „societăţii civile” de sorginte liberală
Clientela despre care vorbim a luat fiinţă juridică în anul de graţie 2012. Mai exact, în data de 30 octombrie 2012, atunci când la Judecătoria Deva au fost înregistrate nici mai mult nici mai puţin decât 10 cereri de acordarea de personalitate juridică pentru 10 asociaţii. Dosarele sunt înregistrate în acea zi şi poartă numerele de dosar 10015 – 10024/221/2012. Toate cele 10 asociaţii au fost înregistrate pe un sediu din Deva, pe strada Depozitelor nr. 1.
Toate cele 10 solicitări au fost acceptate de instanţă şi astfel s-au născut 10 asociaţii: Asociaţia pentru Monitorizarea Alegerilor Locale şi Parlamentare, Asociaţia Democraţia Hunedoreană, Asociaţia pentru Libera Expresie, Asociaţia Tinerilor pentru Viitorul României, Asociaţia pentru Implementarea Valorilor Liberale în Societate, Asociaţia pentru Educaţia Liberă a Cetăţenilor, Asociaţia pentru un Proces Electoral Transparent, Asociaţia pentru Alegeri Corecte şi Libere, Asociaţia Hunedorenilor pentru o Viaţă Democratică şi Asociaţia pentru Exprimare Liberă. Toate cu sediul la acceaşi adresă: Deva, strada Depozitelor nr. 1.

Aproape 100.000 de lei, pentru activităţi de care n-a auzit nimeni     
Cinci dintre asociaţiile enumerate mai sus sunt campioane detaşate la obţinerea de finanţări nerambursabile de la Consiliul Judeţean. Astfel, Asociaţia pentru Educaţia Liberă a Cetăţenilor Deva a primit în acest an 17.500 lei pentru finanţarea proiectelor. Aceeaşi sumă a fost acordată şi Asociaţiei pentru Exprimare Liberă Deva, tot 17.500 lei. Alte două asociaţii-fantomă sunt beneficiarele finanţărilor în cuantum de câte 17.500 lei: Asociaţia Hunedorenilor pentru o Viaţă Democratică Deva şi Asociaţia Tinerilor pentru Viitorul României. Asociaţia pentru Liberă Expresie Deva a primit 17.000 de lei. În total, cele cinci asociaţii fantomă au primit fonduri în valoare de 87.000 lei.
Despre cele cinci asociaţii, internetul nu oferă nici o informaţie, asta, deşi în scriptele Consiliului Judeţean Hunedoara ele figurează cu activităţi care au fost finanţate cu bani grei, dar despre care nu a auzit nimeni. Astfel, în 2013, Asociaţia pentru Educaţia Liberă a Cetăţenilor Deva a primit 9.999,36 lei pentru „Acţiuni de conştientizare a tinerilor cu privire la siguranţa rutieră”. Asociaţia pentru Exprimare Liberă Deva a primit 9.999,43 lei pentru proiectul „Fiinţele umane nu au preţ”. De asemenea, 9.991,92 lei au ajuns la Asociaţia Tinerilor pentru Viitorul României pentru susţinerea financiară a proiectului „Alege viitorul tău”. Asociaţia pentru Liberă Expresie Deva a primit în 2013 suma de 9.894,48 lei pentru o „campanie de prevenire şi combatere a consumului de droguri în rândul tinerilor”, iar Asociaţia Hunedorenilor pentru o Viaţă Democratică Deva a primit 9.982 de lei pentru un alt proiect: „incluziunea tinerilor din diferite medii sociale şi culturale”. În total, cele cinci asociaţii au primit şi în 2013 grosul finanţărilor, aproape 50.000 de lei. Martorul secolului al 21-lea, internetul, nu păstrează nici o dovadă a acţiunilor mai sus menţionate şi finanţate din bani publici.
Asociaţia „Constantin Bursan”, a cărui preşedinte este liberalul Mircea Artean, a primit o finanţare nerambursabilă în valoare de 15.000 lei.

La adresă, nici urmă de vreo asociaţie. „Şi-au luat catrafusele şi au plecat!”
Astăzi, la adresa din Deva de pe strada Depozitelor numărul 1 funcţionează câteva societăţi comerciale. Nici urmă de vreo asociaţie de tineret. Reporterii Hunedoara Liberă.ro au încercat să descopere sediul în care cândva au funcţionat cele 10 asociaţii. Spaţiul este ocupat acum de o societate comercială.
Unul din antreprenorii din zonă ne-a mărturisit că spaţiul respectiv a fost ocupat în 2012 de „mai mulţi tineri care au venit aici cu tot felul de materiale electorale”. Potrivit spuselor lui I.C., „spaţiul a fost folosit de cei de la PNL şi de la PC. Şi acum, primesc eu plicuri adresate lor, de la tot felul de instituţii, nimeni nu vine să le ridice.” Fostul vecin al deja celebrelor asociaţii dispărute mai spune că, în afară de activităţi electorale în campania din toamna anului 2012, cei care au închiriat spaţiul cu pricina nu au făcut nimic: „ce acţiuni să facă? După alegeri, şi-au luat catrafusele şi au plecat”, spune I.C., a cărui identitate ne rezervăm dreptul de a o proteja.

Cine se află în spatele asociaţiilor fantomă?
Potrivit informaţiilor publice furnizate de Judecătoria Deva, trei dintre asociaţiile fantomă au fost fondate de membri PNL sau apropiaţi ai PNL. Astfel, Raluca Motântău, angajată a Consiliului Judeţean Hunedoara (la Compania Judeţeană de Turism), membră a PNL, colaboratoare a postului de televiziune Hunedoara TV (deţinut de familia lui Mircea Moloţ) este membru fondator al Asociaţiei pentru Implementarea Valorilor Liberale în Societate. Aura Mădălina Oană este membru fondator al Asociaţiei pentru Educaţia Liberă a Cetăţenilor Deva, psiholog de profesie şi soţia unui membru al PNL Hunedoara (la data înfiinţării asociaţiei), Florin Oană.
În comparaţie cu asociaţiile fantomă înfiinţate în 2012, şi după cum am arătat, finanţate generos de Consiliul Judeţean, asociaţiile cu tradiţie şi cu activitate certă, benefică pentru populaţie, din judeţul Hunedoara, au primit sume mult mai mici. Astfel, Asociaţia Corală Sargeţia – 10.000 lei; Asociaţia Liviu Oros – 2.000 lei; Asociaţia Antiparkinson Deva – 3.000 lei; Centrul de Voluntariat Simeria – 2.000 lei; Asociaţia Ţara Iancului – Iubirea Mea Deva – 2.000 lei; Asociaţia Umanitară Ioana – 3.500 lei; Asociaţia non-profit Iancu de Hunedoara – 2.400 lei; Asociaţia Umanitară Betel Hunedoara – 2.000 lei ş.a.m.d.
Poate că este cazul ca organele abilitate, în speţă Curtea de Conturi, să verifice exact cum sunt cheltuite fondurile publice în judeţul Hunedoara. Desigur, asta dacă şi numai dacă inspectorii vor reuşi să şi găsească adevăratele sedii ale asociaţiilor fantomă, finanţate cu prioritate de mai marii zilei din fruntea Consiliului Judeţean Hunedoara.
(Acest articol este realizat de HunedoaraLiberă.ro şi l-am publicat cu acordul şi prin bunăvoinţa amintitei redacţii)

3 comentarii la „Scandalos! Asociaţii fantomă abonate la finanţările oferite de Consiliul Judeţean Hunedoara

  • Cred că e o scăpare a vigilentului și preacinstitului președinte al C.J. Stați liniștiți că la cât e de corect sigur a informat organele competente să verifice situația și vom afla ***ând ce și cum. Sau poate se sesizează Procuratura din justiția asta independentă și ne lămurește cum s-au dat banii contribuabililor unor asociații fantomă?!

  • Zidul vestic al fostei capitale dacice Sarmizegetusa a fost distrus pe o lungime de 30 de metri, dupa ce autoritatile hunedorene au aprobat construirea unei parcari in zona. Bucati imense de piatra s-au desprins si au cazut din zidul cetatii dupa ce un excavator a efectuat cateva lucrari necorespunzatoare.. „Toata lumea striga ca n-au masinile unde sa parcheze. Ei acuma am facut si parcarea asta. Cei care ne contesta ar trebui sa vada ce se intampla in interiorul cetatii si nu in afara cetatii”, a declarat Mircea Molot, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara. Parcarea de aproape 3.000 de metri patrati este amenajata chiar langa zidurile cetatii, pe o zona in care in anii ’80 au fost gasite urme ale existentei dacilor. Nu este pentru prima data cand relicve istorice de nepretuit sunt distruse cu largul concurs al autoritatilor. Pe vremea lui Ceausescu, un sanctuar intreg a fost distrus pentru a fi construit un heliport, iar in ultimii ani cetatea a fost distrusa de cautatorii de comori dacice.

  • Mesagerule unde naiba ai fost cand „asociatiile” PDL intrebau direct oameni in varsta cu cine au votat prin sate si comune ?
    Pupatu’n dos nu deranjeaza, plescaitul da.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura