ActualitateFlash

Scandal la Fundaţia „Sfântul Francisc”

Carmen Cosman

Fundaţia „Sf. Francisc” din Deva, care are în grijă aproximativ 200 de copii, este în centrul unui scandal legat de modul în care sunt îngrijiţi minorii de aici. Acuzele merg de la personalul necalificat care supraveghează copiii şi ajung până la fetiţe lăsate însărcinate în acest centru. Reprezentanţii instituţiei spun că acuzaţiile aduse sunt „răutăţi”, dar Direcţia pentru Protecţia Copilului Hunedoara anunţă că va declanşa o verificare.


Mai multe persoane îi acuză pe reprezentanţii Fundaţiei „Sf. Francisc” din Deva, că se folosesc de copiii pe care îi au în grijă doar pentru a obţine fonduri, fără a le oferi ceea ce s-au angajat să facă. Fundaţia „Sf. Francisc” oferă servicii de protecţie socială unor minori aflaţi în dificultate, în baza unei autorizaţii a Comisiei pentru Protecţia Copilului, aprobată prin hotărârea Consiliului Judeţean Hunedoara nr. 27/19.01.2000.

Acuze grave planează asupra Fundaţiei
“Încă din momentul acreditării serviciilor sociale fundaţia a funcţionat la limita legii, acest demers realizându-se fără a fi îndeplinite condiţiile necesare, aşa cum sunt prevăzute în O.G. nr. 68/2003, care se referă la standardele de calitate obligatorii pentru activitatea unui furnizor de servicii sociale. De la înfiinţare şi până în prezent, fundaţia a dus o lipsă permanentă de personal calificat, respectiv psihologi, asistenţi sociali şi educatori”, se arată într-o sesizare adresată redacţiei noastre. Oamenii spun că situaţia s-a agravat în anul 2010, când mai mulţi angajaţi ai Centrului de plasament cu module de tip familial din Deva şi-au părăsit locul de muncă, din cauză că lucrau doar din pasiune pentru slujba lor, pentru că bani primeau doar din când în când. “Un alt motiv pentru care angajaţii au părăsit fundaţia este modul abuziv prin care preşedintele organizaţiei racolează copii pentru instituţia de ocrotire pe care o conduce, minorii, care provin de obicei din medii marginale, fiind efectiv scoşi din rândul familiilor, în baza acordului verbal exprimat de părinţi, pentru ca actele necesare să fie perfectate ulterior ori… niciodată”, se mai spune în documentul la care facem referire. Iar conducerea Fundaţiei a găsit imediat o soluţie: să coopteze părinţi ai copiilor aflaţi în îngrijire, pe posturile vacante specializate, în schimbul cazării, hranei şi unor sume modice de bani, fără contract de muncă. Problema este că astfel de „angajări” încalcă tot ceea ce înseamnă prevederi legale în materie de standarde de calitate pentru furnizarea unor astfel de servicii de ocrotire, în condiţiile în care aceştia nu au calificarea necesară. Iar rezultatele, se spune în sesizare, nu au întârziat să apară. Astfel, copiii nu ar fi supravegheaţi în timpul lor liber, sunt găzduiţi în apartamente de tip mixt, fără a face diferenţieri în funcţie de vârstă şi sex, ceea ce a condus la situaţii în care copiii centrului din Deva au suferit traume fizice şi psihice serioase. Mai grav, o fetiţă de 15 ani, Gabriela P., ar fi fost constrânsă să întreţină relaţii sexuale cu unul dintre colegi, fiind în prezent însărcinată. “Cu îndrumarea, supravegherea şi controlul comportamentului minorei în cauză era desemnată de fundaţie Ana Laszlo, angajată pe post de pedagog, cu toate că nu are studii de specialitate. Mai mult decât atât, pentru a nu afecta imaginea publică a fundaţiei şi implicit, atragerea de fonduri din surse publice şi private, conducerea şi personalul centrului din Deva a menţinut o totală discreţie cu privire la situaţia minorei. (…) Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât aceşti micuţi sunt folosiţi doar că fundaţia să beneficieze în continuare de fonduri consistente din diverse surse, între care şi bugetul de stat”.

Susţin că sunt doar răutăţi
În replică, reprezentanţii Fundaţiei “Sf. Francisc” susţin că acestea sunt doar “răutăţi”, dar recunosc că au rămas fără o bună parte din personalul calificat şi că s-au ajutat şi de părinţii unor copii. “Am avut şi angajaţi care sunt părinţi, mai ales că un proiect foarte important este să fie ajutată o familie întreagă, nu doar copii. (…) Mereu vin la noi oameni care au terminat 12 clase, dar îi pregătim noi, îi trimitem la cursuri de calificare. Dar, în ţara noastră nu sunt şcoli unde se învaţă această meserie, iar cei cu facultate nu vin să stea cu cei mici”, a declarat Bojte Csaba, preşedintele Fundaţiei “Sf. Francisc”. Acesta admite faptul că există o femeie din Petroşani, care are patru copii şi, în cadrul Fundaţiei, mai are grijă de încă cinci minori, dar susţine că fiecare dintre cei care muncesc acolo îşi face datoria aşa cum trebuie, însă este greu să lucrezi cu un adolescent şi din acest motiv, au mai apărut, probabil, neînţelegeri.
Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Hunedoara promit, însă, o anchetă în acest sens, pentru a vedea dacă minorii beneficiază de tratamente corecte din partea celor care îi îngrijesc.

15 comentarii la „Scandal la Fundaţia „Sfântul Francisc”

 • Acest parinte Bojte Csaba a facut, face si va face si in viitor,ceea ce si noi oamenii ar trebui sa facem pentru semenii nostrii macar odata in viata. Dar stati linistiti caci „urletul de magar”, al acestui cotidian, nu se aude pana la cer .

 • 80% din ceea ce ati scris mai sus nu este adevarat. Oricine poate sa mearga la Fundatia Sf. Francisc, poate sa puna intrebari, ba chiar poate sa petreaca cateva ore cu copiii, care provin din familii cu situatie financiara precara. Se poate verifica si la scoala maghiara si la Fundatie ca nu exista eleva cu numele de Gabriela P. Acest lucru a fost verificat si de reprezentantii Asistentei Sociale din Deva.
  Majoritatea oameniilor nu pot creste mai mult de 2 copii. La Fundatia Sf. Francisc pedagogii cresc mai multi copii deodata fara sa se planga.
  Foarte multi copii ajung fara acte la Fundatie (certificat de nastere, buletin etc.) asistentii sociali depun un efort foarte mare pentru gasirea parintiilor si pentru a face oameni din acei copii nevinovati.
  Ana Laszlo nu este pedagog la Fundatie, este o profesoara de limba si literatura maghiara la o scoala din Deva.
  Toata lumea stie ca romanului ii place scandalul, dar chiar aici s-a ajuns sa se scrie minciuni? Ceea ce a facut Domnul Bojte Csaba pentru acesti copii este ceva deosebit si se vede mana lui Dumnezeu in munca lui. Ar fi foarte bine sa prezentati in acest ziar cate fundatii de genul acesta mai sunt in tara, si cine mai hraneste atatia copii.
  Sper sa va calauzeasca si pe Dumneavoastra bunul Dumnezeu, iar in momentul in care veti realiza ce minciuni ati scris despre un personaj atat de important din viata copiilor sarmani macar sa participati la o slujba si sa regretati ca ati subestimat toata munca depusa de atatia oameni, pentru care prioritatea nu este sa se imbogateasca…prioriteatea este sa vada cativa copii fericiti, sanatosi si cu carte.

 • Da…si Dumnezeu cand L-a trimis te Fiul sau, a ales-o pe Sf. Maria deoarece avea palate, inclusiv doctoratul la pshihologie.
  Din pacate, asa accepta astazi lumea ajutorul primit. Stimati ziaristi, daca acesti copii ajung inapoi pe strazi va veti bucura? Ma gandesc ca da, o sa aveti reportaje din belsug.

 • Hehe ce frumoasa este ziarista 😀 mai ceva ca muma padurii, zici ca-i scapata de la balamucul de la stat, daca o bagi in cusca leului infometat si ala o haleste urland de durere.

 • cum este posibil sa se publice informatii neverificate? Stimatul Mesager ar trebui tras la raspundere pentru minciunile publicate…si inca ceva…cine mai creste in numele Domnului asa multi copii, doar de dragul de a nu/i lasa sa moara de foame? personalul care coordoneaza de aproape activitatea este calificat! Nu vedeti ce/i in tara asta? Cand se scufunda un vas , primii salvati sunt copiii. In Romania , ii aruncam peste bord! Parintele Csaba si toti cei care i se alatura, fac ceea ce nu s/a mai facut vreodata in Romania! Semnatarii acestui articol mizerabil sunt o arma in mana celui Rau menita sa/i descurajeze pe cei ce inca mai au suflet pentru acesti mititei. Nu cred ca se va intampla asa ceva , pentru ca adevarul si binele intotdeauna triumfa.
  Daca vreti senzatii , scrieti despre familia Columbeanu sau altcineva…Lasati oamenii sa/si faca treaba , iarv dumneavoastra, daca nu sunteti in stare sa.i ajutati, mai bine lasati/i in pace

 • Păcat că în România tot ceea ce este bun este degradat din reavoinţă…. Până unde? Cei de la Fundaţie s-au săturat să vadă copii cerşind, murind de frig şi i-au ajutat, nu doar pe ei ci chiar şi pe părinţii lor oferindu-le de numeroase ori îmbrăcăminte, hrană şi chiar cazare. Iar acum sunt atacaţi!!! Dar Dumnezeu vede tot şi cei răi vor plăti!

 • Eu chiar am prieteni la această Fundaţie. Unii dintre ei lucrează voluntar de ani de zile, nu pentru mulţumiri ci pentru a-i ajuta pe aceşti copii … iar mulţumirea lor este zâmbetul de pe micile feţe. Păcat că d-na „reporter” nu s-a uitat la aceşti copii! Are dreptate căci Irinuca Columbeanu e mai atractivă, ea are haine de firmă şi tată barosan :-)… Văd că în România „Lăsaţi copiii să vină la mine” s-a schimbat în „Lăsaţi copiii să moară de foame căci partidul e mai important”. Păcat!!! Sper ca autorităţile să fie competente şi să vadă adevărul, chiar dacă acesta deranjează unele „feţe”

 • Alo, Fundatia cumparati si voi brinza de Molot si alte produse ca sa fiti laudati!

 • Doamna Ana Laszlo este o doamna deosebita,a predat limba maghiara,a lucrat ca bibliotecara si acum este la pensie.Nu inteleg ce crima ar fi facut daca ar fi lucrat ca pegagog la Fundatie?!!Dumneata ce studii de jurnalism ai,d-na Carmen Cosman?Ca nu se prea vad!!!

 • Doamna Cosman am si eu o intrebare ,dumneavoastra cati copii aveti???cata experienta aveti in spiritul mamicii???Aceste persoane au o experienta de 12 respectiv 13 ani in domeniu si au grija fiecare in parte, de 10 copii pe an.Dumneavoastrade cati copii avetigrija???.Doamna felicitari ,dumneavoastra ati castigat premiul rusinii si al pacatului inb 2011.Sunteti o mizerie!!!!!!!!!!!

 • da!
  din pacate este adevarat ce sa publicat mai sus! m am convins personal de ceea ce se petrece acolo!
  rusine!institutia respectiva ar fi trebuit inchisa de mult
  fetele de acolo se comporta ca nista prostituate se vede clar lipsa de educatie si nivelul profesional al personalului necalificat!
  totu este o perdea ptr a folosi banii primiti ptr achizitii de masini de lux apartamente etc!
  pacat ca nu s a sesizat parchetul ptr a deschide o ancheta!
  ar trebui interogati acei copii care nu pot fi terorizati de catre personal mai ales de catre preot si e catre acea femeie bolnava care este directoare.

 • Sunt convins ca acest articol a fost scris din dorinta de a face senzatie. Cand un ziar nu se vinde „trebuie” murdarit cineva. Numai ca aceasta persoana este prost ales. Ca unul care am vazut si am auzit destule lucruri bune pe plan national si international despre preotul Bojte Csaba sunt indignat de modul in care reporterul ziarului a vrut sa murdareasca imaginea celui care a ajutat mii de oameni nevoiasi din toata tara mergand pana dincolo de granitele tarii construind si refacand cladiri pentru copii abandonati sau foarte saraci, aici nu este vorba numai de cei de etnie maghiara ci si de alte etnii inclusiv romana. Va rog sa aratati pe altcineva care a facut acest lucru. Sunt foarte convins ca NIMENI!

 • ia dute acolo si stai cateva luni sa vezi ce se petrece si dupa aceea comenteaza!!!
  vezi ca nu primeste doar de etnie maghiara!!! scurt!

 • Pentru ”ptr. indignare”!
  Esti prost/proasta! Majolitatea copiilor sunt de etnie romana sau rroma!! Ai mancat ciuperci otravite?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura