ActualitateFlash

Festivalul Narciselor din Retezat

Maximilian Gânju

Mii de narcise sălbatice pot fi admirate până spre finalul lui iunie într-o rezervaţie de pe raza localităţii Sălaşu de Sus. Peisajul unic oferit de poiana cu narcise de la poalele muntelui este prilej de festival pentru locuitorii satelor din zonă, iar, acest an, chiar dacă e criză, edilii localităţii s-au pregătit pentru a continua tradiţia.
 

Activităţi sportive şi folclorice
„Nu renunţăm la tradiţie, chiar dacă e criză şi festivalul se va ţine săptămâna viitoare, pe data de 22 mai. Deja, primarul comunei, Sorin Marica, a pus la punct cu toţi cei implicaţi în această acţiune, programul folcloric şi celelalte manifestări din cadrul festivalului. De vineri începe festivalul propriu-zis, cu diferite activităţi sportive şi sâmbătă se continuă cu excursii pentru copiii din comună şi din alte localităţi din Ţara Haţegului, organizate împreună cu cei de la Parcul Naţional Retezat. Narcisele au început să înflorească şi am programat festivalul chiar în perioada când poiana va fi plină”, a declarat viceprimarul comunei Sălaşu de Sus, Virgil Haitău.

 

Regalul narciselor
Festivalul Narciselor împlineşte 11 ani, iar poiana în care florile sălbatice acaparează câteva hectare are şi ea o poveste interesantă pentru orice turist. Se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 20 de hectare între localităţile Sălaşu de Sus şi Nucşoara, în apropierea Parcului Naţional Retezat şi este o „insulă preistorică“, în care cresc plante care au rezistat încă din perioada glaciară, când toată zona era o imensă taiga, aproape la fel cum este astăzi Siberia.
Din paradisul de plante preistorice, poate cel mai mult atrage un „regal“, cel al narciselor. Florile care au pus stăpânire pe întreaga poiană de lângă comună sunt o adevărată desfătare pentru turişti. Apariţia florilor în insula de la poalele Retezatului, în perioada în care n-ar mai trebui să înflorească, este explicată de specialişti prin faptul că printre pietrele de granit de sub sol curg ape reci din Munţii Retezat, care „au efect de frigider şi răcesc locul“. Astfel, aici s-a păstrat o insulă cu un climat rece şi umed, unde pot fi observate vietăţi extrem de interesante.

Fluturele Grilaj şi Albăstriţa
Odată cu apariţia narciselor, în poiană se „trezeşte la viaţă“ şi fluturele Grilaj. Acesta nu trăieşte decât câteva zile. Bătrânii povestesc că acest fluture îi călăuzeşte pe cei morţi în „Lumea de apoi“. Un alt fluture care este întâlnit în Poiana Narciselor de la poalele Retezatului, Albăstriţa (foto), are o poveste la fel de interesantă. Despre Albăstriţă se spune că îşi hipnotizează victimele, mai exact furnicile, pe care le ademeneşte cu nişte sunete speciale, apoi secretă o substanţă hipnotizantă. Ţinta Albăstriţei nu sunt furnicile, ci muşuroiul lor. Odată hipnotizate, furnicile duc Albăstriţa în muşuroi, unde fluturele găseşte căldură, adăpost şi hrană suficientă, fără a depune nici un efort. În timpul festivalului, li se permite turiştilor şi invitaţilor să culeagă câte o narcisă, pentru a avea o amintire din acel loc.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura