Sarmizegetusa Regia, curăţată de betoanele „profanatoare”

9 iulie 2010 | 1 Comentariu | Publicat in: Actualitate

Nicolle Ebner

După o săptămână de lucru, ieri, s-a încheiat operaţiunea de curăţare a incintei sacre a Cetăţii Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei. Un număr de 50 de plăci circulare din beton, abandonate acum 30 de ani, au fost scoase din situl istoric, cu utilaje aparţinând SC Drumuri şi Poduri Deva, executantul operaţiunii de curăţare.

„Nişte mici monştri”

„Turiştii care vor vizita cetatea dacică de la Sarmizegetusa Regia nu vor mai fi deranjaţi, de astăzi înainte, de blocurile din beton, şinele de cale ferată şi vagoneţii de mină, ce erau abandonate în situl istoric de peste 30 ani”, asigură prefectul judeţului, Attila Dezsi. Blocurile de beton au fost fragmentate şi scoase din incinta cetăţii dacice, fiind utilizate pentru consolidarea drumului judeţean ce asigură accesul în cetate, iar restul materialelor a fost îndepărtat din incintă. „Erau de-a dreptul monstruoase. Dimensiunile lor atingeau doi şi trei metri în diametru, iar greutatea era de trei-patru tone. După ce le-am spart, am constatat că erau compuse din ciment, mozaic şi balast. Au fost nişte mici monştri, care nu puteau să încânte ochiul turiştilor”, a afirmat Pompiliu Crai, administratorul special al SC Drumuri şi Poduri SA Deva, coordonatorul tehnic al lucrărilor.

„Am reuşit astăzi să îndeplinim unul dintre obiectivele pe care ni le-am propus. Este un prim pas în direcţia conservării şi punerii în valoare a cetăţilor dacice. De asemenea, este o promisiune pe care am făcut-o la sfârşitul lunii aprilie şi pe care am îndeplinit-o, în ciuda vremii, care a îngreunat această acţiune”, a spus prefectul Attila Dezsi, ieri, într-o conferinţă de presă, organizată în situl istoric.

Colaborare Minister- Prefectură – Consiliul judeţean

Intervenţia nu ar fi fost posibilă, fără susţinerea ministrului Culturii, impresionat negativ de ceea ce a văzut în timpul vizitei efectuate, la sfârşitul lunii aprilie, la Sarmizegetusa Regia. Tot atunci, ministrul a tras concluzia că autorităţile judeţene au capacitatea şi puterea de a administra mult mai bine cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, motiv pentru care ele vor fi trecute, în acest an, în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara. „Grupul interministerial, constituit la începutul acestui an, are ca obiectiv principal elaborarea cadrului legal de administrare a zonei cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei şi sperăm ca în cel mai scurt timp, să putem realiza transferul administrării arealului către autorităţile judeţene”, a mai declarat prefectul Attila Dezsi.

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. ionete spune:

    “cu utilaje aparţinând SC Drumuri şi Poduri Deva” – vax albina – si utilajul din poza e al lor?

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Întrebările de mecanică, prea grele pentru candidaţii la permis

Întrebările de mecanică introduse acum doi ani în examenul pentru obţinerea permisului auto la categoria B dau multă bătaie de...

Diplomatul inginer este un mincinos sadea

Totul a pornit de la un anunţ într-un săptămânal de mică publicitate, care suna în felul următor: „Aveţi probleme cu...

Staff nou la conducerea Spitalului Municipal Orãştie

Din 1 iulie 2010, şi la conducerea Spitalului Municipal Orăştie a fost instalată o nouă echipă managerială, prin dispoziţii ale...

Închide