FlashPolitica si administratie

Sarmizegetusa Regia ar putea fi transformat dintr-un sit natural în sit arhitectural

Natalia Bumbac

În următorii ani, situl arheologic Sarmizegetusa Regia ar putea fi schimbat la faţă. Este propunerea cu care vin specialiştii Institutului Naţional al Patrimoniului (INP) în urma studiilor şi cercetărilor complexe făcute în sit, în baza unui parteneriat încheiat cu Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara.

”Am recompus o coloană de templu”
Ieri, reprezentanţii INP şi ai CJ Hunedoara au prezentat rezultatul primei etape a acestor studii şi investigaţii. Acestea vor sta la baza documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie în situl inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Analizele specialiştilor de la INP au cuprins studii topografice, geotehnice, peisagistice, istorico-arhitecturale, precum şi un studiu privind componentele litice. Din aceste studii se desprind câteva noutăţi importante. Una ar fi că pentru prima dată a fost recompusă o coloană de templu dacic. Toate aceste date se vor reflecta în proiectul de restaurare şi punere în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, un proiect ambiţios şi care va da o altă înfăţişare monumentului. ”În câteva cuvinte, este vorba despre trecerea de la aspectul natural al unui sit pitoresc inundat de natură, către imaginea unui sit arhitectural, care-i configurat geometric şi este anti-natural. Aşa a fost în Antichitate. Or, dacă multe lucruri sunt pierdute definitiv prin felul în care s-a ruinat şi a dispărut situl de-a lungul timpului, unele există încă şi pot fi recuperate. (…) Al doilea aspect este mai de detaliu şi anume anastiloza – recompunerea unor fragmente de monument din piesele originare care se păstrează în sit. Mai ales, vorbim de coloane ale unor temple, alcătuite din tamburi aşezaţi unul peste altul şi care în timp s-au risipit pe suprafaţa sitului. Din studierea acestor fragmente, ele pot fi recompuse şi putem avea dimensiunea verticală a monumentelor, pe care azi nu o avem. (…) Sunt detalii noi, pentru că, spre exemplu, studierea fiecărei piese din Templul Mare de Andesit, în amănunt, le-a permis să recompună o coloană. Lucru care nu s-a mai făcut până acum şi avem pentru prima dată o coloană de la un templu dacic, fundamentată pe un studiu amănunţit pe piesele din teren”, a explicat Ştefan Bâlici, directorul INP.
După ce vor fi încheiate aceste studii, se va trece la întocmirea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI). În opinia vicepreşedintelui CJ Hunedoara, Sorin Vasilescu, proiectul de restaurare şi punere în valoare a cetăţii dacice va fi unul de lungă durată şi va necesita cheltuieli de câteva zeci de milioane de euro. ”Eu zic că de acum şi peste 20 de ani la Sarmizegetusa vom avea intervenţii. Sumele de bani necesare ajung la zeci de milioane de euro şi vor fi din surse europene, guvernamentale sau din bugetul propriu. Studiul a fost necesar pentru că nu puteam să facem nici un proiect tehnic sau de execuţie propriu-zisă fără să avem DALI-ul”, a declarat Vasilescu.
Atât directorul INP cât şi vicepreşedintele CJ Hunedoara au arătat că până va fi pus în practică proiectul multianual la Regia este nevoie de intervenţii de urgenţă, care sunt temporare şi reversibile. Intervenţiile constau în înlăturarea unor arbori care periclitează integritatea monumentului, precum şi stabilizarea unor ziduri şi a unor terase.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura