Sărbătoarea Marmurei la Simeria

Alice Brandiszmarmura (10) mare

Duminică, în Simeria, s-a desfăşurat Sărbătoarea Marmurei, eveniment organizat de Centrul Cultural şi de Creaţie din cadrul Primăriei Simeria, în parteneriat cu Marmosim SA.
Ajunsă la cea de-a doua ediţie, manifestarea s-a bucurat de un real succes în rândul simerienilor şi nu numai. La sărbătoare au participat mai multe societaţi de profil din oraş. Cu acest prilej, cei interesaţi au putut admira în cadrul unei expoziţii, diferite lucrări din marmură sau granit realizate de pietrarii iscusiţi din Simeria.
“Deoarece activitatea economică cea mai consistentă din oraşul nostru este realizată în acest domeniu, am considerat  necesar ca lucrătorii în marmură să aibă o sărbătoare a lor. Am legat acest eveniment şi de dorinţa noastră de a ne uni forţele pentru a deveni mai puternici. Aşadar, această zi dedicată lor le oferă lucrătorilor în marmură posibilitatea de a se cunoaşte mai bine şi de a crea legături mai strânse între ei”, a declarat Emil Rîşteiu, primarul oraşului Simeria.
Meserie de tradiţie
Simeria este renumită pentru meşteşugul marmurii, meserie devenită tradiţie şi practicată în zonă de mult timp. La ora actuală, în Simeria funcţionează zeci de societăţi care realizează monumente funerare, scări, şeminee, sau diverse obiecte decorative din marmură. “Practic astăzi omagiem o meserie cu tradiţie în oraşul nostru. Acest eveniment îşi propune să arate comunităţii modul în care artiştii marmurei prelucrează piatra, realizând adevărate opere de artă” , a  afirmat Anca Albu, manager al Centrului Cultural şi de Creaţie Simeria.
Invitaţii acestei manifestări s-au declarat încrezători în ceea ce priveşte acţiunea organizată, fiind satisfăcuţi de faptul că meseria de marmurar este promovată şi sărbătorită în rândurile simerienilor în fiecare an. „Am încercat să avansăm, să aducem tot ce este nou în domeniu şi am investit mult în utilaje pentru a ne ridica la cele mai înalte standarde. Această meserie este una de tradiţie în oraş, dar şi în familia mea, este pentru mine şi pentru urmaşii mei“, a mărturisit Relu Mastan, administratorul uneia dintre firmele participante la eveniment.
La finalul programului, publicul fost invitat să vizioneze “Legenda marmurei”, filmul care prezintă povestea zăcământului de marmură din cariera de la Ruşchiţa, încă de la începuturi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare