Actualitate

Sãrbãtoarea de la Costeşti, la a 45-a ediţie

Magdalena Şerban

Comuna Orăştioara de Sus şi-a rostit povestea în weekend-ul trecut. O poveste a continuităţii şi a istoriei neamului, transpusă în Festivalul „Istorie – Natură – Cultură” Costeşti 2012, aflat la cea de-a 45-a ediţie şi organizat de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Hunedoara, Primăria şi Consiliul Local Orăştioara de Sus.

Sâmbătă, pe ritmuri uşoare

Desfăşurătorul evenimentului a cuprins atât ziua de sâmbătă, cât şi cea de duminică, pentru ca lumea venită de prin multe colţuri ale judeţului să se poată bucura de ceea ce locaţia are cel mai de preţ: un cadru natural minunat şi un istoric de excepţie. Cum era şi firesc, un punct de informare asupra civilizaţiei dacice din Munţii Orăştiei a fost pus la dispoziţia celor care au călcat pragul frumoasei aşezări de la Costeşti. Pe lângă acesta, în programul manifestărilor şi-a făcut loc ghidajul la cetăţile dacice (Cetăţuie şi Blidaru), dar şi prezentarea sistemului de fortificaţii din Munţii Şureanu. După-masa de sâmbătă a fost rezervată acordurilor muzicale, puse pe seama unor artişti şi formaţii precum Saayo, Gabi Cîndea, Adnana, Alexandra, „Quas” din Deva, „Dreamers” din Târgu Mureş şi „Alb Negru”. Discoteca în aer liber le-a venit ca o mănuşă tinerilor, iar focurile de artificii a încheiat seara, grandios.

Istorie împletită cu folclor

Duminică, folclorul şi-a intrat în drepturi, pe scenă urcând mari voci: Mariana Deac, Dinu Iancu Sălăjanu, Mariana Anghel, Petrică Moise, Ciprian Roman, Eugen Mihăilă, Mihai Mihăilă, Cristian Fodor, Ovidiu Homorodean, Eugen Pistol, Lorena Pascu, Roxana Rădoane, Dina Vărărean, Gheorghe Lascoiu şi Geanina Gavrilă. Nu putea lipsi Grupul de fluieraşi din Orăştioara de Sus, iar Grupul Instrumental “Dor” al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara a acompaniat, la mare
artă, astfel încât, la trasul liniei, ediţia cu numărul 45 a fost bifată cu brio. „Mă bucur că tradiţia şi-a spus cuvântul, din nou. Sărbătoarea de la Costeşti este una renumită, prin intermediul ei, promovându-se mai bine ca prin orice altă modalitate, locurile acestea pline de semnificaţii şi istorie” a spus primarul din Orăştioara, Vasile Marian Inăşescu.

Muzeul, un rol important

La rândul său, Liliana Ţolaş, directorul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, a declarat: “Instituţia noastră este coorganizator al acestui eveniment de marcă. Trăim într-un judeţ extrem de încărcat de istorie şi de foarte multă cultură, Consiliul Judeţean Hunedoara promovându-le în permanenţă. Noi, ne-am dorit o cât mai bună promovare a cetăţilor dacice şi a tot ce există în patrimoniul nostru, al muzeului. Astfel, am avut la Costeşti un stand cu obiecte, cărţi şi pliante, menite să aducă în interesul vizitatorilor tot ceea ce patronează această instituţie de cultură. Doar promovând ceea ce avem în patrimoniu putem atrage turişti şi putem, de asemenea, să aducem o plusvaloare judeţului“.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura