Comunitate

Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu are undă verde pentru o nouă investiție

Magdalena Șerban

Spitalelor din România le-a fost pusă la dispoziție în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) o axă pentru investiții în echi­pamente și materiale destinate re­ducerii riscului de infecții noso­co­miale, bugetul total alocat fiind de 150.380.000 de euro.
Prin Consiliul Județean Hunedoara, entitate căreia îi este subordonat Sa­na­toriul de Pneumoftiziologie Geoagiu, a fost posibilă depunerea unui proiect care va permite o dezvoltare mai accentuată pe un astfel de segment sanitar. Acesta a primit undă verde pentru finanțare.

Din bani europeni
Deși instituțiile spitalicești ar trebui să fie considerate locuri sigure, uneori, acestea ne pot pune sănătatea, și așa precară, în pericol. Totul din cauza unor posibili microbi, bacterii intra­sp­i­ta­li­cești și virusuri ce pot fi periculoase atât pentru cadrele medicale cât și pentru pacienții suferinzi de diferite boli și cu o imunitate scăzută. Dotarea cu echipamente necesare este încă de­parte de standardele din țările euro­pene avansate și, deseori, distribuția echipamentelor în profil teritorial este insuficient echilibrată și calibrată în funcție de nevoi. Așa că li s-a acordat o șansă ca acest aspect să fie corectat din fonduri nerambursabile. „Suntem bucuroși, ne-a fost aprobată cererea de finanțare. În cadrul proiectului, laboratoarele de microbiologie vor fi dotate cu analizoare automate sau semi-automate de identificare a micro­organismelor și de efectuare a antibiogramei, pentru a se obține acu­ratețe maximă în stabilirea re­zul­ta­te­lor. Totodată, se vor achiziționa sis­te­me de decontaminare a aerului din în­că­peri, sistem cu abur și dezinfectant pentru decontaminare și dezinfecție rapidă, sisteme de curățenie au­to­mate care utilizează tehnici avanasate pentru dezinfecție, sisteme de control a igienei mâinilor și echipamente de evi­dențiere a încărcăturii microbio­lo­gice în aer și pe suprafețe. Valoarea pro­iectului este de 1.538.070 de lei. Mul­țumesc Consiliului Județean Hunedoara pentru sprijinul constant pe care ni-l acordă atât nouă cât și întregului sistem medical din județ”, a precizat ec. Letiția Mirela Pleșa-Popescu (foto), managerul Sana­to­riu­lui de Pneumoftiziologie Geoagiu. Reamintim că infecțiile nosocomiale apar peste tot, atât în țările mai slab dezvoltate cât și în cele dezvoltate, cu un sistem medical bine pus la punct. Deoarece se înregistrează pe durata spitalizării, acestea prelungesc șede­rea pacientului internat pentru a primi tratamentul adecvat, implicând riscuri suplimentare ce pot fi chiar fatale și totodată costuri mai mari pentru uni­tatea respectivă.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura