Actualitate

Sãnãtatea, mai bolnavã ca oricând

02 numire prefect samoilescu (17)

Sorina Popa

 Ieri, managerii spitalelor din judeţ s-au plâns prefectului de Hunedoara, în legătură cu problemele cu care se confruntă în prezent.
Potrivit prefectului Ioan Gabriel Samoilescu (foto), situaţia financiară a tuturor spitalelor din judeţ este foarte proastă. „Am înţeles de la manageri că sumele contractate pentru serviciile medicale nu acoperă plata salariilor în sistemul de sănătate până la sfârşitul acestui an. Cea mai gravă situaţie se înregistrează la Spitalul din Vulcan, unde nu se pot acoperi, deocamdată, salariile pe utimele cinci luni ale anului. Mai sunt unităţi medicale unde plata lefurilor nu este acoperită pe două sau trei luni. E clar că, dacă nu se va face o rectificare de buget, situaţia e gravă. Managerii au fost nevoiţi să recurgă la diferite măsuri, pentru a mai lua sume de la alte capitole şi a le folosi pentru achitarea salariilor personalului. De exemplu, unii manageri au tăiat sporurile de fidelitate, alţii nu mai acordă al 13-lea salariu”, a declarat prefectul de Hunedoara.

Aplicaţie on-line
Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii a lansat ieri o aplicaţie on-line în care toate unităţile sanitare din România sunt obligate să îşi publice cheltuielile lunare. Începând de ieri, oricine are posibilitatea să vizualizeze, transparent, pe site-ul www.ms.ro, la secţiunea „Monitorizare cheltuieli spital”, modul în care unităţile sanitare şi-au gestionat bugetul alocat. „Portalul MS cuprinde date privind cheltuielile curente şi cele de capital. În cadrul acestora pot fi urmăriţi peste 60 de indicatori privind cheltuielile de personal (de exemplu: indemnizaţiile de conducere, plata orelor suplimentare, cheltuielile cu deplasările) şi cele de bunuri şi servicii (cheltuielile pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi sau dezinfectanţi, alocaţiile pentru hrană etc.)”, a explicat, marţi, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac. Potrivit acestuia, publicarea cheltuielilor curente ale unităţilor sanitare reprezintă un exerciţiu de transparenţă necesar în sistemul de sănătate, care va duce la eficientizarea acestuia.

Afişarea cheltuielilor, o obligaţie
„Odată cu intrarea în vigoare a acestei măsuri va exista o monitorizare publică a modului în care sunt gestionate fondurile publice în unităţile sanitare. Afişarea publică, în fiecare lună, a cheltuielilor nu este o opţiune, ci o obligaţie, pentru că de îndeplinirea raportării va depinde continuarea finanţării tuturor spitalelor“, a precizat ministrul Sănătăţii. Prin intermediul aplicaţiei oricine poate afla cum îşi alocă spitalele banii şi poate compara cheltuielile dintre spitale, pe capitole, dar şi în detaliu, precum cheltuielile totale, cheltuielile curente şi investiţiile, cele cu personalul, cheltuielile pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi sau dezinfectanţi, indemnizaţiile de conducere, plata orelor suplimentare, cheltuielile cu deplasările şi altele. ”Ceea ce trebuie să înţelegem cu toţii este faptul că spitalele au autonomie de gestionare a activităţii şi a resurselor. Spitalele sunt conduse de manageri în baza unor contracte de management. În consecinţă, managerii sunt responsabili şi trebuie să îşi asume şi public modul în care organizează unităţile pe care le conduc”, a explicat ministrul Bazac. El a adăugat că trebuie să se înţeleagă faptul că nu finanţarea este cauza tuturor
problemelor din spitale, ci ele trebuie căutate şi în modul în care managerii înţeleg şi ştiu să-şi îndeplinească mandatul.

One thought on “Sãnãtatea, mai bolnavã ca oricând

  • Cel mai simplu este sa te plangi.. de ce nu fac domnii doctori si manageri de spitale un efort sa gaseasca si solutii in judet la ei nu sa ceara tot timpul bani de la stat??

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura